Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç’ın ‘2012 Yılının Ardından’ Başlıklı Değerlendirmesi

 

2013 yılına merhaba dediğimiz bu günlerde başarılarla dolu bir yılı daha geride bırakmanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Geçen yılın ardından zamanımızı verimli bir şekilde kullandığımızı görmek, bizim için gurur vesilesi. Nitekim 2012 yılına sığdırdığımız başarılar, büyük emekler harcanarak gerçekleştirildi. Gelecek yıllarda atacağımız adımlarda ve gerçekleştireceğimiz projelerde geçmiş yıllarda yaptıklarımızın izlerine rastlayacak ve ne gibi zor şartlardan bu günlere geldiğimizi görüp daha da azim ve şevkle işimize sarılacağız.

Daha önceki yıllarda olduğu gibi 2012’de de alt ve üst yapı çalışmalarını, bilimsel yayın ve projeleri, sosyal ve kültürel etkinlikleri farklı kulvarlarda, ama birbirine paralel götürmeye ve öğrencilerimize en iyi eğitim ve öğretimi vermeye gayret ettik.

Üniversitelerin önceliğinin evrensel bilim üretmek ve nitelikli eğitim vermek olduğunun bilinciyle hareket ettik ve nihayet bunun somut neticelerini almaya bu yıl başladık. Nevşehir Üniversitesi çok genç bir üniversite olmasına rağmen son zamanlarda bilimsel alanda adından sıkça söz ettirmeye başlamıştır. Nitekim Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren URAP (University Ranking By Academic Performance) tarafından üniversitelerin bilimsel performanslarına yönelik sıralamada, 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında 4.; 2007 yılından sonra kurulan üniversiteler sıralamasında ise 1. sırada yer aldık. Öğretim elemanı başına düşen yayın sayısında da istikrarlı bir gelişim tablosu çizdik. 2012 yılında öğretim üyesi sayısı bir önceki yıla göre %39 artarken makale sayısında %48’lik bir artış sağlanmıştır.

 

2012 Yılı SCI, SSCI kapsamında yayınlanan makale sayılarının yıllara göre dağılımı

 

Şüphesiz bu başarının temelinde; birimler arası koordinasyon, bilimsel çalışmaların desteklenmesi ve özgür bir çalışma ortamının üniversitemizde sağlanmış olması yatmaktadır.

“Yerelden kopmadan evrenseli yakalama” hedefine ulaşma gayreti içerisinde olan Üniversitemiz, ulusal alanda olduğu kadar uluslararası alanda da adından söz ettirmeye başlamıştır. Bu anlamda Üniversite olarak önem verdiğimiz ‘uluslararasılaşma’ yolunda attığımız adımların ne denli yerinde olduğunu görmek bizler için mutluluk vericidir. Avrupa Komisyonu tarafından üniversiteler için “mükemmellik belgesi” niteliğinde olan Diploma Eki Etiketi’ne lâyık görülmemiz, bu konuda atılan doğru adımların getirdiği bir ödüldür. Ayrıca her yıl yenilerini gerçekleştirdiğimiz Erasmus anlaşmalarının sayısı 25’e ulaşmış durumdadır. Bu durum üniversitemizi küresel çapta bir üniversite konumuna yükselttiği gibi Kapadokya Bölgesinin sadece tarihi ve turizmiyle değil üniversitesiyle de anılmasına vesile olmuştur. Bunun yanı sıra geçtiğimiz haftalarda Almanya’da Nevşehir Üniversitesinin tanıtımı için hazırlanan çeşitli televizyon programları ve etkinliklerle Üniversitemiz tanıtılmıştır. Bundan sonra da Nevşehir Üniversitesi olarak Üniversitemizi yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da başarı ile temsil etme ve tanıtma misyonunu sürdürmeye devam edeceğiz.

Bilimsel faaliyetlerin yürütülmesinde aslî unsur olan öğretim elemanlarının nitelik ve nicelik olarak istenilen seviyeye çıkarılması için de büyük bir çaba sarf ettik. Üniversitemizin öğretim üyeleri tarafından tercih edilebilirliğini artırmak için lojman, sosyal alanlar, bilimsel yayınları teşvik yanında yurt içi ve yurt dışı sempozyum, kongre gibi bilimsel faaliyetlere katılmalarını teşvik ettik, imkanlar ölçüsünde destek olduk.

Eğitim-öğretimin ve bilimsel çalışmaların modern, rahat binalarda gerçekleşmesi hususuna özen gösterdik ve hızlı bir gelişim tablosu sergiledik. Bu manada da bir yıllık sürede Üniversitemizin gelişmesi için önemli sorumluluklar üstlendik.

 

Yıllara göre kapalı alan miktarındaki artış

 

Bu anlamda Nevşehir Üniversitesi olarak şanslı olduğumuzu belirtmek isterim. Üniversitesine sahip çıkan bir şehirde özveriyle çalışan akademik ve idari personel ile çalışmalarımızı sürdürürken; hayırseverlerimizin maddi ve manevi destekleri ile de büyüdük ve ilerledik. Bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde yükselen yeni binalarımız ile üniversitemizin çehresi hızla değişti. Eğitim ve İlahiyat fakültelerimiz, araştırma laboratuarlarımız, sosyal ve sportif tesislerimiz, personelimiz için yaptırdığımız lojmanlarımız, toplu konutlarımız ve daha birçok bina ve tesisimiz ile fiziki yapılanmamız konusunda büyük aşama kaydettik. Geçtiğimiz günlerde hayırseverimizin yapımını üstlendiği ve temelini attığımız Nevşehir Üniversitesi Ana Okulu, sadece yüksek öğrenim noktasında değil temel eğitim noktasında da çalışmaya gayretli olduğumuzun somut bir göstergesidir. Bu itibarla üniversite-şehir iş birliğinin en güzel örneğini sergileyen üniversitemizin bu çabası Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ün teveccühüne de mazhar olmuştur. Nevşehir il heyeti ile Cumhurbaşkanımızı ziyaretimizde söz konusu başarılarımız, takdire şayan bulunmuş; Nevşehir Üniversitesinin kısa bir zaman içindeki gelişimi bundan sonraki süreç için bir teminat olarak görülmüştür. Üniversite-şehir iş birliğini yalnızca fiziki yapılanma anlamında değil bir takım bilimsel çalışmalarda da sürdürüyor olmak memnuniyet vericidir. Bu bağlamda Üniversitemiz, Valiliğimiz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de yer aldığı Avrupa Birliği kapsamındaki birçok ülkenin de içinde bulunduğu “Bölgesel Ortaklıklar Projesi” kabul edilmiştir. Ayrıca üniversitemiz ve Ahiler Kalkınma Ajansı arasında “Uluslararası Enerji Ekonomisi ve Politikası” konulu konferans için iş birliği protokolü imzalanmıştır.

Eğitim Fakültemizin 2 bölümüne öğrenci alarak yeni bir fakültemizi daha Yüksek Öğretimin hizmetine sunmanın; Ali-Meliha Dirikoç Mühendislik-Mimarlık Fakültemizde, Meslek Yüksek Okullarımızda yeni bölüm ve programlar açarak başta bölge olmak üzere ihtiyaç olan alanlarda nitelikli insan gücü yetiştirecek olmanın heyecanını yaşadık.

Sosyal, kültürel ve bilimsel alanda pek çok etkinlik gerçekleştirdik. Spora ve sporcuya her zaman destek olan üniversitemiz, sportif anlamda da önemli başarılar sağladı. Nevşehir tarihinde ilk olan Genç Bayanlar Basketbol Takımını kurarak ilimizde bir ilki gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşadık.

Bir bilim ve kültür yuvası olan Nevşehir Üniversitesi, personeli ve öğrencilerine en iyi imkânları sunmak için çalışmalarını hız kesmeden devam ettirmektedir. Bu anlamda akademik personelimizin elde ettiği başarılar ve öğrencilerimizin aldığı ödüller, üniversitemizin yaptığı çalışmaların meyvelerini teker teker topladığının işaretidir.

Üniversitemizin hızla büyüyen ve değişen çehresi hem öğrenci hem de akademik personel anlamında Nevşehir Üniversitesinin tercih edilirliğini artırmıştır. Öğrencisi ve personeli ile 10 bini aşkın nüfusuyla adeta şehir içinde bir şehir görünümünde olan üniversitemiz büyük bir aile olmuştur.

2012 yılına ilişkin öne çıkan bu başarıların yanında beş yıllık süreçte burada sayamayacağımız kadar çok sayıda başarı elde ettik. Gayretli bir ‘Takım Çalışması’nın neticesi olarak vardığımız bu nokta, elbette ki son değil; gelecekte de elde edilecek başarıların habercisidir. Bu itibarla Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ün, Yükseköğretim Kurulunun ve değerli akademisyenlerimizin teveccühleri ile rektörlük görevi şahsıma yeniden tevdi edilmiştir. Geçmişten aldığımız gücün bizi daha müreffeh ve daha güzel yarınlara taşıyacağına inancım sonsuzdur. Yeni olan her şeyin heyecan vermesi gibi bu yeni dönemin ve yeni yılın bizlere yapacağımız işler adına heyecan ve güç verdiğini ifade etmek isterim. Bu yıl da tempomuzdan hiçbir şey kaybetmeden ve yorulmadan ülkemiz için yeni değerler üretmeye ve “Yeniliğin Merkezi” olmaya devam edeceğiz.

 

 

                                                                                  Prof. Dr. Filiz KILIÇ

                                                                                              Rektör