Emniyet Sürücü Kursu Kurucusu Sayın Mustafa AKÇALI MEB'in Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde yapılan değişiklikleri içeren yönetmelik, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle ehliyet sınavına manuel vitesli araçlarla katılma zorunluluğu kalkacağını söyledi.

ADAY SÜRÜCÜLÜK 1 OCAK'TA BAŞLIYOR

Mustafa AKÇALI, Karayolları Trafik Kanununun ardından Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle sürücü belgesi türünün 8'den 17'ye çıkarıldığını, 1 Ocak itibarıyla ‘aday sürücü’ uygulamasının da başlayacağını hatırlattı. Bu doğrultuda, Motorlu Taşıtlar ve Sürücü Kursları Yönetmeliğinde sürücü kurslarına ilişkin yeni düzenlemeler yapıldığını ifade eden Mustafa AKÇALI, yönetmelik değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, adaylık sürecinde ehliyeti iptal edilenlerin, gerekli süreleri tamamladıktan sonra psikolojik değerlendirme sonucu ‘sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belge’ ile tekrar kayıt yaptırabileceğini belirtti.Yönetmelik değişikliğinin özellikle otomatik vites araç kullanmak isteyenleri mutlu edecek düzenlemeler içerdiğini dile getiren Mustafa AKÇALI, şöyle devam etti: Eğitim sınav araçlarının arasına, otomatik şanzımanlı araçlar da eklendi. Sürücü kursları, sadece otomatik araç kullanacak kursiyerler için sertifika sınıfına uygun otomatik şanzımanlı araç bulunduracak. Adaylar, sertifika sınıflarına ait araçların, otomatik şanzımanlı olanlarıyla eğitim alacak. Sınavda başarılı olanların sertifikalarında 'sadece otomatik şanzımanlı araç' kullanabileceği belirtilecek."

Mustafa AKÇALI, bu kişilerin daha sonra manuel şanzımanlı araba için ehliyet almak istemeleri halinde ise sürücü belgesindeki sınıfa ilişkin ilgili derslerinin kalan yarısını alarak tekrar sınava gireceğini ve başardığı takdirde manuel vitesli araç kullanabileceğini aktardı.

DİREKSİYON SINAVI ÖNCESİ KURSLARDA ÖN SINAV YAPILACAK

Adayların direksiyon eğitimini, alanda ve simülatörde alacağını anlatan Mustafa AKÇALI, simülatör dersinin en az 2 saat olacağını kaydetti. Akan trafikte en az 12 saat eğitim alarak uygulama sınavına girmeye hak kazanan adayların, doğrudan ehliyet sınavına alınmayacağını belirten Mustafa AKÇALI, adayların kurs tarafından yapılacak direksiyon sınavına gireceğini vurguladı. Mustafa AKÇALI, şunları söyledi: "Ön sınav yapılarak durumu uygun olanlar, ilçe milli eğitim müdürlüğünün yaptığı direksiyon sınavına girecek. Başarısız olanlar ise yeniden uygulama eğitimine alınarak tekrar ön sınav sonucu ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderilecek

SINAV SÜRESİ UZATILDI

Bazı adayların sınavda heyecanlarına yenildiklerini aktaran Mustafa AKÇALI, adayların streslerini azaltma yönünde yeni bir uygulama getiriliyor. Uygulama sınavında süreyi 5 dakika uzatılıyor Mustafa AKÇALI, "Direksiyon eğitiminde dersin sınav süresi, en az 30 dakikaydı. Uygulama sınav süresi artık en az 35 dakika olacak. Bunun ilk 5 dakikasında kursiyere aracı tanımayla ilgili sorular sorularak adayın heyecanı azaltılarak sınava başlaması sağlanacak" dedi.

STOP ETTİRENE İKİNCİ ŞANS

Mustafa AKÇALI, uygulama sınavı değerlendirme kriterlerinde bulunan "stop" sayısının da 2'ye çıkarıldığını, bu şekilde de adayların sınavda rahat olmasının sağlanacağını ifade etti. Bütün sürücülerin, 1 Ocak itibarıyla 5 yıl içinde ehliyetlerini 180 ülkede kullanılan ehliyetlere dönüştürmesi gerektiğini de dile getiren Mustafa AKÇALI, "Dönüştürmeyenler ise yeniden kursa kayıt olmak zorunda kalacak. Akabinde ise insanlar, ağır vasıta ehliyetlerini 5 yılda bir, B sınıfı araçlar için ise 10 yılda bir sağlık raporu ve adli sicil sorgusu yapılarak ehliyetlerini değiştirecek" bilgisini verdi.