Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığımızca 2017 yılı için; "Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi Hakkındaki Yönetmelik" hükümleri gereğince Bölge Adliye Mahkemeleri Hukuk bilirkişi listeleri oluşturulacak olup, Ankara il ve Ankara Bölge Adliye Mahkemesinin yargı çevresinde (bağlı bulunan illerin yargı çevresinde) oturan veya mesleki faaliyetini icra eden ve yargı çevremiz dahilinde bilirkişilik görevini ifa etmek üzere, 10 Ekim 2016 ile 31 Ekim 2016 tarihleri arasında bilirkişi başvurularının Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığına ve Nevşehir Adalet Komisyonu Başkanlığına şahsen yapılabilecektir.

- Hukuk Bilirkişi İlan Metni
 
- 2017 Bölge Adliye Bilirkişi Başvuru Formu

Kimler bilirkişi olabilir?

Memurlar, esnaflar, işçiler bilirkişi olabilir. Kısacası alanınızda en az 3 yıllık deneyime sahipseniz başvuru yapabilirsiniz. Fiili olarak bilirkişi olunacak mesleği icra ettiğinize dair belgeniz olması gerekiyor. Sadece 3 yıllık bir diploma veya sertifika bu uzmanlık alanına girdiğinizi belirlemeyeceğinden o işi yaptığınızı gösterir kaydınız veya belgeniz olması şart.

Bilirkişiler nasıl çalışır?

Hakim bilirkişinin incelemesi için dosya gönderdiğinde ilgili meslek alanına gönderdiği bilirkişi dosyayı inceleyerek raporunu mahkemeye sunar. Bilirkişi listesindeki sıraya göre bilirkişilere dosyalar gönderilmektedir. Bu kapsamda verilen süre içerisinde dosyayı bilirkişi inceler ve mahkemeye sunar.
Örneğin aşağıdaki bağlantıda İstanbul’a ait başvuru detayları ve şartları bulunmaktadır. Bu kapsamda illerin bilirkişi alımları aynı çerçevede değerlendirilmekte ve ilgili ilde ikamet etmeniz durumunda kendi ilinize başvuru yapabilirsiniz. Fiilen ezan 3 yıllık mesleki deneyime sahip olunduğunu gösteren belge veya kayıtlı olduğu meslek kuruluşu ya da çalıştığı kurum veya kuruluştan alacağı belge en önemli şartlar arasındadır. Aşağıdaki bağlantıdan tüm detayları bulabilirsiniz ve ilgili illerin adliyelerine başvuru yapabilirsiniz.
Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlıklarına “Bilirkişi Masasına” müracaat etmeniz gerekiyor. 03 Ekim - 31 Ekim 2016 tarihleri arasında mesai saatleri içerisinde İstanbul Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığına istenen belgelerle birlikte şahsen başvurulması gerekiyor. Adliyelerin 2017 ihtiyacına göre başvuru olup olmadığını internet sitelerinden veya bizzat müracaat ederek öğrenmeniz faydalı olacaktır. Tüm illerin örnek internet siteleri şu şekildedir. (www.ilinadi.adalet.gov.tr), istanbul için “www.istanbul.adalet.gov.tr”dir.