Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı'nın seçim beyannamesinde yer alan bir proje daha hayalden hayata geçiyor.

Eski Hapishane yada diğer adıyla tarihi Meryem Ana Kilisesinde, Nevşehir Belediyesi'nin girişimleri ile restorasyon çalışmaları başladı.

Nevşehir Meryem Ana Kilisesi (Eski Cezaevi); Nevşehir’in Cumhuriyet Mahallesinde yaşayan Ortodoks mezhebine mensup Hıristiyan azınlık tarafından 1849 yılında yaptırıldı, 1924 yılındaki mübadele dönemine kadar, yine yörede yaşayan Rum azınlık tarafından kilise olarak kullanıldı. 1950- 1983 yılları arasında Ceza evi olarak kullanılan yapı, bölgedeki enbüyük 19. yy kiliselerinden biridir.

Nevşehir Kalesi’nin güneyinde, şehre hakim bir konumda yer alan ve halkın ‘Hapishane Kilisesi olarak adlandırdığı Meryem Ana Kilisesi, yarısı kayıp olan kitabesine göre 1894 tarihinde ibadete açılmıştır.

Sultan Abdülmecit döneminde inşa edilen kilisesinin kitabesine göre Nazianzlı Leontizu Gregor Kalfa adında bir mimar tarafından inşa edilmiştir. Mübadeleden sonra terk edilen yapı bir süre hapishane olarak kullanılmıştır. Bu kullanım için yapının içine betonarme bir ara kat, hücreler, tuvaletler ve bir mescit eklenmiştir. Kapadokya bölgesinde tespit edebildiğimiz en büyük boyutlu yapılardan biridir.

Bazilika planda ele alınan kilise dört katlı olup sekizgen planlı bir kulesi vardır. Nevşehir taşından inşa edilen Meryem Ana kilisesi, altta üç, üstte beş neftlidir. Apsis sayıları açısından kilise dışa taşkın beş yarı yuvarlak apsisiyle en çok apsise sahip kilisedir Yapıda son derecede ince bir harç kullanılmıştır. Dış mimarisinde üzüm salkımı ve asma dallarından oluşan taş kabartma bezemelere yer verilmiştir. iç mimaride ise İncil’de alınmış konular resmedilmiştir.

Osmanlı Devleti döneminde Nevşehir ve çevresindeki yerleşimlerde önemli sayıda gayrimüslim halkın yaşadığı bilinmektedir. Osmanlı Devletinin gayrimüslimlere olan hoşgörüsü, yüzyıllar boyunca sürmüştür. 

'Meryem Ana Kilisesi turizme kazandırılacak!'