NEVŞEHİR(MHA) Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Koruma ve Destek Projesi Nevşehir/Kırşehir illerinde Kamu Kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşları ile Gerçekleştirilen 2.Danışma Toplantısı Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapıldı.

Koruma ve Destek programının önemli özelliklerinden biri kadına yönelik şiddetle mücadeledeki tüm toplumsal aktörleri bir araya getirmek. Dolayısıyla, toplantılarında bunun göz önünde bulundurulması gerekmekte. Danışma toplantıları proje ekibi ve proje için seçilmiş olan STK'lar ve kamu kurumları ile birlikte gerçekleştiriliyor.

Nevşehir ve Kırşehir Proje Local Koordinatörü Mukaddes Eski, Danışma toplantılarının amacının her bir proje ilindeki durumu anlamak ve önleyici programda yer alması gereken kilit aktörleri belirlemek olduğunu söyledi. Bu toplantıların Kadına yönelik şiddetle ilgili tüm düzenlemeler şiddete uğrayan kadının ihtiyaçlarına öncelik vererek ve bu ihtiyaçları merkeze alacak şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Proje Koordinatörü Mukaddes Eski,

“İlgili tüm STK’lar ve paydaşlar ile toplantılar yapıldı ve bu toplantılarda yerel makamlar ve sivil toplum örgütleri arasında ortaklıkların geliştirilmesi konusu tartışıldı. Bu tartışmalar, daha sonra koruma ve destek programı geliştirilmesi sürecine de zemin hazırlayacaktır.

Hali hazırda uygulanan bir sevk sistemi/yönlendirme sistemi var mı? Nasıl işliyor

Her bir proje ilinde en az iki toplantı gerçekleştirilecektir. Birinci Danışma toplantımız 08.12.2014 te yapılmıştır.Tüm toplantıların sonunda ortaklar, her bir proje ilinin şiddetle mücadeledeki arka planını (şimdiye kadar uygulanan ve uygulanmakta olan çalışmalar, işbirlikleri vb.) ortaya koyan bir rapor hazırlanacak. 2. Danışma toplantısında Katılımcılarla tartışılan konular arasında Şiddete uğramış kadın, ilgili kuruma ulaştığında kurum ne yapıyor?, Danışma toplantısında eksik kalan konuların tamamlanması, İlk müdahale/çalışma/görüşme için nasıl bir yol izleniyor?, Başka bir kuruma mı yönlendirme yapılıyor?, Diğer kurumlarla nasıl bir işbirliği yapılıyor?,  Kamu kurumları arasında işbirliğinde kolaylıklar ve güçlükler, Şiddete uğrayan kadınlara hizmet sunumunda en kolay işbirliği yapılan konular neler?, Şiddete uğrayan kadına hizmet sunumunda karşılaşılan güçlükler neler? Sorun alanları?, Şiddete uğrayan kadına hizmet sunumunda karşılaşılan güçlükler neler? Sorun alanları neler?, Kamu kuruluşları ile STK’lar arasındaki işbirliklerini kolaylaştıracak öneriler, Kurumların kadına yönelik şiddet vakaları için kullandıkları kayıt/bildirim formları ele alındı. Bu yapılan toplantılar sonunda da “Önleme ve Destekleme Yoluyla KYŞ ile Mücadele” kitapçığı basılacak. Nevşehir’den 5 sivil toplum örgütü ve Kamu kurum ve kuruluşlarının Kadın Çalışmaları yapan birimlerinden 14 Kurum ve Kuruluş

Katılan STK’lar Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği, Kapadokya Çocuk Gelişim Derneği, Nevşehir Zihinsel Engelliler Derneği, Nevşehir Kadın Derneği, Kapadokya İmece Derneği, Kurumlar: İl jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Nevşehir Kadın Konuk evi ASPM, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Milli Eğitim, İl Sağlığı Geliştirilmesi Müdürlüğü, İl Halk Kütüphanesi, Nevşehir Sanayi ve Ticaret Odası, Hacı Bektaş Veli Üniversitesi BÜKÇAM, Nevşehir Belediyesi Danışma Merkezi, Kapadokya Gazetesi Muhabiri, Ahiler Kalkınma Ajansı, İl Müftülüğü,Çalışma ve İş Kurumu, CHP Kadın Kolları, Kırşehir’den ASP Müdürlüğü, Kırşehir belediyesi kent konseyi Kadın çalışmaları, Şirin Kırşehirliler Derneğinden ve Kırşehir CHP Kadın Kolları başkanı ve yönetimi katıldı” açıklamalarında bulundu.