NEVŞEHİR(MHA) Kozaklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde ''Rehabilitasyon, robot teknolojisinin kullanıldığı en yeni  alanlardan biri olan Robotik Yürüme Sistemi (Lokomat), yürüme yeteneğini kısmen ya da tamamen kaybetmiş olan hastalara yeniden bu yeteneği kazandırabilmek için kullanılan bir teknoloji olduğu bildirildi.

Bu teknoloji sayesinde beyin ya da omurda oluşan hasar nedeniyle felç olan, hareket yeteneğini kısmen kaybeden hastaların rehabilite edilmesinde ve bu yeteneklerini yeniden kazanmasında robot teknolojisinden faydalanılıyor.

Hastalar karşılarına konan ayna sayesinde yürürken kendilerini görüyor ve derin duyu sayesinde yürüdüklerini hissedebiliyor. Normal yürümede beyne giden uyarılar, bu yürümede de benzer şekilde gitmiş oluyor. Bu sistem olmadan önce hastalara yürüme teknikleri yaptırılıyordu.

Bu sistemin uygulanmasıyla birlikte yürümeye çok benzeyen hareketi yaptırma imkanı bulunuyor. Bacaklardan beyne doğru uyarılar gönderiliyor ve hasta yürüyebildiğini görüyor. Tedavi fizyoterapistlerin yardımı ile Lokomat Tedavisi, Termal Havuz Tedavisi, Rehabilitasyon Tedavisi olarak uygulanıyor. Bu tedaviyi elle ya da bir başka şekilde bir yöntem  uygulamak mümkün değil. Tedavi süresi hastadan hastaya çok değişebiliyor.