Cumhurbaşkanı Gül'ün denetimli serbestlik yasasını onaylamasının ardından Niğde Açık Cezaevi’nden 140 mahkûm dün tahliye edildi. Bugün 60 mahkûm tahliye edilecek. Yeni yasa ile Niğde Açık Ceza ve İnfaz Kurumu’ndan tahliye olacak mahkûm sayısı 200 olacak.

 

Haber-Foto-Video : Fatma TAN

 

6411 sayılı Yasa’nın hükümlülerin denetimli serbestliği için aranan ”açık ceza  infaz kurumunda cezasının son 6 ayını kesintisiz olarak geçirme” şartını askıya  almasıyla  Türkiye genelinde 15 bin hükümlü ve yaklaşık 400 ağır hasta olan mahkûmları ilgilendiren tahliye işlemleri başladı. Niğde Kapalı Cezaevinden henüz tahliye olan mahkûm olmazken Niğde Açık Ceza ve İnfaz Kurumu’nda bulunan 200 mahkûmun tahliye edileceği bilgisi edinildi.

 

 

Mahkûmların tahliye edileceğini televizyonlardan izleyen aileler Kayseri, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Mersin gibi illerden tahliye olan yakınlarını almaya geldiler. Soğuk havaya rağmen yakınlarının tahliyesini bekleyen ailelerin mutlulukları görülmeye değerdi. Valizini alıp çıkan mahkumlar özgürlüklerinin ilk dakikalarını orada bekleyen aileleri, tahliye olan arkadaşları ve diğer mahkum yakınları ile paylaştılar. Ailesi gelemeyenlerde telefonla ailelerini arayıp özgürlüklerini haber ettiler.

 

Bazı mahkûmların ailelerine tahliye olduklarını söylemediklerini sürpriz yapacaklarını belirterek buruk bir sevinç yaşıyoruz dediler.

 

 

Tahliye olan hükümlülerden Yaşar Koyuncu, Hayvan küpeleme yüzünden 5 ay hapis Bin 600 TL para cezası almıştım. Cezamın bitmesine 5 gün kalmıştı erken oldu. Çok mutluyum ama içim buruk. İçeride birçok çiftçi arkadaş var onlar tahliye olamadılar” diye konuştu.

İsmini vermek istemeyen bir hükümlü; “Hükümetin yaptığı bir adaletsizlik var. Bu çiftçiyi de esnafı da mahvetti. Ben çekten dolayı yattım. Allah buraya kimseyi düşürmesin” diye konuştu.

 

 

EŞLER VE YEGENLER İLE KUCAKLAŞTILAR

Kayserili Yaşar Ekinciyi  Abisi, yeğeni ve eşi almaya geldi. Amcasının ismini anonsla duyan yeğeninin sevinci Cezaevi önünde bulunan mahkûm ve mahkûm yakınları gülümseyerek izledi. Kardeşinin tahliyesini orada bulunanlara sigara ikram ederek kutlayan abi Ekinci “Yetkililere teşekkür ediyoruz. Mutluluğumuz tarif edilemez” diye konuştu.

 

Kayserili İsmail Bağcı; “İçeride Elektrik borcundan dolayı buğday, patates ekmiş elektrik parasını ödeyememiş gelmiş burada çiftçi yatıyor. Biz maalesef sevinemiyoruz. Avukatlar imza attırıyor sonra bir bakıyorsunuz buradasınız. Çiftçinin gelir kaynağı maalesef yok. Birde içeri giriyorlar borçlar katlanıyor. Kadınlar kocalarına harçlık yollamak zorunda kalıyorlar” diye konuştular.

 

Bir başka hükümlü; “Burada günlük 4 TL alıyoruz. Ama ekonomik sıkıntı çeken, Fakir Fukara fonuna başvuran gerçekten durumu çok kötü olan arkadaşlarımız var ama mültecilerden onlara sıra gelmiyor. Öncelik mültecilerdeymiş, Hapishane deyip geçmemek lazım burada hayat gerçekten çok zor. Bir kuru soğanı bulamayan hükümlüler var maalesef. Burada birçok kurs aldık sivil hayatta bize faydalı olacak. Devlete verdikleri eğitimden ve edindirdikleri mesleki bilgilerden dolayı teşekkür ediyoruz. Benim daha 4 ayım vardı tahliye oldum çok mutluyum” dedi.

 

ELEKTRİK BORÇLUSU ÇİFTÇİLER TAHLİYE OLAMADI

Niğde Açık Ceza ve İnfaz Kurumunda yatan mahkûmların Niğde ve Nevşehir’den olanların yüzde 90’ı elektrik borcundan dolayı yatıyor. Bu kanundan maalesef bunlar yararlanamadılar diyen Mahkûmlar; “Kalan arkadaşlar elektrik, su, banka ve nafaka borcundan dolayı yatanlar maalesef içeride kaldı. Borçların ödenemediği özgürlükte içerideyken nasıl borç ödenecek borçlarından dolayı yatanlar günlük 20 TL den görülüyor. Taahhütten Aksaray’da aynı suçtan 10 gün yatıyor Niğde’de 3 ay bunlar sıkıntılı durumlar bunlar düzeltilse iyi olur. Çiftçi zor günler yaşamaya devam ediyor. Yazık oluyor” dediler.

 

Aksaraylı Hacı Karaoğlan; “Basit yaralama suçundan yatıyordum. Devletin uyguladığı bu yasadan yararlandım çok mutluyum. Özgürlük gibisi yok aileme kavuşacağım. Cezaevi insanın kendini toplamasına neden oluyor. Artık kanunlar daha ağır tokat atsan cezası var insanlar dikkatli olsunlar buralara kimse düşmesin” diye konuştu.

 

Siyasi suçtan içerdeydim diyen Konya Ereğli’den Hacı Çevik, “Mutluyum yakınlarım geldiler. Toplumsal barışsa eğer ki Kürt sorunu çözülecekse hemen şimdi adım atsınlar diyorum. Babamdan ileri çocuğumdan geriyim diyor Nazım Hikmet, bende diyorum ki çok mağdur olan insanlar var onlarında bir an önce tahliye edilmesini diliyorum.”

 

Derinkuyulu olan bir başka hükümlü Zeki Toprak; 87 gündür basit yaralamadan dolayı içerideydim diyor ve ekliyor; “Tahliye ile sevdiklerimize kavuştuk. Kalanları Allah kurtarsın. Allah bizleri bir daha buraya düşmeyi nasip etmesin. Çok mutluyum” diye konuştu.

 

4 aydır içeride olan başka bir hükümlüde “Denetim şubesi bize aylık ya da haftalık imzaya gitmemiz konusunda bilgi verecekler. Bu yasanın kapsamı genişletilse daha iyi olurdu. 60 günüm kalmıştı daha önce çıktım aileme de sürpriz olacak” dedi.

 

BÖLGE HAPİSHANESİ OLACAK

Tahliye olan hükümlüler Niğde Açık Ceza Evinin Bölge Cezaevi olma yolunda gideceğini belirterek; “Kampüs şeklinde ve Bin 500 kişilik bir cezaevi olacağı, bu cezaevine, Niğde, Aksaray, Kayseri, Mersin, Nevşehir gibi şehirlerin mahkûmlarının burada cezalarının kalanını geçireceğini söylendi” dediler.

Kaynak:Bor Haber