Nevşehir İli, Avanos İlçesi Göynük Kasabasında,  Ülkemiz yağ açığını kapatabilecek kurak alanlarda yetiştirilebilecek alternatif bir bitki olan Aspir’in bölge çiftçisine tanıtılması amacıyla Aspir Tarla Günü Düzenlendi.
Tarla gününe, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür V. Gürol ÇETİN,  Nevşehir Kırsal Kalkınma İl Koordinatörü Murat ASILTÜRK, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Recep EROĞLU, Avanos İlçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Ahmet AYDIN , Teknik personeller ve çok sayıda çiftçi katıldı.

 Konu ile ilgili açıklamada bulunan  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Gürol ÇETİN;
Aspir ilimiz açısından önemli bir endüstri bitkisidir. Bu yıl olduğu gibi yağışın mevsim normallerinin altında gerçekleştiği yıllarda bile ürün verebilen aspir bitkisi kurak alanlarda tahıllarla birlikte münavebeye girerek üreticilerimize ek gelir sağlar. Düşük maliyeti, ek bir mekanizasyon isteğinin olmaması, diğer bitkilere göre desteklemesinin yüksek olması, pazarlama probleminin bulunmaması, biçerdöverle hasat edilebilmesi gibi avantajları bulunmasının yanı sıra  özellikle anıza ekim mibzeri kullanılarak ürün maliyeti daha da aşağıya çekilebilir.   Üreticilerimizin refahının yükseltilmesi ve tarımsal gelirinin arttırılmasına  katkı sağlayacak bu ürünün ekim alanlarının artırılması önem arzetmektedir  

diyerek üreticilerimize mahsülün  bol ve bereketli olması temennisinde bulundu.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Nevşehir İl Koordinatörü Murat ASILTÜRK’ de konuşmasında; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK), Tıbbi ve Aromatik bitkiler yetiştiriciliğine 250 Bin Euro üst limitli ve %50 hibe ile destekleme sağladığını, 60 KW’ ya kadar traktör ve tarla içi ekipmanlara destekleme verildiğini ayrıca Hayvancılık, Depoculuk,  et ve et ürünlerinin işlenerek pazarlanması, Süt ve süt ürünlerin işlenerek pazarlanması, kırsal turizm konularındaki teşvikleri çiftçilere anlatarak  ürünün bol ve bereketli olması temennisinde bulundu.

Biçerdöverle hasat işlemi gerçekleştirilerek  üreticilerle bilgi alışverişinde bulunuldu.