CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Özel Halk Otobüsü ve Taksici esnaflarının acil çözüm bekleyen sorunları hakkında Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

İşte Milletvekili Sarıaslan'ın TBMM Genel Kurulunda yaptığı o konuşma ...

TÜRKİYE  BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayas’nın 98. ve T.B.M.M. iç tüzüğünün 96. Maddeleri gereğince talep ederim. 27.01.2021

Av. Faruk SARIASLAN
Nevşehir Milletvekili

Toplu taşıma kamu hizmetidir. Vatandaşların evlerine, işlerine ve okullarına giderken kullandıkları toplu taşıma araçları kamu hizmeti vermektedir. Dolayısıyla halkın ihtiyacını karşılamak için toplu taşıma bedelleri minimum seviyede tutulan özel halk otobüslerinin yaklaşık 3O ayrı bedava kart hizmet verdiği unutulmamalıdır. Esasen bu devletin vermekle yükümlü olduğu sosyal devletin yükünü sırtlanmaktır. Özel Halk Otobüsleri Esnafı’nın dayanacak gücü kalmamıştır, bir an önce tüm belediyelerin gücü oranında Ö.H.O esnafına destek olmalı ve devletimizin’de  Ö.H.O esnafını  Ö.T.V. den muaf tutulmalıdır.
Halk otobüsü esnafının 30 kaleme yaklaşan bedava kartlarla seyahat eden yolculardan dolayı Ö.H.O. esnaf mağdur olmakta birde  üzerine  korona virüs salgınıyla esnafın kazancı yetersiz kalmaktadır; geçimini sağlamakta zorlanan esnaf corona virüs salgını nedeniyle iyice dibe vurmuştur. Bu durum daha fazla devam ederse ilerde Ö.H.O. esnafı diye bir sektör kalmayacak.Birkaç büyük şehir belediyesinin ÖHA  esnafına  mazot desteği verirken, bunun bir kaç belediye ile sınırlandırılmaması ve tüm belediyeler tarafından desteklenmeli, hükümetinde esnafa doğrudan adım atmalı mazot alımlarındaki Ö.T.V. yi bir an önce kaldırılmalıdır.Özel halk otobüsü esnafı  kamu hizmeti vermektedir. 30 kaleme yaklaşan Bedeva seyahat kartı taşıyan vatandaşlarımıza hizmet verirken, aldığı  mazotun vergisini ve KDV sini ödüyor ; ama diğer taraftan bedava yolcu taşımaktadır.
Devletin Toplu taşıma hizmetinde Ö.T.V. uygulaması akla,mantığa ve yasaya aykırı bir yaptırımdır. Devlet prensibine uymamaktadır.Toplu taşıma keyfibir uygulama değildir vatandaşımız için çok önemli bir ihtiyaçtır.Vatandaşımız için zaruri olan bir hizmetin özel tüketimi nasıl olabilir.Öyle ya günümüzde insanların at yada eşek kullanarak işe gidip gelmeleri mümkün değildir. Güçlü devlet güçlü hukuk ile güçlü hukuk ise her haksızlığın telafisi ile mümkündür.Güçlü bir devlet için bu uygulamanın bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda,
1-    Özel Halk Otobüsü işletmecilerinin  mazot alımındaki Ö.T.V. nin kaldırılmasına yönelik bir çalışmanız varmıdır? Var ise ne zaman uygulanacaktır?
2-    Toplu taşıma bedelleri minimum seviyede tutulan özel halk otobüslerinin, yaklaşık 3O ayrı bedava kart sahibi vatandaşımıza  hizmet verdiği göz önünde bulundurularak Ö.H.O.esnafının mağdur edilmemesi adına  bir çalışmanız varmıdır?
3-    Pandemi süreci boyunca birçok esnafımız, her anlamda büyük sıkıntılar ve mağduriyetler yaşarken Özel Halk Otobüsü İşletmecileri için bakanlığınızca alınan tedbirler nelerdir?
4-    Ödenmeyen  ve geciken destek aidatları ne zaman ödenecektir? Destek ödemeleri yüksek enflasyon ve zamlar karşısında erimiş yetersiz hale gelmiştir,destek ödemelerinin miktarını artırmayı düşünüyormusunuz?