Eğitim; ailede başlayan, okulda bilimsel metotlarla programlı bir şekilde devam eden ve bireyin ihtiyaçları doğrultusunda hayat boyu, çeşitli öğretim yöntemleri ile sürdürülen bir süreçtir. Pandemi, bu sürecin okul ortamını aile ortamına taşımıştır.

Aile; bireyler arası kan bağı ile oluşan, duygu bağı ile harmanlanan, milli ve manevi değerlerle perçinlenen toplumun temel yapı taşıdır. Çocuklar, bu yapının en nadide üyeleridir. Çocuklarının iyi bir eğitim alarak, dünyevi ve uhrevi hayata hazırlanması, aile büyüklerinin en büyük amaçlarındandır. Ama kimi zaman onların isteklerini yerine getirebilmek / onları mutlu görmek için, kritik eşiğe sahip / doğru ve objektif bilinen kriterleri dahi, duygu bağı sebebi ile esnetebilmekte, yapılması gerekenleri pas geçebilmektedir. Özellikle çocukluktan gençliğe geçiş aşamasındaki yaş gurubunun istekleri, aile büyüklerini bu esnekliğe sevk edebilmektedir.

Özellikle bu geçiş yaş gurubu, mantık ve nefis terazisinin daha ziyade nefis kulvarında vakit geçirme eğilimi sergileyebilmekte; dijital uygulamaları çok iyi kullanabilmelerine rağmen, dijital öğretim boyutunu atlayabilmektedir. Konunun uzmanları buna etken olarak; dijital sosyal ortam uygulamalarının, dijital ders sunumlarından daha cezbedici olduğunu belirtmektedir. Buna ilaveten; bazıları hala geçtiğimiz eğitim-öğretim yılındaki sınıf geçme uygulamalarını baz almaktadır. Oysaki o dönem, tüm dünyanın hiçte alışık olmadığı topyekûn bir geçiş dönemi uygulamasıdır.

Dünya’nın birçok ülkesinde olduğu gibi Ülkemiz’de de artan vakalar sebebi ile iki haftadır tüm kademelerde uygulanmaya başlanan, aile ortamındaki uzaktan öğretim sürecinde; çocuklara yol göstermek adına ailelerin gösterdiği destek önemlidir. Pandemi kısıtlamaları sebebi ile günlük belirlenen 3 saatlik zaman aralığında ev dışında olabilen ve bu saat dilimi dışında evde olan bu gurubun, uzaktan öğretim hususundaki uygulamaları hakkında aile büyükleri gerekli ilgi ve desteği göstermelidir. Aile büyükleri; uzaktan öğretim programları kapsamında ders öğretmenlerinin, dijital uygulamalarla canlı ders verdiğini; “eba” destekli bu derslerin sabah saatleri ile akşam saatleri arasında olabildiğini, bilmeli ve imkanları dahilinde ders ortamını oluşturarak, eğitimin sürdürülebilirliğini sağlamalıdır. Çünkü kendi geleceğini şekillendirebilecek bilgi ve beceri / analiz ve sentez yapma donanımına sahip olan ve bunları yapabilen bireyler; hem kendilerinin hem de Ülkemizin geleceğini, çağın gerekleri doğrultusunda şekillendirebilecek potansiyele sahip olabilecektir.

Aile büyükleri;

-Dijital platformlar üzerinden yapılan uzaktan öğretim konusunda bilinçlenmelidir.

-Çocuklarının eğitimi için ellerinden geldiğince uzaktan öğretim ortamını hazırlamalıdır.

-Çocuklarının haftalık uzaktan öğretim programını bilmeli ve derse katılmalarına imkân sağlamalıdır.

-İnternetin dijital yükünü artırmamak için ders saatlerinde gereksiz yere dijital ortamı meşgul etmemelidir.

-Pandemi kurallarını ve kısıtlamalarını dikkate alarak, ders programları elverdiği ölçüde çocukların açık havaya çıkmasını sağlamalıdır.

Bu satırlar; M. TUNCEL, Toplumsal Farkındalık, Nevşehir - 2020; çalışmasından yararlanılarak hazırlanmıştır.