1 Kasım seçimleri sonrası AK Parti'nin tek başına iktidar olmasıyla yeni hükümet kurma çalışmaları da hızla başladı. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin 64. Hükümetini kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu, saat Yeni Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu başkanlığında kurulan 64. Cumhuriyet Hükümetini onayladı.
Görüşmenin ardından Davutoğlu yeni kabineyi açıklayacak...

CUMHURBAŞKANI HÜKÜMETİ ONAYLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu başkanlığında kurulan 64. Cumhuriyet Hükümetini onayladı. Davutoğlu yeni kabineyi açıklıyor...

- İnşallah sivil bir anayasa için adımlar atacağız. Şimdiden bu hükümetin başbakanı olarak verdiğimiz her sözü yerine getireceğiz. Hükümetimizin birinci misyonu milletimizin temsi etmektir, ikinci misyonumuz milletimize hizmet etmektir, üçüncü misyonumuz milletimizin geleceğine sahip çıkmaktır. Listemiz dışından da AK Parti grubundan iki veya üç kabine çıkarırdık. Amacımız bu topraklara sevgi tohumu ekmektir.

İŞTE 64. HÜKÜMETİN YENİ KABİNESİ:

İşte Başbakan'ın açıkladığı liste:

Başbakan Ahmet Davutoğlu

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan

Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik

Gümrük ve Ticaret Bakanı

İçişleri Bakanı Efkan Ala

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal

Maliye Bakanı Naci Ağbal

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı

Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım

İlklere sahne olan geçici hükümet

7 Haziran seçimleri sonrasında gerçekleşen koalisyon görüşmelerinden sonuç alınamayınca Türk siyasi hayatında bir ilk yaşanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimin yenilenmesine karar verdi ve Türkiye'yi seçime taşıyacak "Geçici Bakanlar Kurulu" oluşturuldu. Geçici hükümet 28 Ağustos'ta göreve başladı.

Oluşturulan Geçici Bakanlar Kurulu'nda, AK Parti'den Başbakan Davutoğlu dahil 12, MHP'den 1, HDP'den de 2 milletvekili yer aldı. TBMM Başkanlığı görevine AK Parti'nin adayı İsmet Yılmaz seçildi.

İlklere sahne olan geçici hükümette Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan da Cumhuriyet tarihinin ilk başörtülü bakanı oldu.

Ahmet Davutoğlu Başbakanlığında kurulan 63. Hükümet üyeleri, 1 Eylül'de Anıtkabir'i ziyaret ettikten sonra Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Geçici Bakanlar Kurulunun ilk toplantısını yaptı. Geçici Bakanlar Kurulu'nun ikinci toplantısı da 22 Eylül'de Çankaya Köşkü'nde yapıldı. Toplantıda kabinede görev alan Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca ile Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, Bakanlar Kurulu üyeliğinden istifalarını Başbakan Davutoğlu'na sundu ve istifaları kabul edildi.

Boşalan Avrupa Birliği Bakanlığına Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Kalkınma Bakanlığına ise M. Cüneyd Düzyol getirildi.

Geçici Seçim Hükümeti'nde görev alan isimler şöyle:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Cevdet Yılmaz ve Tuğrul Türkeş, Adalet Bakanı Kenan İpek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin.

Kaynak : Haber7