Bolu Belediyesi’nin ırkçı kararına mahkeme engeli!

Bolu Belediyesi’nin yabancılar için uygulanan “fatura ve nikah bedeline” ilişkin kararı mahkeme tarafından durduruldu.

Bolu Belediyesinin yabancıları ayrıştıran su zammı ve evlenenlere yönelik 100.000₺ ücret alınmasına ilişkin Meclis kararına karşı Bolu İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması talepli açılan iptal davasında, Bolu İdare Mahkemesi; “milletlerarası sözleşmelerle de güvence altına alınan temel haklardan olan evlenme ve aile kurma hakkıyla, kişilerin sağlıklı bir yasam sürdürebilmesi bakımından en zaruri biyolojik ihtiyaçlar arasında bulunan su tüketimiyle ilişkili olması sebebiyle ve şayet yargı kararıyla hukuka aykırı bulunması durumunda yapılan uygulamaların geri dönüsünde telafisi güç durumların oluşacağını“ belirterek Yürütmenin Durdurulması kararı verdi.

Davanın avukatları Nevşehirli Avukat Abdurrahim Çakır, Sümeyye Gökce, Muhammed Emin Başbük kararın hukuk devleti açısından sevindirici olduğunu dile getirerek İçişleri bakanlığı ve TİHEK'in de konuyla ilgili araştırma ve inceleme başlatılacağını açıkladıklarını bunun yanında mahkemenin de ilk aşamada hakkaniyetli bir karar vermiş olmasının Türk yargısı açısından gurur verici bir tablo olduğunu belirttiler.

Ne olmuştu...

Ayrıştırıcı ve nefret söylemleriyle gündeme gelen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın, yabancılardan su ücretlerinin dolar kuru üzerinden alınması ve nikah ücretlerinin 100 bin TL olmasıyla ilgili Belediye Meclisinde aldırdığı karara karşı, Bolu İdare Mahkemesi Yürütmenin Durdurulması kararı verdi. Özcan’ın “Yabancı sığınmacı kardeşlerimiz bundan rahatsız oldular mı? Eğer oldularsa Şam’da su daha ucuz. Buyursunlar. Nikah ücretleri de Şam’da ucuz" söylemleri kamuoyunda büyük tepki toplamıştı.