Nevşehir de Turizm türleri

1. Sağlık turizmi: Kaplıca ve içme suyu ile termal olanaklar açısından büyük zenginlik taşıyan Kozaklı kaplıcaları sağlık açısından şifa taşıyan nesnelerdir.
2. Kültürel ve Tarihsel Turizm: Nevşehir kültürel ve tarihsel eserler bakımından Türkiye’nin hatta Dünyanın önemli merkezleri arasındadır.
3. Kongre ve fuar turizmi: İç Anadolu bölgesine ulaşılabilirliğin kolay olması kongre turizm açısındanNevşehir’i cazip kılarken Avanos’ ta 1200 kişilik bir kongre salonu ile Orta Anadolu bölgesinde Ankara’dan sonra turistlik otellere sahip ikinci il olan Nevşehir’ in turistlik belgeli otellerinde azami bin kişilik kapasiteli toplantı salonlarının bulunması ilimiz kongre turizminin alt yapısına kısmen sahip olduğunun göstergesidir.

4. Spor amaçlı turizm: dağ turizmi ve yürüyüş turizmi ( TREKİNG) günümüzde Göreme tarihi milli parkı içinde doğal ve kültürel yürüyüş için düzenlenmiş belli patikalar bulunmaktadır.
5. Sosyal Turizm: Gençlik turizmi, üçüncü yaş turizmi, kent turizmi, dini turizm, bunlara örnek sayılabilir.
6. Kamp- Karavan Turizmi: Kapadokya bölgesinde işletme belgeli üç belediye beldede ise üç adet tesis hizmet vermektedir.
7. Günü Birlik Turizm: Nevşehir sahip olduğu doğal güzellikleri ile turizme uygun bir yöredir. Günü birlik turizme imkan sağlayan doğal değerler ayrıntılı anlatılmıştır.
8. İpek Yolu Projesi: İpek yolu- han ve kervan sarayların turizme kazandırılması projesi kapsamında kültürel mirasımızın en önemli unsurlarından kervan sarayların ve hanların korunarak yaşatılması ile tarihi ipek yolunun canlandırılması amaçlanmaktadır.
9.Balon:
Kapadokya'da turizm gelirinin yüzde 14'ü balondan geliyor