Yer altı şehirleri ve peri bacaları ile ünlü Kapadokya bölgesinin, 12 yıldır ev hanımlarının tarifleriyle kayıt altına alınan geleneksel yemekleri, turizme kazandırılıyor. 
Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, yaptığı açıklamada,  Kapadokya bölgesinin yer altı ve yer üstündeki tarihi zenginliklerinin yanı sıra yüzlerce yıllık mutfağı ile de çok önemli bir turizm potansiyelini barındırdığını söyledi. 

Kapadokya  yemek kültürünün korunması ve kayıt altına alınması için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Cingil, 12 yıldır düzenledikleri "Kapadokya Geleneksel Yemek Festivali"nin bu anlamda önemli bir işlevi olduğunu kaydetti. 

Cingil, Festival'de ev hanımlarının yaptıkları yöreye özgü yemeklerle yarıştıklarını, 12 yıl boyunca yarışmalarla kayıt altına aldıkları bu yemeklerin son olarak kitabını hazırladıklarını ifade etti.

Kapadokya insanının geçmişte elinde bulunan malzemelerden israfı önlemek için en küçük ayrıntıyı düşünerek, farklı damak tatları oluşturduğunu vurgulayan Cingil, "Bu tatlar unutulmasın diye Göreme'deki yemek yarışmasını Yemek Festivali'ne dönüştürdük. Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi, Kapadokya Meslek Yüksek Okulu Aşçılık bölümü ve en önemlisi bu işin mutfağında çalışan Kapadokya Aşçılar Derneği ile birlikte çalıştık. Yaptığımız ortak çalışmayla kitabımızı çıkardık. Kayıtlarımızdaki 62 yemek, çorba ve tatlıyı kitaplaştırdık. Bu sayede unutulan Kapadokya lezzetlerini belgelemiş olduk. Hepsi birbirinden özgün bu yemekleri Kapadokya turizmine de kazandırdık. Şu an bölgemizdeki birçok restoran bu yemekleri menülerinde bulundurmak için gayret içindeler" diye konuştu.

Cingil, Türkçe ve İngilizce olarak bastırılan yemek kitabının kayıtlarını geliştirip, diğer dillerde de yayımlayarak, Kapadokya yemeklerinin dünya ülkelerinde tanıtımını yapmayı hedeflediklerini vurguladı.