26 Haziran Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü...

Dünyada ve Türkiye'de giderek artan uyuşturucu kullanımı, toplumsal, sosyal, ailesel ve bireysel sorunlara yol açmaktadır. Birleşmiş Milletler, bu duruma dikkat çekmek için, 1987 yılında 26 Haziran'ı Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele günü olarak ilan etmiştir. Birleşmiş Milletlerin bu günü Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele günü ilan etmesinin amacı madde bağımlılığı olmayan bir toplum yaratma hedefini hatırlatmaktır.

 

Uyuşturucu kontrolü 1909 yılında Şangay'da başlamış, yüz yılın sonunda 1998'de Birleşmiş Milletler tarafından uyuşturucu kontrolünü sağlamak amacıyla UNGASS (Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Genel Kurulu Özel Oturumu) oluşturulmuştur.

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler (BM) uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığının dünya çapında bir tehlike olduğunu vurgulamakta, önlemler almaya yönelik çalışmaları desteklemektedirler.

 

Araştırmalar, yasa dışı uyuşturuların insan sağlığını tehdit ettiğini tekrar tekrar göstermektedir. İnsan sağlığına yönelik bu tehdide karşı, Birleşmiş Milletlere üye devletler BM Sözleşmeleri ile yasa dışı uyuşturucuların kontrol altında tutulması gerektiğini kabul etmişlerdir.

 

Uluslararası toplumların artarak devam eden çabalarına rağmen dünya uyuşturucu sorunu devam etmektedir. Başta gençler olmak üzere, halk sağlığını, insanlığın refahı ve güvenliğini, devletlerin ulusal güvenlik ve egemenliğini tehdit etmektedir. Ülkelerin sosyo-ekonomik ve siyasi istikrarını, kalkınmasını engellemektedir.

 

Uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı yalnız kullanan kişiyi değil aynı zamanda ailesini ve toplumu etkileyen bir sağlık sorunudur. Uyuşturucu kullanımının engellenmesi, uyuşturucu dağıtımının engellenmesinin sağlanması ve özellikle gençlerin bu maddelerden korunması ve uzak kalmalarının sağlanması ile mümkün olabilir. Kişiler bağımlı hale gelmeden yapılacak müdahaleler en acil müdahalelerdir.  Gençlerin korunması için madde kullanımı ve bağımlılığı ile ilgili ailelerin ve gençlerin konuyla ilgili eğitim almalarının ve bilinçlenmelerinin sağlanması gerekmektedir. 

 

Her yıl Birleşmiş Milletler önderliğinde 26 Haziran'da Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Gün'leri ile Türkiye'de ve  tüm dünyada küresel uyuşturucu sorunu hakkında toplumu bilinçlendirme kampanyaları düzenlenmekte, uyuşturucu politikasının etkililiğinin ve uyuşturucuya karşı olan sınırlamaların artması sağlanmaya çalışılmaktadır.                                                                                                 

Uzm. Dr. Gonca POLAT BALCI
Ruh ve Sağlığı Hastalıkları Uzmanı