Nevşehir’de bulunan bazı bakım merkezlerinde, engellilere kötü muamele yapıldığı iddiası üzerine Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Aylin Çiftçi ile Denetim Hizmetleri Başkanı’nın da içerisinde bulunduğu 4 kişilik heyet, Nevşehir’e geldi. Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş’la bir süre görüşen bakanlık heyeti, sonrasında da incelemelerde bulunmak üzere bakım merkezlerine gitti.

 

Bakanlık yetkilileri ile görüşmesi sonrasında basın mensuplarına açıklama yapan ve soruları yanıtlayan Vali Savaş, dün ülke genelindeki medya organlarında yer alan görüntülerin 3 yıl öncesine ait olduğunu söyledi.

Medyada yer alan görüntüler üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve Müsteşarı ile görüştüğünü ve bir heyetin de şehre geldiğini belirten Vali Savaş, "Söz konusu görüntüler medyaya yansıdıktan sonra biz valilik olarak açıklama yaptık. Bahse konu görüntüler bundan yaklaşık 3 yıl önce çekilmiş ve üzerinde işlem yapılmış bir bakımevi görüntüsü idi. Fakat görüntüye konu olan bakımevleri şu anda faaliyette değil. Fiziki mekan olarak daha iyi bir yere taşınmış ve kapanmış olan bakımevleri var. Valilik olarak biz bakımevlerini oluşturmuş olduğumuz bir komisyon marifetiyle denetliyoruz. Bu komisyonun içerisinde Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı, Sağlık İl Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumundan görevliler var. Bunlar komisyon olarak her biri kendi alanına ilişkin denetim yapıyorlar. Yönetmelik gereği bu kurumlar yılda en az bir defa denetleniyor. İlimizdeki denetim sıklığı 3 ayda bir olarak gerçekleştiriliyor. Bu denetimler anlık denetimler ve bunun yanında haberli yapılan denetimlerde var. Şunu vurgulayabilirim; şu an görüntülere yansıyan nitelikte, gerek fiziki şartlar gerekse görevli hasta ilişkisi bakımından herhangi bir bakımevi tespitimiz, teşhisimiz yok. Olanlara zaten anında işlem yapılıyor. Bu haberler üzerine biz Valilik olarak oluşturduğumuz komisyonu tekrar görevlendirdik." dedi.

CİHAN