Nevşehir ilinin Ürgüp ilçesine bağlı Sarıhıdır köyü'ne piknik için gelen ziyaretçiler çevreyi kirletince muhtarlık son çare piknikçilerden para almakta buldu.

Sarıhıdır Muhtarlığı aldığı kararla köye piknik için gelenlerden 25 TL, Düğün fotoğraf albümü çekimleri için ise 100 TL alıyor. Kesilen makbuz karşılığı alınan bu parayla iki görevli tutan köy Muhtarlığı çevre temizliğini bu şekilde yürütüyor.

Aslında burada yaşanan sıkıntının kaynağı maalesef bilinçsizce çevreyi kirleten, alkol alarak köy sakinlerini rahatsız eden bazı kişler yüzünden yaşanıyor. Bu durum misafirperver köy sakinleri ile gerçekten çevreye saygılı misafirleri karşı karşıya getiriyor. Hal böyle olunca ortaya böyle bir mağduriyet doğuruyor.

Gelin şimdi olayı terazinin iki kefesine koyup iki yönüylede inceleyelim...

Muhtarlık tarafından alınan bu karar ise, köye gelen ziyaretçilerde büyük şaşkınlık yaratıyor.

FİB Haber Merkezi Watsapp hattına konu hakkında yapılan şikayetlerde vatandaşlarımızın sesine kulak verelim;

-Merhabalar Ben bugün Sarıhıdır köyüne piknik yapmaya geldim. Muhtarlik bir karar almış ve işgal edilen yer diye para kesiyorlar 25 TL. Ben buna hiçbir anlam veremedim. Kanunen benim istediğim yerde gezme konaklama hakkım olmasına rağmen nasıl böyle birşey yapılabiliyor. Ürgüp Kaymakamlığı onay verdi diyorlar ama bu yerde hiçbir tesis altyapı yok sadece kamuya ait bir arazi...Yer işgali diye ilk defa böyle bir uygulama görüyorum."

-Bugün Sarıhıdır köyünde ırmak kenarında oturmak istediğimizde. Bize yer işgali yaptığımız içim ücret kesen biri vardı. Haklı olarak mı, yoksa kendi başlarına aldıkları bir karar mı bilemedik. Ancak bu ücret talapleri için aldığımız hiç bir hizmet bulunmamakta. Bize anlamsız geldi. Burası bir tesis değil. Lavoba yada çeşme imkanı oturacak yer hiç bir şey yok. Eğer bu kararları resmileşecekse o zaman buraya tesis imkanı istiyoruz. Yetkililere ulaşmamız için en iyş mecra olarak sizi düşündük. İlginiz için teşekkür ediyorum."

- Biz bölgemizde tarihi ve doğal güzelliklerin olduğu mekanlarda düğün albümü için fotoğraf çekiyoruz. Bizden 100 TL istiyorlar. Bu ne biçim bir anlayıştır anlamak mümkün değil. Kendi memleketimize yabancı olduk. Bir çok arkadaşımız bu uygulama yüzünden artık başka köy yada mekanlara gitme kararı aldılar. Sonuçta elimizdeki seçeneğimiz fazla. Ama gerçekten bu uygulama çok üzücü." diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.

Köy sakinleri ise gelen ziyaretçilerden değil köyün kirletilmesinden şikayetçi

Piknikçilerin akın ettiği Sarıhıdır köyü ve çevresi çöplüğe dönünce Muhtar çözümü bakın nasıl buldu!

Piknikçiler çöplerini bırakıp gidiyor...

Sarıhıdır köyü muhtarı Şerafettin Dirican FİB Haber Merkezine konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu; "Buraya gelen ziyaretçiler köyümüzde çevreyi kirletip gidiyorlar. Etraflarına yediklerini içtiklerini gelişi güzel atıyorlar. Burada su kenarında ağacın gölgesinde keyif yapan piknikçiler, pet şişe, ambalaj, teneke kutu, alkol şişeleri, naylon, kağıt, plastik gibi her türlü çöpü, gelişigüzel ortaya bırakınca ortaya adeta Çöp Depolama Merkezi'ni aratmayacak görüntüler çıkıyor.

Biz burada şimdiye kadar baş edemedik. Sürekli çuvallarla temizle temizle ama bir türlü ardı arkası gelmedi. Bunun üzerine tek kurtuluş olarak böyle bir karar alma yoluna gittik. Kaymakamlığımızla yaptığımız istişarelerimiz sonrası Muhtarlığımız olarak burada iki görevli tahsis ettik. Hergün gün boyunca etrafa atılan çöpleri bu görevli arkadaşlarımız yine hergün sabah toplayıp temizliyorlar. Sonuçta muhtarlık olarak imkanlarımız kısıtlı. Bunun anlayışla karşılanacağını ümit ediyorum. Zira yeşilimizi, suyumuzu, çevremizi doğamızı korumak hepimizin görevi...." ifadelerinde bulundu.

Çevreyi kirletenlerle başa çıkamayan Muhtar çözümü bakın nasıl buldu!

İşte o karar;

Sarıhıdır köyü ihtiyar heyeti muhtar Şerafettin Dirican başkanlığında toplanarak aşağıdaki kararı almıştır;

Köyümüz sınırları içerisinde bulunan termik santrali ile mezarlık arasında yazın piknik yapmak üzere özellikle hafta sonları çok kişi gelmektedir. Hafta sonları belki 150-200 araç girişi yapılmaktadır. Bu gelen araçlar düzensiz park yaptıklarından dolayı arazi yolumuz kapanmakta ve çok zorluk çekilmekte, tarım makineleri araziye gidememektedir.

Bu gelen kişilerin bir kısmı köy halkımız ile Park yüzünden sürtüşmekte ağız dalaşı yapmaktadır. Bu ve buna benzer durumun önlenmesi için jandarma komutanlığınca kontrol edilmek üzere huzur ve sükunet açısından Kaymakamlık makamına yazı yazılmasına ayrıca piknik için gelen vatandaşlardan köyümüze katkı sağlanması ve gelir elde etmek, ayrıca oranın temizliğini yapmak için iki kişinin görevlendirilmesi, ayrıca araç başına 25 TL ücret kesilmesine ve bunun için makbuz bastırılmasına gelirlerin köy tüzel kişiliği hesabına yatırılmasına görevli kişilerin ücretlerinin de buradan karşılanmasına, Gelinlik için resim çektirmeye gelenlerden de ücret kesilmesine (100 lira) ilgili kararımızın bir suretinin kaymakamlık makamına gönderilmesine bunun için muhtar Şerafettin Dirican'a yetki verilmesine oy birliği ile karar verilmiştir."

Bu konuda bizim önerimiz ise;

Buraya Devlet yetkililerinin el atması gerekiyor. Kaymakamlık, İl Özel İdare, DSİ birlikte el ele verirse burada gerçekten herkesin memnun kalacağı bir mesire alan yapılabilir. Damsa Barajı Park ve Rekreasyon Projesi bunun için güzel bir örnek.

 Yetkililerinin bu bölgeye piknik ve mesire alanı, lavabo, çeşme, oturma grupları ile çöp konteynerları konularak gelen konuklarına güzel bir tesis kazandırması harika olur. Böylelikle bu cennet köyümüze gelen piknikciler kendilerine ayrılan mesire alanda pikniklerini yapabilir bunun karşılığında da gönül rızası ile ücret ödeyerek hem köy muhtarlığını, hem köy sakinlerini mağdur etmemiş olur hemde kendileri gönüllerince bu muhteşem doğanın keyfini çıkarabilirler.

Bu arada şunuda özellikle söylemeliyiz Sarıhıdır köyü Şerafettin Dirican gibi böylesine değerli bir muhtarı olduğu için gerçekten çok şanslı.