Nevşehir'in Acıgöl ilçesinde çok sayıda kaplumbağa bir camiinin bahçesini adeta mesken tuttu. Yaz kış bu parktan hiçbir yere ayrılmayan kaplumbağalar ilçe halkının da ilgi odağı olurken, cami cemaati vatandaşlar hergün kaplumbağaları besliyorlar.

Mezarlıkta yaşıyorlar...

Cami cemaati ile birlikte kaplumbağaları besleyen Nevşehir Acıgöl İl Genel Meclis Üyesi Metin Vural yaptığı açıklamada, “Burası Acıgöl ilçemiz Bahçeli mahallesi Mezarlı camii bahçesi. Yaklaşık 3 yıldır devamlı burada yaşıyorlar. Yaz kış bir yere gittikleri yok. Şuanda cami bahçesinde 50 ila 60 adet kaplumbağa var. Yaptığım araştırmalara göre bu kaplumbağalar karasal iklimde yaşıyor. Yaklaşık 100 ila 150 yıl arasında yaşıyorlar. Özellikle dişleri yok, sert damak yapısına sahipler. Otu ise sert damakları ile eziyorlar” dedi.

Vural, “Mezarlı cami cemaati olarak iki aydır günlük marul, karpuz kabuğu, bağ yaprağı ile bizzat beslenmesini sağlıyoruz. Yeni yavrularıda var. Oturup bizde izliyoruz büyük keyif alıyoruz. Ayrıca kaplumbağaların karınları açken, dillerinin rengi pembe. Doyduktan sonra ise kırmızı renge dönüşüyor. Eylül ayından itibaren soğuyan havalar ile birlikte kış uykusuna yatıyorlar. Mart Nisan ayı gibi yeniden çıkıyorlar ve yumurtalarını yuvalarına bırakıyorlar. Yaklaşık iki ya da üç aylık bir süreden sonra yavruları yumurtalarından çıkıyor” ifadelerini kullandı.