Nevşehir'le birlikte 4 ile hayat verecek Kayseri-Yamula Projesi Kalaba-Seyfe Sulaması Yapım İşinin Sözleşmesi İmzalandı.

Ak Parti Nevşehir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Av. Ebubekir Gizligider , 'Yamula Barajı Kalaba-Seyfe Pompaj Sulama Projesi' ile Nevşehir'de Avanos, Kozaklı, Gülşehir ve Hacıbektaş olmak üzere bu dört ilçemizde binlerce hektar arazinin suyla buluşacağını müjdeledi. Gizligider ayrıca Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde bulunan Doyduk Barajı Yol Rölekasyonunu İnşatının Geçici Kabulününde Yapıldığını belirtti.


Nevşehir'le birlikte 4 ile hayat verecek Kayseri-Yamula Projesi Kalaba-Seyfe Sulaması Yapım İşinin Sözleşmesi İmzalandığını ifade eden Gizligider konuya ilişkin şu bilgi ve değerlendirmelerde bulundu:

 Kayseri-Yamula Projesi Kalaba-Seyfe Sulaması Proje Yapım işinin sözleşmesi Proje ve İnşaat Dairesi Başkanı  Kaya Yıldız, ilgili daire çalışanları ve yüklenici firma temsilcilerinin iştirakiyle imzalandı.

Bu iş kapsamında, Kızılırmak nehri üzerindeki Yamula Barajından pompajla alınacak su ile brüt 110.422 ha tarım arazisinin sulanması için gerekli olan aplikasyona müstenit projeler yapılacaktır.

Teklif birim fiyatlı sözleşmeye bağlanan işin sözleşme bedeli 3.790.000,00 TL olup süresi 1440 takvim günüdür.

Yamula Projesi ve Nevşehir’in Geleceği


Nevşehir’de tarımsal alanların sulanması konusundaki en önemli projelerden biri olan Seyfe – Kalaba Sulama Projesi'nin ihalesi yapıldı.  Bu projenin hayata geçirilmesi ile Nevşehir'de dört ilçenin tarım arazileri daha verimli  hale gelmiş olacak...

Konuya ilişkin FİB Haber Merkezimize açıklamalarda bulunan Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider , Seyfe- Kalaba Sulama Projesi ile Kozaklı,Avanos, Hacıbektaş ve Gülşehir ilçelerimiz de tarlalar suya doyacak dedi...

Nevşehir’in kuzeyi olarak adlandırılan tarımsal bölgede bulunan Avanos , Hacıbektaş, Gülşehir ve Kozaklı yöresindeki tarımsal arazilerin sulanması konusuna hassasiyet gösterdiklerini ifade eden Açıkgöz,  sözkonusu ilçelerde yapılan tarımın bölgenin tarımsal faaliyetlerinin büyük bir bölümünü oluşturması nedeniyle önemli olduğunu vurguladı.

AK Parti Nevşehir Milletvekili Gizligider, 'Yamula Barajı Kalaba-Seyfe Pompaj Sulama Projesi' ile Nevşehir'de üç ilçemizde binlerce hektar arazinin suyla buluşacağını bildirdi. 

Gizligider yaptığı açıklamasında, ilimiz Nevşehir ile birlikte 4 ili etkileyecek olan Yamula Barajı Kalaba-Seyfe Pompaj Sulama Projesi tamamlandığında toplam 110 bin hektar alan sulu tarıma geçileceğini belirtti.

Milletvekili Gizligider ,Yakından takip ettiğimiz bu proje hem bölgenin hem de Nevşehir'in tarım alanında kaderini değiştirecek önemde bir projedir. Ümit ediyoruz ki bu proje en kısa zamanda tamamlanır ve çiftçilerimizin bir an önce daha verimli üretime geçmeleri sağlanır dedi.

 "Kalaba Seyfe Pompaj Sulaması, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat illerinde Kızılırmak nehri Kuzey-Kuzeybatı kısmında yer alan ve Kızılırmak nehrine mansaplanan Deliceırmak havzasının üst kotlarındaki tarım alanları toprak kaynağıdır. Bu toprak kaynağını yerel şartlardaki yer üstü ve yeraltı su kaynakları ile sulamak mümkün değildir. Yöredeki en güvenilir ve en önemli su kaynağı Kızılırmak nehridir. Kızılırmak nehrinin sularını bu alanlara ulaştırmak için planlama sonucunda sulama sahası 110 bin 422 olarak tespit edilmiştir" ifadelerine yer verdi.

Hacıbektaş, Gülşehir ve kısmen de olsa Kozaklı yöresinde Yamula Barajı marifetiyle tarımsal arazilerin sulanması hedefleniyor. Seyfe – Kalaba sulama projesinin ihalesinin ön hazırlıkları tamamlandı. Bu proje özellikle tahıl üretimi yapılan bu bölgelerin sulanması ve daha verimli ürün elde edilmesi için büyük önem taşıyor. 

FİB Haber Not Defteri:


Kızılırmak Nehri üzerinde Kayseri’nin 25 km kuzeybatısında, Yemliha kasabası yakınlarında kurulan Yamula Barajı ve Hidroelektrik Santral Projesi, Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan, enerji ve sulama amaçlı Türkiye’nin önemli projelerinden birisi olan ve 27 Aralık 2003 tarihinde su tutulmaya başlanan Yamula Barajı’nın 2020 yılında tamamlanacağı ve bu çerçevede Nevşehir’i de içerisine alan 4 ilde 150 bin hektar arazili sula tarıma kavuşacağı ve böylece Nevşehir tarımına büyük katkı sunacağı bildirildi.

Nevşehir ile birlikte 4 ili etkileyecek olan Yamula Barajı Kalaba-Seyfe Pompaj Sulama Projesi tamamlandığında toplam 110 bin hektar alan sulu tarıma geçecek. Nevşehir bölümü projenin % 20’sini kapsadığı ve bu proje neticesinde Nevşehir’de Avanos,Kozaklı,Hacıbektaş ve Gülşehir ilçelerimizde toplam 65 bin hektar arazinin sulu tarıma kavuşacağı bildirildi.

Yamula Barajı’nın hem bölgenin hem de Nevşehir’in tarım alanında kaderini değiştirecek önemde bir proje olduğunu belirten yetkililer, proje en kısa zamanda tamamlanıp çiftçilerin bir an önce daha verimli üretime geçmeleri sağlanacağını söylediler.

Nevşehir ve yöresine hayat verecek olan Yamula Barajı ile 150 bin dekar sulanacak Yamula Barajı, Nevşehir’e hayat verecek.

Kayseri’de kurulan ve Nevşehir Kırşehir Yozgat  yöresine hayat verecek olan Yamula Barajı ile 150 bin dekarlık alanın sulanacağı bildirildi.


TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, Kayseri’den başlayarak yapımı devam eden ve 2020 yılında bitirilmesi planlanan Yamula Barajı ile Nevşehir deki bu dört ilçemizde ekili alanları sulanabileceğini ve Yamula Barajı’nın hizmete girmesiyle Nevşehir ve yöresindeki tarımsal alanların sulanabileceğini ve hububat başta olmak üzere, çok sayıda ürün elde edileceğini açıkladı.

Sulamalı tarım ile birlikte hububat dışında sebze ve meyve üretiminde de artış görülebileceğini ifade eden TİGEM Genel Müdürü Bilden, Nevşehir ve ilçelerinin büyük kısmında kuru tarımın yapıldığı ve 2020 yılından itibaren Yamula Barajı sayesinde sulamalı tarıma geçileceğini ve “Seyfe-Kalaba Sulama Projesi”nin Nevşehir ve ilçelerinde tarıma büyük ekonomik katkı sağlayacağını
İfade etti.

Yamula Barajı 3.476 hm3 depolama hacminde ve Kızılırmak Nehri üzerinde kuruluyor. Proje ünitelerinden olan Yamula Barajı ve HES 3096 Sayılı Yasa kapsamında YİD olarak yapılarak 2005 yılında işletmeye alındı. HES 2X50 MW kurulu gücünde olup, 423,5 GWh enerji üreten Yamula Baraj Gölü sulama ünitelerinden olan “Kalaba Seyfe Grubu Pompaj Sulaması” Yamula Baraj Gölü Sulamaları Planlaması 27/12/2004 tarihinde ihale edilerek iş 29/12/2006 tarihinde tamamlandı.

Proje Kapsamında Kalaba Seyfe Pompaj Sulaması; Kayseri Bölge Müdürlüğünün faaliyet gösterdiği Kayseri, Kırşehir,Nevşehir ve Yozgat illerinde Kızılırmak nehri kuzey-kuzeybatı kısmında yer alan ve Kızılırmak nehrine mansaplanan Deliceırmak havzasının üst kotlarındaki tarım alanları toprak kaynağıdır. Bu toprak kaynağını yerel şartlardaki yerüstü ve yeraltı su kaynakları ile sulamak mümkün değildir. Yöredeki en güvenilir ve en önemli su kaynağı Kızılırmak nehridir. Kızılırmak nehrinin sularını bu alanlara ulaştırmak için Planlama sonucunda sulama sahası 110.422 ha olarak tespit edilmiştir.

Bu alanın, Yamula Baraj Gölünden alınacak suyun 127,49 m terfi yapılması sureti ile sulanması sağlanacak olup, proje başlangıç debisi 55 m3 /s’dir.

Önerilen tesisler ile brüt 110.422 ha alanın sulanması planlanmaktadır. Bu alanın dağılımı aşağıdaki şekildedir.

1-Kalaba-Boğazlıyan Ünitesi 34.520 ha
2-Topaklı-Kozaklı Ünitesi 11.080 ha
3-Seyfe Ünitesi 64.822 ha

Bu alan Yağmurlama ve Kaliforniya sulama sistemleri ile sulanacaktır. Proje alanın % 20,9’un da 23.083 ha alanda Kaliforniya ve % 79,1’inde 87.339 ha Yağmurlama sulama sistemi tesis edilecektir. Kalaba Seyfe Pompaj Sulama Projesiyle sulanacak 110.422 ha sahanın illere göre toprak dağılımı; Kayseri 5.500 ha (%5), Kırşehir 64.686 ha (%58), Nevşehir 21.729 ha (%20), Yozgat 18.507 ha (%17)’dir.
Planlaması tamamlanan projenin proje yapımı için gerekli olan harita alımı işi 2011 yılında ihale edilmiş ve %45 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. 

Yamula Barajı Kalaba-Seyfe Sulaması İçerisinde Kalan Yerleşim Yerleri
Kayseri İli
Kocasinan İlçesi
Düger
Elmalı
Yukarıhasinli

Nevşehir İli

Avanos İlçesi
Kozaklı İlçesi
Hacıbektaş İlçesi
Kalaba
Kapaklı
Çağşak
Paşalı
Merdanali
Kayaaltı
Üçkuyu
Akpınar
Sadık
Kuruağıl
Karaova
Taşlıhöyük
Göçmen
Dörtyol
Hasanlar
İmran
Küçükburunağıl
Abdiköy
Büyükburunağıl
Karayanalak
Kıran
Gerce
Başköy
Kalaycık
Güzyurdu


Kırşehir İli
Mucur İlçesi
Boztepe İlçesi
Budak
Boztepe
Karaarkoç
Eskidoğanlı
Yazıkınık
Yenidoğanlı
Gümüşkümbet
Öküzkale
Kızıldağyeniyapan
Üçkuyu
Geyicek
Çiğdemli
Bazlambaç
Malya Devlet Üretme Çiftliği
Kuşaklı
Külhüyük
Dalakçı
Hüseyinli


Yozgat İli

Boğazlıyan İlçesi
Fakılı İlçesi
Boğazlıyan
Fakılı
Ovakent
Fehimli
Aşağıhasinli

Küçüköz

Büyüköz

Karakoç

Çokumağıl

Bektaşlı

Yeşilhisar