Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKMER) ve İŞ-KUR ortaklığında "Kariyer Planlama Merkezi ve İŞ-KUR Tanıtım Semineri" düzenlendi

NEVÜ Merkez Kampüs Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen seminere, NEVÜ Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKMER) Müdürü Doç. Dr. Zehra Turan, İŞ-KUR İş ve Meslek Danışmanı Gonca Uğuroğlu, NEVÜ akademik ve idari personeli ile öğrencilerin yanı sıra İŞ-KUR’dan misafirler katıldı.  

NEVÜ Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zehra Turan’ın konuşmalarıyla başlayan seminerde Doç. Dr. Turan,  “Kendi mesleğimizi ileride yapmayacak olabiliriz. Dijital içerik analizcisi olma. Veri analizcisi olma. 20 yıl önceki işler günümüzdekiyle aynı olmayacak. O nedenle farklı iş ve meslek grupları hakkında da bilgi sahibi olmalıyız. Sizden bir önceki dönem mezun olan arkadaşlarınızın nerede çalıştıklarını biliyor musunuz? Bunları biliyor olmanız gerekiyor. Çünkü siz mezun olduğunuzda onların arasına katılacaksınız. Şu an üniversitede öğrencisiniz, ama bir iş hayatı, bir iş deneyimi, mutlaka olmak durumunda.  Herkes çalışmak istiyor. O yüzden hayallerimizin peşinden gitmemiz lazım” dedi.  

Katılımcılara kendi akademik kariyer deneyimlerini aktararak örnekler veren NÜKMER Müdürü Doç. Dr. Zehra Turan,  “Biz NÜKMER olarak Aralık 2018’den beri faaliyette olan bir birimiz. Kariyer merkezi öğrencilerin kariyer gelişimiyle ilgilenir. Biz Cumhurbaşkanlığı insan kaynakları Ofisine bağlı olarak çalışıyoruz. Bundan sonra iş ve staj alımları hep oradan yapılacak. Buradan çıkınca sizden Yetenek Kapısı’na üye olmanızı isteyeceğim. Yetenek Kapısı, iş ilanlarının staj ilanlarını işverenle mezunu buluşturan bir ortam. Özgeçmişiniz oraya kayıtlı oluyor. Örneğin Staj seferberliği, bunu kaç kişi duydu? Ocak ayında devam edecek. Yaz döneminde istediğiniz takdirde staj yapabilirsiniz.

Bireysel kariyer planlama niçin önemli? Niçin buradayız? Çünkü kişinin yaşam boyunca çalışacağı işin pozisyonu hedeflerini kendi kendine planlamasıdır. Biz buna yardımcı olmak için buradayız kariyer merkezinde. Çünkü kişi, kendi bilgi, beceri ve yetkinliklerine uygun, işi seçmezse, mutsuz olabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu. 

İş Kulübü’nün amacını açıklayarak konuşmasına başlayan İŞ-KUR İş ve Meslek Danışmanı Gonca Uğuroğlu da “Siz mezun olduktan sonra sizi bambaşka bir hayat bekliyor olacak. Kiminiz KPSS’ye hazırlanacaksınız, kimileriniz özel ya da kamu sektöründe şansınızı denemek isteyeceksiniz. Ama hepiniz en az 1 işverenle görüşmek durumunda kalacaksınız. Önemli nokta şu;  bu sürece nasıl hazırlanmalısınız? Başarısızlık yaşadığınızda aynı inançla ayağa nasıl kalkacaksınız?  İş Kulübü işte bu noktada yanınızda olmak için var” şeklinde ifade etti.   

İş Kulübü’nün İŞ-KUR’a bağlı olarak açıldığını belirten İŞ-KUR İş ve Meslek Danışmanı Gonca Uğuroğlu,  “Özgeçmiş hazırlama, mülakat teknikleri iş arama teknikleri, hobileriniz, önemli. Bu alanda eğitim verilecek. Siz kimsiniz? Ben kimim? sorusunu kendinize sorabilmelisiniz. İş Kulübünden engelliler, işsizler, kadınlar, herkes faydalanabilir. İş Kulübü odamızda da eğitimlerinizi alacaksınız. iskur.gov.tr ye girerek de başvurabilirsiniz. 5-12 kişilik gruplarda eğitime alıyoruz. NEVÜ Rektörlük binasında da her Çarşamba günü hizmet vermekteyiz. Eğitim sonunda sertifika veriyoruz. Bir meslek sizi motive ediyorsa o meslek size aittir. Bu yüzden kendinizi tanımalısınız” diye konuştu.

Öğrencilere yönelik eğitim amaçlı bilgi paylaşımları ve sunumlarla devam eden "Kariyer Planlama Merkezi ve İŞ-KUR Tanıtım Semineri", katılımcı öğrencilerden gelen soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.