Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Başdere Köyü sakinlerinden Mükremin Başer isimli duyarlı bir vatandaş yaralı halde bulduğu Kerkenez cinsindeki kuşu Ürgüp Zıraat Odasına bildirdi.

Nevşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile görüşülerek yaralı Kerkenez cinsi kuş tedavisi yaptırılarak yeniden doğaya salınmak üzere yetkililere teslim edildi.

Duyarlı vatandaşımıza, Ürgüp Zıraat Odasına ve Doğa Koruma yetkililerine teşekkür ederiz.

Kerkenez kuşu hakkında;

Kerkenez kuşu, doğangiller familyasına ait bir Kuş türüdür. Bu kuş türü oldukça çevik bir görüntüye sahiptir. Ayrıca kerkenezlerin havada asılabilme özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikten dolayı kerkenez kuşunun ön plana çıktığı görülmektedir.

Kerkenez kuşunun besin almak için böcek ve kemirgen avladığı bilinmektedir. Birçok böceğin ve kemirgenin kerkenez kuşunun avları arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Kerkenez kuşlarının ağırlığı 120-620 gram ağırlığında değişmektedir. Boyları ise 30-40 cm aralığında olabilir.

Kerkenez kuşu yırtıcı bir kuştur ve ufak bir doğan türüdür. Köstebek, fare, böcek ve küçük kuşlar ile beslenebilmektedir. Avını yakaladıktan sonra yavaşça tüketmeye başlarlar. Yakalayabildiği av sayısı oldukça çoktur. Bu yüzden kerkenez kuşu beslenme konusunda hiçbir sıkıntı yaşamaz.

Bazı kerkenezlerin kuş yediği de bilinmektedir. Küçük ötücü kuşlar ve serçeler kerkenezin avları arasında yer almaktadır. Yırtıcı bir kuş olduğu için oldukça güçlü bir yapısı vardır. Keskin gözleri olduğu için birçok ava rahatça ulaşmaktadır.