FİB Haber Merkezi olarak tüm kıymetli okurlarımızın ve Nevşehirli hemşerilerimizin il oluşumuzun 68'nci yılını kutluyoruz.

Bundan tam 68 yıl önce, Nevşehir’in Bakanlar Kurulu kararı ile 20 Temmuz 1954 tarihinde il oluşunun 68'nci yılı tüm NEVŞEHİRLİ vatandaşlarımıza Hayırlı ve Uğurlu olsun...

Türkiye'nin 50. ili olan Nevşehir'imiz için 68'nci Yıl dönümünün büyük bir umut heyecan ve dinanizm ile "Birlik ve beraberliğin" başlangıç yılı olmasını diliyoruz.

Ve bu kadim şehrin kurucusu Lale dönemi sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa ile birlikte şehrimizin gelişimine, tanıtımına emekleri geçen dünden bugüne hizmet etmiş tüm Siyasetçilerimize, Bürokratlarımıza, İş Adamlarımıza ve değerli tüm şahsiyelerden ölenlere rahmet yaşayanlara hayırlı uzun ömürler diliyoruz.

İşte birazda nostaljiyle gururla söylüyorum ben Nevşehirliyim ve benim memleketim NEVŞEHİR diyenlere sizler için seçtiğimiz anlamlı kareler...

NEVŞEHİR’İN TARİHİ…

1717 yılında padişah 3. Ahmet'in kızı Fatıma ile evlenerek sadrazam olan Damat İbrahim Paşa doğduğu köy Muşkara'ya imaretler yaptırarak adını değiştirdi. Peki adı Nevşehir olan kasaba ne zaman ve nasıl il oldu?

On sekizinci yüzyıla kadar şehir bir köydü ve adı “Muşkara” idi. 
Daha sonra Nevşehirli Damat İbrahim Paşa köyünü geliştirdi ve yeni şehir anlamında Nevşehir adını verdi. Şehrimiz, Orta Çağ ve Yeni Çağ’da, Seandos; Nissa adıyla anılıyordu.

Anadolu, Büyük Selçuklu Devleti’nin elindeyken eski adı Nissa olan köye sağlam yapılı anlamında olan Muşkara ismi verildi. 
Yaklaşık 30 haneden oluşan Muşkara Köyü, Ürgüp’e bağlıydı. Daha sonra Nevşehirli Damat İbrahim Paşa köyünü geliştirdi ve yeni şehir anlamında farsça kökenli "nev" eklentisi ile Nevşehir adını verdi.

Damat Ibrahim Paşa Nevşehir'i imar ettikten sonra civarindaki koylere haber yollayarak Nevşehir'e yerleşmeye gelenlere bedava ev vermeyi vaad eder ve butun civara haber yollar, kaleye bir gözlemci koyar,gözlemci, filan oba geliyor diye orada oturanlara haber verir. Gelen obalarin beylerinin ismi mahallelere verilir ve bugünkü çoğu mahallenin isimleri oba beylerini temsil eder.

Nevşehir, 6429 sayılı yasa ile Nevşehir 20 Temmuz 1954 tarihinde il haline getirildi. Kırşehir ve Kırşehir'e bağlı Mucur, Avanos, Hacıbektaş (1945'te ilçe oldu), Kayseri'ye bağlı Ürgüp (1935'te ilçe oldu), Niğde'ye bağlı Arapsun (1948'de Gülşehir adını aldı) Nevşehir'in ilçeleri haline getirildi.

Kozaklı ve Hamamorta köyleri Avanos'a bağlı birer köy iken birleştirilerek 1954'te Kozaklı adıyla ilçe olarak Nevşehir'e bağlandı.

Kırşehir 1957'de tekrar il yapıldı. Mucur ilçesi ile beraber Nevşehir'den ayrıldı.

Daha önceleri Melegübü ismi ile anılan bir bucak merkezi olan Derinkuyu 1 Nisan 1960'ta ilçe durumuna getirildi. Acıgöl kasabası ise 4 Temmuz 1987'de ilçe olmuştur.