Kurban Bayramı'nda acil servislere akın eden acemi kasaplara uyarılarda bulunuldu.


Kurban Bayramı'nda hastanelerin acil servisleri, kurbanlık keserken yaralanan acemi kasaplarla dolup taşıyor.

Acemi kasaplara uyarılar...

Acemi kasapları da oluşan kesi ve yaraları temiz tutması konusunda uyaran Uzmanlar, "'Kurbanlık kesimi sırasında oluşacak herhangi bir kesi ve yaralanmalarda, yara temiz tutulup, kanama en aza indirecek şekilde kanayan bölgeye baskı ve tampon yapılmalıdır'" dedi.
 
''KOPAN UZUVLAR BUZLU PAKETE KONMALI''
 
Nevşehir Devlet Hastanesi sağlık uzmanları, en basit cilt kesişinde dahi hemen hastaneye başvurulması gerektiğine dikkat çekti. Kurbanlık kesimi sırasında basit yaralanmaların yanı sırada ciddi yaralanmalarında oluştuğunu hatırlatılarak, "'Basit bir cilt kesisinden tutun da çok hayati damarlara zarar verecek ya da çok derin uzuv kayıplarına yol açabilecek ciddi yaralanmalara sonuçlanacak kazalara dikkat edilmeli. Basit bir hadise olarak görmemeli. Ufak bir cilt kesisinde bile hastanemize ya da tam teşekküllü hastanelere başvurulmalıdır. Zaman zaman kopan uzuv vakalarıyla da karşılaşıyoruz. Parmak kopması ya da bilek ve kol seviyesinden kopmalar görebiliyoruz. Kopan uzuv tamamen temizlenmesi, soğuk buz dolu bir pakete konulması gerekir. Uzvun, paketi soğutan suyla temas etmemesini sağlamamız gerekir. Fazla zaman kaybetmeden de hastanelere müracaat edildiğinden o uzuv yeniden dikilmesi olasılığı vardır "'dedi.
 
Her yıl kurban bayramında yaralanma olaylarının olduğunu hatırlatan sağlık uzmanları, yaralanma ve kesiklerde mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini söyledi.

En önemli kurban kazalarının başında damar, sinir, tendon kesisi veya uzvun tamamen kaybının geldiğini ifade eden Nevşehir Devlet Hastanesi sağlık uzmanları, "Kesik esnasında yaralanmanın büyüklüğüne bakılmaksızın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor." dedi.

Kesiklerin uzuv kopmalarıyla sonuçlanması durumunda, parmak ya da kopan uzvun temiz bir naylon poşetin içine konularak, uzva direkt temas etmeyecek şekilde harici olarak poşetin dışına kalıp buz yerleştirilerek hastayla birlikte hastaneye yetiştirilmesinin doğru olacağını vurgulayan sağlık uzmanları, zamanla yarışıldığının unutulmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Hızlı hareket edilmeli ve panik yapılmamalıdır.” diye konuştu. Kurban bayramında sıklıkla karşılaşılan yaralanma ve kesiklere karşı uyaran uzmanlar, acil müdahale kadar hijyenin de önem taşıdığını belirterek, “Basit çizik ya da kesikler genelde önemsenmiyor, ama temizliğe dikkat edilmediğinde bu tür küçük kesiklerin enfeksiyon kapacağı ve intihap oluşturulacağı, hatta tetanos gibi ölümcül sonuçlar doğurabileceğini ihtimalini düşünerek, yaralanmaları önemseyip sağlık kuruluşlarına başvurmak lazım." dedi. Evde hazırlanan ve tıbbi onayı olmayan karışımların ilaç olarak kullanılmasının büyük sağlık problemlerine zemin hazırlayabileceği hatırlatıldı.