Kaşkışla, Nevşehir ilinin Kozaklı ilçesine bağlı bir köydür. Köyün adı 1928 yılından beri aynıdır. Nevşehir iline 88 km, Kozaklı ilçesine 7 km uzaklıktadır.

Kaşkışla Köyü, Nevşehir ilinin Kozaklı ilçesine bağlı bir köy olup Kozaklı-Kırşehir yolu üzerinde 5. kilometrede yer alır.

2020 sayımına göre 48 nüfuslu köyün rakımı 1140 metredir. Nevşehir`e uzaklığı 88, Kozaklı`ya uzaklığı 7 km`dir. Sağlık Ocağı, İlköğretim Okulu var, PTT Şubesi ve kanalizasyon şebekesi var, taşımalı eğitim yapılıyor. 

Köyün Tarihçesi
Yabanlı aşiretine bağlı bir köy olan kaşkışla Köyü kozaklı ilçesinin en eski köylerindendir. Kaşkışla köyü şuanki buruncuk mahallesi ile kaşkışla köyü arasında bulunan eski Kozaklı yolu üzerinde kurulmuştur.

Daha sonraları köyümüz parçalanarak şuanki ismiyle Çayiçi, Küllüce, Yassıca, Belekli , Bayramuşağı, Sadin, Hızıruşağı'ndan oluşan köyleri kurmuşlardır. Kalan köylülerde şu anki Kaşkışla köyü önünde bulunan mağralara yerleşmişlerdir.

Zamanla buradanda yine yukarıya çıkarak kaşkışla köyünü kurmuşlardır. Eskiden köyümüzün adı Kışla olarak bilinmekteydi .Cumhuriyetin kurulmasından sonra gelişen ilçemiz kaza adını aldıktan sonra Kozaklıya ilk gelen kaymakam köyümüzün tepe başında olduğunu görmüş ve yanındakilerine bu köyün ismi ne diye sormuş. Kışla olduğunu söylemişler. Sanki kaş gibi duruyor demiş ve bundan sonra köyümüzün adı kaşkışla olarak kalmıştır. 1954 yılında Kozaklı`nın ilçe olmasına kadar Kırşehir Mucur ilçesine bağlı olarak kalmıştır.

Coğrafi özellikleri
Şiddetli karasal iklime sahiptir. Eskiden derelerin gürül gürül aktığı köyde son yıllarda büyük bir kuraklık yaşanmaktadır.

Tarım
Verimli topraklara sahip köyde, iklimdeki düzensizlikler ve kuraklık nedeni ile ürün kalitesi ve miktarında azalma başgöstermiştir. Son yıllarda Çayiçi köyünde ekilen başlıca tarım ürünleri buğday, Ayçiçeği ve pancardır. Pancarın sulama sorunu nedeniyle masraflı oluşu, köylüyü daha çok buğday ve bazen de arpaya yöneltmiştir.

Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyün büyük bir bölümü Yurtdışında işçi olarak çalışmakta, köyden heryıl göç artmakta ve yurdun çeşitli il ve ilçelerinde memur ve işçi olarak çalışmaktadırlar.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Hububat ve şeker pancarı ekimi ve dikimi yapılmaktadır. Nüfusun azalması ile yeşil mercimek, nohut ve ayçiçeği yetiştiriciliği terk edilmiş durumdadır. Hayvancılık az da olsa büyükbaşlar için yapılmaktadır.

Köyün büyük bir bölümü yurt dışında işçi olarak çalışmakta, köyden göç edenlerin sayısı her yıl artmakta ve göç edenler yurdun çeşitli il ve ilçelerinde memur ve işçi olarak çalışmaktadır.

Verimli topraklara sahip köyde, iklimdeki düzensizlikler ve kuraklık nedeni ile ürün kalitesi ve miktarında azalma baş göstermiştir. Son yıllarda Kaşkışla köyünde ekilen başlıca tarım ürünleri buğday, ayçiçeği ve pancardır. Pancarın sulama sorunu nedeniyle masraflı oluşu, köylüyü daha çok buğday ve bazen de arpaya yöneltmiştir.

Kültür
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri Klasik Türkmen Herikli aşireti gelenekleri ve yemekleri yapılmaktadır.

İklim
Köyün iklimi, Karasal iklim etki alanı içerisindedir.


Yıllara göre köy nüfus verileri
2020    48
2019    48
2018    50
2017    55
2016    57
2015    63
2014    74
2013    73
2012    80
2011    81
2010    84
2009    93
2008    80
2007    93
2000    145
1990    301
1985    356

Abdullah Toker'in objektifinden Kaşkışla Köyü Kozaklı-NEVŞEHİR