Dönemin Sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın Çanakkale'de yaptırdığı ve kendi ismi ile anılan bir çeşmesi olduğunu biliyormuydunuz...

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın Çanakkale'nin Eceabat İlçesi'ne bağlı Kilitbahir köyünde yaptırdığı çeşme hala ayakta...

KİLİTBAHİR DAMAT İBRAHİM PAŞA ÇEŞMESİ

Nevşehirli ecdadımızın Çanakkale'de yaptırdığı bu tarihi çeşmenin kitabesinde şu sözler yazılı: "Padişah üçüncü Ahmet'in damadı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, Yüce yaradılıştaki Hazreti  Muhammed'in himmet ve yardımları ve padişah III Ahmet'in emirleri ile mahşer gününün halini düşünüp Allah yolunda susamışlara bu güzel çeşmeyi yaptırdı.

Fatiha Hicri 1136 Miladi 1722

Kilitbahir Çarşı Sebili

Çarşı Sebili Çanakakle İli Eceabat İçesi Kilitbahir Köyü’nde Muhtarlık Binasının önündedir.Halk arasında buraya Şadırvan, Damat İbrahim Paşa Çeşmesi, Padişah 3. Ahmet Çeşmesi ‘de denilmektedir.

Genç adamın yurdu “Neandreia”
Padişah III.Ahmed’in damadı emirleriyle Sultan Ahmet’in damadı Nevşehir’li İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır Musluklarının kenarındaki lale resimleri ile diğer çiçek dekorları dikkat çeker.Üzerinde yapılış kitabesi mevcuttur.

İşte Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın Eceabat ilçesinin Kilitbahir köyünde yaptırdığı bir eseri.