CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, Ortahisar ve Göreme Beldeleri arasına  yapılmakta olan yeni yol projesi için gerekli araştırmaların yapılıp yapılmadığını verdiği soru önergesi ile sordu.

Milletvekili Sarıaslan;"Dünyanın gözbebeği Unesco Dünya Mirası #Kapadokya’mızda #Ortahisar ve #Göreme Beldelerimiz arasına  yapılmakta olan yeni yol projesi için gerekli araştırmaların yapılıp yapılmadığını Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a önerge ile sorduk. İşte Kapadokya'nın göbeğine yapılan yeni yol hakkında soru önergemiz" dedi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın T. C. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasa’nın 98.ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96. Maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim. 03/08/2022

Av. Faruk SARIASLAN

Nevşehir  Milletvekili

Nevşehir ilimizde Kapadokya Alan Yönetimi Başkanlığı, Alan Yönetimi sınırları çerçevesinde, bilimsel sit irdelemesinin yapıldığı söz konusu sınırlar içerisinde  analiz, etüt ve sentez esaslı üst ölçekli plan kararları daha kararlaştırılmadı. Buna esas analiz süreçlerinin devam ettiği bu süreçte, jeopark alanından çift şeritli ve devamında peri bacalarına ve tescilli anıtsal varlıklara yakınlığı sebebiyetiyle bahsi geçen yolun açılmasının, yakınındaki kültür varlıklarında meydana getirebileceği zararın öngörüsünde bulunmadan, sadece bir belediye başkanının isteği doğrultusunda fiziksel yol çalışmaları başlamıştır.

İmar alanı dışındaki söz konusu bölgede yol yapmak tek kişinin Ortahisar Belediye baskanının kararıdır. Kendisine ait karar ile yol projesini Kapadokya Alan baskanlığından onay alarak yapmaya baslamıştır. Dünyanın gözbebeği milonlarca  yılda oluşmuş, Ulusal ve Uluslararası bir doğa ve kültür mirası niteliğinde ki alanda yapılacak her hangi bir hatanın geri dönüşü mümkün olamayacaktır. Bu nedenlerle böylesi bir yol yapılmadan önce, jeofizik, jeodezik ve ilgili yer bilimleri açısından yapılacak yolların peribacalarında, jeopark alanında ve çevresinde olusturacağı etkinin araştırılması, ciddi bilimsel raporların düzenlenmiş olması gerekmektedir, tüm bunlar belirsiz ve keyfidir.

Bu bağlamda,

  1. Bakanlığınızca Ortahisar ve Göreme Beldelerimiz arasına yapılacak yeni yol için gerkli

araştırmalar yapılmış mıdır?

  1. Kapadokya Alan başkanlığın da, sorumlu jeoloji mühendisinin ve bu çalışmaları yapacak teknik bir kadronun olmadığını biliyoruz, bu konuda yapılmış bilimsel çalısmalar var mıdır?
  2. Kapadokya Alan Yönetimi başkanlığında bahsi geçen  yol projesi değerlendirilmiş midir?
  3. Plansız alanda açılmaya başlanan yol, henüz daha üst ölçek plan kararları oluşmadan hangi kamu yararına hizmet edecektir? Hangi üst ölçek plan kararına dayandırılacaktır?
  4. Bilimsel düşünceden uzak olarak, sadece bir kişinin öngörüsünde, bu yolun açılmasının sakıncaları kamuoyuyla paylaşılacakmıdır?
  5. Turizm konusu bakanlığınızı ilgilendirdiği için, bu konu hakkında kamuoyuna bir açıklama yapmayı düşünüyormusunuz?