Nevşehir ilimize ve ekonomisine yön veren duayen bir isim , NTSO Yönetim Kurulu Başkanı M.Arif Parmaksız bu şehrin kaderi ve kimliği için büyük bir şans olarak değerlendiriliyor. Gelin şimdi koltuklarımıza oturup çaylarımızı keyifle yudumlarken bu yazımızı Nevşehirli olmanın haklı gururuyla okuyalım.

2015 Yeni yılın bu ilk günlerinde Nevşehir'i yöneten ve ilimize yöne veren önemli isimlerden M. Arif Parmaksız dosyamızı aralıyoruz... Parmaksız kimdir ? Parmaksız, Nevşehir için neyi ifade ediyor ? Parmaksız için Nevşehir ne ifade ediyor u gelin birlikte analiz edelim...

Nevşehir'in yetiştirdiği kendi bağrından çıkan bir isim M.Arif Parmaksız... Nevşehir'de önemli görülen tüm mevki ve makamlar için tartışmasız yeri doldurulmaz bir isim olarak gösteriliyor.Liderliği ve Kendi nevi sahsina munhasir özellikleriyle, Milletvekilliği de ,Belediye Başkanlığıda Oda Başkanlığıda yakışır ve layıkıyla yapar şeklinde değerlendiriliyor... Zaten bulunduğu konum itibariyle de Nevşehir için büyük bir şans...

Nevşehir öyle kolay Siyasetçi, Bürokrat, Başkan ve iş adamı yetiştiremiyor, elinde olanlarında kıymetini iyi bilmeli.


M. Arif Parmaksız ilimiz için büyük önem arz eden Tarihi, kalıcı ve şehrin kaderini değiştirecek çok önemli projeler imza attı.

1994 Yılında Nevşehir Ticaret Borsası Başkanlığı sonrasında 1999 yılından bu güne kadar 15 yıldır NTSO Yönetim kurulu Başkanlığını yapan M.Arif Parmaksız , başarılı çalışmalalarıyla ve gösterdiği üstün perdormansla birlikte Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi görevlerini yürütmektedir.

"Nevşehir iş dünyasının tepesinde, Başkanlık yapmak öyle hiçte kolay bir iş değil hemde tam 15 yıl..."

Sadece bulunduğu görev alanı değil kendisine özel kabiliyet yetenek ve meziyetleriyle, NTSO Makamının Hastasından, İş İstihdamına kadar Nevşehirli vatandaşların her zaman kapısını çaldığı ve boş dönmediği bir makam olarak tescillendiğinide belirtmek isteriz.

Parmaksız, 15 yıllık Başkanlığı süresince Türkiye nin en üst tepesinde bulunan iş dünyasının çatısını oluşturan TOBB da ki görevi ile Nevşehir'e ve hemşehrilerine özellikle Nüfusun artışı ve göç vermemesi adına OSB'sinden, Üniversitesine ve Askeri tesislerin çoğaltılmasına kadar ilimiz Nevşehir'in bir çok gelişim gösteren hizmetlerin sağlanmasında etkin bir isim olarak çok büyük aktif rol aldı.

İlimize sağlanan TSE Nevşehir İl Temsilciliği ve hizmet binası, Türk Patent Endüstrüsi İl temsilciliği, UMEM Beceri  İl Temsilciliği gibi Oda üyeleri ve iş dünyası adına yaptığı hizmetleri ise saymakla bitiremeyiz.

Sadece Nevşehir'deki makamı değil, Ankara da ki makamında da, işi düşen tüm Nevşehirli vatandaşlarımıza da yardımcı olarak gönül insanı olarak taraflı tarafsız herkesimin büyük takdirini topluyor.


O, Babacan, hayırsever, gariplerin dostu, tuttuğunu kopartan, aynı zamanda haksızlık karşısında dim dik durabilen bir Nevşehir sevdalısı ve Nevşehir Yiğidi olarak tam bir gönül adamı ve tüm hemşerilerinin büyük sevgi ve saygısını kazanmış bir değerimiz....


Her şeyden önce bir Nevşehirli. Bu şehrin çocuğu. Nevşehir’ı çok iyi biliyor ve Borsa Başkanlığı, Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş Başkanlığı, Ticaret Odası Başkanlığı gibi önemli görevlere imza atmış olması, STK’ları yakinen tanıması ve en önemlisi de üst düzey yöneticilik vasıflarıyla Nevşehir Sorununa ve bölgenin hassasiyetlerine hakim duruşu oldukça önem arz ediyor. Bu anlamda M.Arif Parmaksız Nevşehir için büyük bir şans. Başbakan Davutoğlu'nun 4.cü Milletvekiliyim sözünden sonra heralde Parmaksız'da Nevşehir'in 5. Gönül milletvekili olarak değerlendirmemiz hiçte  absürt sayılmaz, hemde tam 15 Yıldır...

İşte Vatandaşlarımızın değerlendirmeleriyle NTSO Başkanı Parmaksız hemen her kesim tarafından sevilen sayılan ve takdir gören bir isim olarak Nevşehir'e hizmet vermeye devam ediyor.Yolu açık olsun...

Şimdi Söz Onun...!


O Bir Nevşehir Sevdalısı...

FİB Haber Merkezimize açıklamalarda bulunan NTSO Başkanı M.Arif Parmaksız, Nevşehir in bir Kültür ve Turizm Başkenti olduğunun altını çizerek Kapadokya gibi uluslararası değerleriyle öncelikle kentimizin bir Turizm kenti olduğunu ardından Üniversite ve Ticaret kenti olan şehrimizin şimdi de  sanayi kenti olması konusunda Odamız olarak ciddi çalışmalarımız sürüyor dedi.

Nevşehir'i yaşanacak şehir’ olarak nitelendiren NTSO Yönetim Kurulu Başkanı Parmaksız,elindeki değerleriyle kısa süre içerisinde özelikle lojistik anlamda Nevşehir’e yapılacak yatırımlara bağlı olarak kentin geleceğini ‘parlak’ gördüğünü söyledi.

Nevşehir de birlik ve beraberlik içerisnde çalışılması durumunda, Anadolunun incisi Nevşehir'imizi ‘kimsenin tutamayacağı’ kadar güçlü hale geleceğine inandığını belirten 
Parmaksız: “ Söz Konusu Nevşehir Olunca Biz Her Şeye Varız” gerisi teferruat dedi.


"Nevşehir'in pazarlanmaya ihtiyacı var”

Nevşehir, kökleri olan, tarihi olan, mazisi olan bir şehir olarak niteleyen Parmaksız, Kentin kültürel değerlerini ve turizm alanlarının tanıtılması gerektiğini söyleyerek, “Nevşehir'in Kapadokya bütünlüğü içerisinde pazarlanmaya ihtiyacı var. Pazarlama mantığını bu şehirde harekete geçirmeliyiz” dedi.


"VAR OLANI KEŞFEDECEĞİZ..."

Başkan Parmaksız, tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarının bir bütün olarak bu şehri tanıtmak amacıyla kenetlenmesi gerektiğini söyledi. Parmaksız, kentin vizyonun çıkartılması gerektiğini de ifade etti. “Var olan değerlerimizi keşfederek yola çıkmak gerekir” diyen Parmaksız, şehirdeki turizmin hareketlenmesi noktasında her türlü  fikirlere de her zaman açık olduğunu dile getirdi.

Nevşehir kanatlanmaya hazırlanıyor…

Kapadokya ile Antalya arasında direkt uçak seferlerini başlatan anlaşmayı Aralık ayı içinde imzalayan Parmaksız, Dünyanın önemli doğa harikaları arasında yer alan ve ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden olan Kapadokya’nın yüksek turizm potansiyeline cevap vermek amacı ile Kapadokya ile Antalya arasında direkt uçak seferleri Allah kısmet ederse 2015 Nisan ayında başlıyor. İstanbul'dan sonra Antalya hayalimizde gerçekleşiyor.İnşallah şimdi tüm planlarımız ve çalışmalalrımız aynı şekilde İzmir ile Nevşehir arasında da uçak seferlerinin başlatılması üzerine bu konuda kısa zamanda önemli mesafeler kat edeceklerine inandıklarını ifade etti.

"Parmaksız, Nevşehir Kent kimliği ile önemli bir şehir”
Başkan Parmaksız, Gerek iş dünyası olarak yatırımların sağlanması, yatırımcıların teşviği ve gerekse kentin tanıtımı açısından bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonrada oda olarak ellerinden ne gelirse yapacaklarını söyledi. Bunun içinde Büyük düşünmek lazım....Oda üyesi Nevşehirli iş adamlarımızın ufuklarını açmak hayallerini hayata geçirecek imkanlar sağlamak adına düzenledikleri Yurt İçi ve Yurt dışı gezileri ve fuarlarına mümkün mertebe katıldıklarını ifade etti.

"- Elimizdeki değerlerin farkına varalım ve iyi değerlendirelim." Parmaksız , "Önce kendinize bir sorun", Kapadokya bölgesinde yaşayan Bir Nevşehirli olarak; "Türkiye'de ziyaret edilip gezilip görülebilecek 10 il içerisinde var mıyız ?". Kozaklı Termal kaplıcaları ve şifalı suyuyla, Ürgüp,Avanos,Gülşehir,Derinkuyu gibi Turistik ilçe ve beldeleriyle,Hacıbektaş gibi büyük düşünürü ilçesiyle ve sanayileşme yolunda olan Acıgöl ilçesiyle Cevabınız evet ise o zaman bunu çalışmalalarımızla kenetlenerek birlikte el ele vererek başarabiliriz. Yeterki inanalım, yeterki çalışalım...
KADİM KENT NEVŞEHİR DEMEK...

Başkan Parmaksız bakın Nevşehir'i nasıl tarif ediyor: "Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, hakkında onlarca efsane üretilen, kimi kralın ‘işte cennet burası’ dediği Ürgüp'ü, Kimine pir olmuş erenleriyle Hacıbektaş'ı, Türkiye'nin en uzun nehri üzerinde çanak çömleği ile Sallanan Sanat ve kültür beşiği Avanos'u , kiminin yaralarını iyileştirdiği Kozaklı ilçesiyle,Dünyaca ünlü muhteşem yeraltı kentini üzerinde taşıyan Derinkuyu'su,Keşfedilmemiş vadileri ve Bölgesel Kapadokya Havalimanıyla Gülşehir'i, Terminali, Organize Sanayisi ve Başkente açılan penceresi Acıgöl'ü, Uçhisar, Göreme, Ortahisar'ı.... İşte Taşı toprağı altın nice değerleri üzerinde taşıyan ve nice Özel insanları doğuran annelerini bağrında saklayan Kadim kent NEVŞEHİR..."


“MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZÜ MUHAFAZA ETMEMİZ GEREKİR”

NTSO Başkanı M.Arif Parmaksız, şehirlerin kendi kültürünün var olması ve yaşamasının kentlerin kimlikleri açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Kültür, bir milletin hayat tarzına verilen isimdir. Bir kentin karakterinin oluşmasında kültür ruh mesafesindedir. Bir şehir tarihini kaybedince hafızasını, kültürünü kaybedince ruhunu kaybeder. Eserler milletlerin şehirlere vurdukları damgadır. Şehrin kişilik ve kimliğinin oluşmasında en büyük katkı tarihi eserlerdir. Bu bilinçle Tarihimize ve eserlerimize sahip milli kültürümüzü muhafaza etmemiz gerekir" şeklinde konuştu.

Parmaksız, “Kent kimliği meselesinin sosyolojik boyutunu da ortaya koymak lazım. Sadece tarihten gelen ve gelecekle ilgili planlarını, mühendislikle ilgili planlarını şehrin ortak hareket edebilme kültürünün oluşabilmesi içinde adımlar atılması lazım ve biz buna çok önem gösteriyoruz.İnşallah konu NEVŞEHİR olunca ortak akıl ve mantıkla hareket ederek, seçilmişleriyle, atanmışlarıyla, sivil toplum örgütlerimizle, siyasi partilerimizle Memleket menfaatler için tek bir güç olarak hareket etmemiz gerekiyor dedi.


KISACA PARMAKSIZ NEVŞEHİR İÇİN, BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR ŞANS, BUNU DEĞERLENDİRELİM...
Yolun açık olsun işin gücün rast gelsin . İnşallah ulaştığın ve hizmet etme şansı yakaladığınız Nevşehirimize yaşantınız ve ulaştığınız nokta gelecek nesiller için örnek olsun.
Not:  Kadim Kent Ne demektir ?
Yeryüzünde önemli, özel ve kadim şehirler vardır. Bu şehirler geçmişten günümüze tarih, bilim, hukuk, inanç, kültür, sanat, edebiyat, medeniyet gibi insanlık kültürünün oluşumuna ve gelişimine mekân olmuş önemli merkezlerdir. Bu şehirler batıda Atina ve Roma; doğuda ise Mekke, Medine, Kudüs, İskenderiye ve Urfa’dır...Hiç şüphesiz tarihi 10 milyon yıl öncesine dayanan ve bir çok medeniyetlere ev ahipliği yapmış Nevşehir'imizide Kadim kent olarak unutmamak gerekir...

Gelin şimdi NTSO Başkanı M.Arif Parmaksız'ın kendi ağzından Nevşehir'i ve Oda çalışmalarını birlikte izleyelim...

M.Arif Parmaksız Kimdir ?

M. Arif Parmaksız 1953 yılında Nevşehir’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Nevşehir’de tamamladı. 1971 yılında İş İdaresi üzerine kurs almak üzere bir yıl süreyle Almanya’ya gitti.
1976–1979 yılları arasında Nevşehir ili Bayındırlık Müdürlüğü’nde Sürveyan olarak çalıştı. 1979 yılında İnşaat Müteahhitliğine başladı. 1989–1996 yılları arasında Nevşehir Spor Kulübü Başkanlığı görevini yürüttü.
1994-1999 yılları arasında Nevşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.
1999 yılında başladığı Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini halen sürdürmektedir. Ayrıca Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesidir.
Evli ve 4 çocuk babası