Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Sarıhıdır köyünde arife günleri yapılan mennecim geleneği 2 asırdır sürdürülüyor.

Sarıhıdır köyünde asırlardır devam eden gelenekte, arife günü köy meydanında bir araya gelen vatandaşlar, önce ikindi namazını kıldılar daha sonra toplu olarak mezarlığı ziyaret eden vatandaşlar, Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti. Köyün büyükleri, mezarlığa gelen ve ellerini öpen çocuklara mennecim geleneği ikramlık bayram hediyelerini dağıttılar.

Salgın nedeniyle 2 yıl ara verilen etkinliğe bu sene büyük ilgi oldu. 

Köy sakinlerinden Fuat Gündüz FİB Haber Merkezine yaptığı açıklamasında; " Mennecim geleneği çocukların arefe günü ödüllendirildiği bir gündür. Sarıhıdır köyümüzde pandemi nedeniyle ara verdiğimiz ve 2 yıl aradan sonra arefe günü yapılan yaklaşık 200 yüz yıllık geleneksel mennecim kutlaması köy mezarlığında dualarla yapıldı. Köy sakini vatandaşlarımızla, şehir dışında yaşayan ve Bayram için gelen tüm halkımız çocuklar ve gençler katılım sağladı." dedi.

Köyümüzde yaşattığımız mennecim geleneği kapsamında, Önce ev hanelerinde çocuklara banyo yaptırılır. Ramazan bayramı arrefesinde ikindi namazından sonra cami camaati çocuk ve gençlerimizle birlikte  mezarlığa gidilerek geçmişlerimiz için dualar yapılır. Daha öncesinde köy halkından toplanan paralarla çocuklara şekerleme lokum, bisküvi ve kuru yemişlerle birlikte paketler yapılıp  tüm çocuklara dağıtılır. Pakette en az 20'ye yakın yiyecek bulunmaktadır." dedi.