Kontrollü normalleşme sürecinde hızla artan vaka sayılarıyla birlikte milyonlarca insanın gözü Kabine Toplantısı’na çevrildi. Kritik toplantının ardından paylaşılan risk haritasında Nevşehir'in kırmızı renk ile 'çok yüksek riskli' iller arasına girdiği görüldü. Buna göre hafta sonu yasakları Nevşehir'de tekrar başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni kararları tek tek açıkladı. 20 ila 26 Mart 2021 Vaka tablosuna göre; İlimiz Nevşehir çok yüksek iller arasına girdi.

Nevşehir, Türkiye'nin koronavirüs yoğunluk haritasında kırmızı olarak çok yüksek riskli iller arasına girdi.

Nevşehir'imiz artık maalesef kırmızı kategoride yer alıyor. 

Hafta sonu Cuma saat 21.00 ile Pazartesi 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Çiftçilerimiz için tarımda üretime YASAK YOK

Koronavirüsle mücadelede 1 yılı geride bırakırken 2 Mart itibariyle başlayan kontrollü normalleşme sürecinde renklere göre ayrılan risk haritasında sarı kategoride bulunarak orta riskli sayılan Nevşehir'de hızla artan vaka sayıları 4 haftalık süreçte Nevşehir'i olumsuz etkiledi.

Nevşehir; yayınlanan ilk haritada sarı renk ile ‘orta riskli’, daha sonra yayınlanan harita ise kırmızı renk ile ‘çok yüksek riskli’ iller arasına girdi.

Buna göre, Kırmızı renk riskli iller arasında yer alan Nevşehir'de hafta sonu iki gün Cumartesi ve Pazar günleri sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Yine Ramazan ayı boyunca hafta sonları sokağı çıkma yasağı uygulanacakAyrıca, lokanta, kafe ve restoranlar, Ramazan Ayı'nda sadece paket servis olarak çalışacak.

İşte detaylar;

Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni kararlar şöyle;

"Çok yüksek riskli grubu temsil eden kırmızı kategorideki iller nüfusumuzun &80'ini temsil eden 58 şehre ulaşmıştır. Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21:00 ve 05 olarak her gün devam edecektir. Kırmızı kategorideki illerde, pazar günü uygulanan kısıtlama artık cumartesi ve pazar olarak sürecektir. Lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın %50 kapasite şekilde çalışabilecektir. Kapanma saati sonrası ve sokak kısıtlaması günlerindeki paket servisi devam edecektir. Ramazan ayında fedakarlık yapacağız. Ülke genelinde hafta sonu sınırlaması uygulayacağız. Sadece Ramazan boyunca lokanta ve kafe gibi işletmeler hizmetlerini paket servisle sınırlandıracak. Yine ramazan boyunca toplu iftar ve sahur gerçekleştirilemeyecektir. Kafe ve lokantalara bazı katkılar sağlayacağız. Nisan ve Mayıs aylarınca normalleşme ve izin kapsamın sigorta desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarının primleri desteklenecek nakdi yardım yapılacaktır.

KIRMIZI RENKLİ İLLER İÇİN YASAKLAR ŞÖYLE...

İşte madde madde o kararlar;

  • Çok yüksek riskli grubu teşkil eden kırmızı kategorideki illerimizin sayısı, nüfusumuzun yüzde 80'ini teşkil eden 58 şehre ulaşmıştır.

  • Kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma sınırlaması artık cumartesi ve pazar günü olarak sürecektir. Buna göre Nevşehir'de hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, Cuma günü saat 21.00’de başlayıp Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayıp Pazartesi günü saat 05.00’de bitecek şekilde uygulanacak.

  • Lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye'de yüzde 50 kapasite ve belirlenen kurallara uygun şekilde çalışabilecek.

  • Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 ve sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edecek.

  • Ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştirilmeyecek.

  • (Ramazan ayı) Bu mübarek ay boyunca, ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulayacağız.

  •  Sadece ramazan boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servisle sınırlandırılacaktır.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'da yaptığı açıklamasında;" İllerimizin risk durumunu gösteren son haritamız. Virüs gücünü kaybetmiş değil. Bu haritayı maviye çevirmek elimizde. Aşı programı toplum bağışıklığını sağlayana kadar mücadele etmeliyiz. Zor olanı aştık kolay olanı kaybetmeyelim." dedi.

İLLERİN RENK KODLARI 

MAVİ : Düşük riskli iller( 100 binde 10'un altında vaka görülen iller)

SARI: Orta riskli iller(100 binde 11-35 arası vaka görülen iller)

TURUNCU: Yüksek riskli iller(100 binde 36-100 arası vaka görülen iller)

KIRMIZI: Çok yüksek riskli iller(100 binde 100'ün üstünde vaka görülen iller)

Risk haritası yayınlandı! İşte kırmızıya dönen iller; 

TAM 58 İL KIRMIZI KATEGORİDE YER ALDI...

Daha önce açıklanan risk haritasında Önce Sarı, sonra Turuncu olan Nevşehir son vaka tablosunda kırmızıya döndü...