GÜLŞEHİRLİ RESSAM RAGIP APAYDIN

Faruk GÜÇLÜ

Kamuoyunun pek fazla tanımadığı, kendi halinde mütevazi resim çalışmalarını yürüten ressam Ragıp Apaydın, Gülşehir ilçesi Abuşağı Köyünde 1948 yılında doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Nevşehir’de okudu. Kırşehir Öğretmen Okulu ve Buca Eğitim Enstitüsü (şimdiki 9. Eylül Üniversitesi) Resim Öğretmenliği Bölümünü bitirdi. Üç kız bir erkek olmak üzere 4 çocuk babasıdır. Değişik okullarda resim öğretmenliği yapmıştır. Emekli olduktan sonra da Kışın İzmir ve yaz aylarında Dikili’ye bağlı Yahşibey Köyü’nde yaşamayı tercih etmiştir.

1980 öncesinin Gülşehir Lisesi Müdürü olan Ragıp Apaydın, öğrencileri ile birlikte birkaç kez sergi açmıştır.Sanat faaliyetlerine İzmir’de devam eden Apaydın, kışın sekiz aylık sürede RA isimli bir sanat atölyesinde hocalık yapmakta ve yeni ressamlar yetiştirmektedir.

Ressam Apaydın doğa ve çiçek resimleri yapmayı, peyzaj ve natürmort eserler vermeyi tercih etmiştir.

Ressam Ragıp Apaydın öğrencilerinden olan ressam Şerife Türker, “İzmir’de Ragıp Apaydın Atölyesinde yetiştiğini 6 kişisel sergi açtığını” ifade etmektedir.(Medya Ege 14.02.2017) Yani Ragıp hoca ülkemiz resim sanatına katkı sağlayan değerli ressamlarda yetiştirmiştir.

Ragıp Apaydın emeklilik süresince boş durmamış bölgesinde Atatürkçü Düşünce Derneği çalışmalarına katılmış ve çeşitli şubelerde yöneticilik yapmıştır.

Abauşağı Köyü’nden sadece ressam Ragıp Apaydın değil, Yüksek Seçim Kurulu önceki Başkanlarından Muammer Aydın’da yetişmiştir.

5 Ocak 2021 günü eşi Solmaz hanımı kaybeden Apaydın’a başsağlığı dilerken kendisine de üretken uzun yıllar dileriz.