NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesinde vadi turizminin geliştirilmesi amacıyla çeşitli çalışmalar sürdürülüyor.

Ülkemizin en önemli kültür turizmi merkezlerinin başında gelen Kapadokya bölgesindeki turizm çeşitliliğinin artırılması ve bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin hem bölgede kalma süresinin artırılması hem de değişik turizm alternatiflerine kavuşmasının önemine dikkat çeken Ortahisar Belediye Başkanı Ali İhsan Özendi, Ortahisar kasabası sınırları içerisindeki vadilerin turizme kazandırılması için çeşitli girişimlerde bulunduklarını ve sonuçlarının da yakın zamanda alınmaya başlanacağına inandıklarını söyledi.

Ortahisar beldesinde iki önemli vadi’nin turizmda daha etkin rol alması için çalışmalarda bulunuluyor. Bunlardan biri günbatımı izlenimi ile son yıllarda öne çıkan Kızılçukur, diğeri ise içerisinde Balkan Kilisesi’nin de bulunduğu Balkan Vadisi.

Kızılçukur vadisi, Kapadokya bölgesinin önemli turizm merkezlerinden birisi. Gerek bitki örtüsü, gerekse de doğal kaya oluşumları ve renkleriyle bölgemize ayrı bir renk katıyor. Bölgede fazla olmayan " Kızıl Tüf Kaya " oluşumlarının çoğunu içerisinde bulunduran vadi, akşam üzeri güneş batışı sırasında yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir görüntü sunar. Kızıl vadide güneşin batışını izlemek bir başka keyif verir insana.

Vadi içerisinde yürüyüş patikaları da mevcuttur ve bölgedeki turizm acenteleri burada günlük yürüyüş turları düzenliyor. Ayrıca vadi içerisinde bulunan"Üzümlü Kilise" eski zamanlarda vadideki hayat hakkında bilgi veriyor. Kilisenin içerisindeki üzüm resimleri deforme olmadan günümüze kadar gelmiş. Bölgemizdeki üzüm ve şarap üretiminin ne kadar eski zamanlara kadar gittiğinin göstergesi olarak, üzümlü kilisedeki resimler gösterilmektedir ki, kilisenin hemen yanında kaya içerisine oyulmuş bir de şaraphane mevcut.

Balkan Vadisi Ortahisar Kalesi eteklerinden başlayarak, İbrahimpaşa (Babayan) köyüne kadar uzanan vadi. Kapadokya bölgesinin genel özelliklerini içerisinde bulunduran vadide, günlük yürüyüş turları yapılıyor. Vadi içerisindeki akarsu, bahar aylarında yoğunlaşmakta, yaz aylarında ise çekilmekte. Vadide doğalolarak yeryüzüne çıkan "Maden Suyu" ise, yabancı misafirlerimiz tarafından içimi biraz tuhaf karşılanmakta, ama yerli halk tarafından çok sayıda kullanılmakta.Ayrıca vadi bölge halkı tarafından piknik alanı olarak ta kullanılıyor.

Balkan vadisinin en önemli özelliklerinden birisi de şüphesiz "Güvercin Kayalıkları". Neredeyse hepsinin faaliyette olduğu bu güvercin yuvaları, vadi yürüyüşü yapanlara Güvercin sesleri ile birlikte değişik bir keyif sunuyor. Balkan kilisesi de vadi içerisinde yer almakta.