İşte Hacıbektaş ilçesinden gönderilen o yazı:

 Hacıbektaş ilçe Emniyet Müdürü’nün Araç plakası tamamen beyaz okunmuyor ve boyasız Trafikde gezmektedir ve Trafik polislerine yapılan şikayetlerde de işlem yapılmamak da ön ve arka plakaları tamamen okunmayan araç vatandaşlar arasında Emniyet Müdürüde bunu yaparsa vatandaşa ne demeli diye tepkilere yol açmaktadır. Hacıbektaş lçe Emniyet Müdürünü bu olaylardan sonra araç plakalarını boyatacağını tahmin ediyoruz. Yoksa vatandaşlarda doğal olarak tepki göstererek plakalarını sildireceklerini söylüyorlar. Trafik polislerini göreve davet ediyoruz.

 

 

FB Haber Merkezi olarak bizde bir araştırma yaptık.Harbiden bu konuda çok fazla bir bilgiye sahip olmadığımız için acaba resmi araçların plakası mı böyledir bu bir prosüdürmü yoksa bir ihmal mi var dı…

Nevşehir Bölge Trafiği arayıp Trafik olisi memur beye sorduk.Plakası okunmayan beyaz plakaların durumu nedir diye.Bize polis memurun söylediği böyle bir uygulama yada prosüdür olmadığını araçların plaklarında yer alan harf ve rakamların okunması gerektiğini ve beyaz olamayacağını söyledi…

Peki Kanun ne söylüyor…

Karayolu Trafik Yönetmeliği'nin 56. Maddesi'nde "Resmi olmayan araçlara takılacak plakalarda, zemin beyaz, harf ve rakamlar siyah" şeklinde belirtiliyor. Harf ve rakamları silinmiş veya tam olarak okunamaz halde olarak ve uygun olmayan tescil plaka ile araç kullanan sürücülere, Karayolları Trafik Kanunu'nun 23. maddesine göre 62 lira para cezası ile cezalandırılacak. Tescil plakaları uygun hale getirilene kadar araç trafikten men edileceği yasada açıkça belirtiliyor. Bun rağmen sürücülerin vurdumduymazlığı ve yetkililerin göz yumması sonucu neredeyse trafikte bir çok araç boyasız dökük plakalarla seyir ediyor.

 

 

Plaka renkleri

 

• Resmi araçların plakaları siyah zemin beyaz harf  ve rakamlardan oluşur.

 

 • Ticari veya özel araç plakaları beyaz zemin, siyah harf  ve rakamlardan oluşur.

 

• Sakat kişilere ait araç plakalarında tekerlekli sandalye işareti

 

 • Emniyet araçlarının plakaları mavi zemin, beyaz hart ve rakamlardan oluşur.

 

• Diplomatik kişilere ait araçların plakaları  beyaz zemin, yeşil harf ve rakamlardan oluşur.     

 

• Asıl ikametgah, yurtdışında olup ülkemizde geçici bir süre çalışmak, tetkik  ve tahsil apmak, turistik amaçlı veya  çeşitli nedenlerle gelen yabancı kişi ve şirketlerin; ülkemize getirdiği veya buradan edindiği araçlarına, ülkemizde kaldığı sürece verilen “MA” - “MZ” plakalar beyaz zemin üzerinden  siyah harf  ve rakamlardan oluşur. Ancak bunlardan, ülkemizde bulunan misyonlarda görevli olan yabancı personelin araçlarına verilecek B grubu plakalar beyaz zemin üzerine, mavi hart ve rakamlardan   oluşur.

 

• Geçici gümrük plakalarında, yeşil zemin , hart ve rakamlar  kırmızıdır.

 

 

• Geçici plakalarda; sarı zemin, harf ve rakamlar siyahtır.

 

 

Özel Tahsisli Plakalar;

 

-Cumhurbaşkanı; koyu kırmızı zemin ,üzerine  sarı madeni fors ,

 

- Cumhurbaşkanlığına ait diğer araçlarda; koyu kırmızı zemin üzerine sarı madeni harf ve rakam,

 

-İl  valilerine ait  makan araçlarında; koyu kırmızı zemin,sarı madeni hart ve rakam,

 

 -Başbakan, Bakanlar, Müsteşarlar, Emniyet  Genel  Müdürü ve Diyanet işleri Başkanı’na tahsis edilen Araçlarda; beyaz zemin Üzerine dörtlü kırmızı rakam grubu bulunur.

 

-Makam Hizmetlerine tahsis edilen araçlarda; beyaz zemin üzerinde kırmızı harf  ve rakam vardır TR

 

-İsteyen kişilere veya tüzel kişliğe haiz kuruluşlara ücreti karşılığında verilen plakalarda; Kırmızı, lacivert, mavi, koyu sarı veya  koyu sarı koyu yeşil zemin üzerine ortaya ad soyad veya ticaret ünvanı  verilir.