Evrensel değerler ile beraber bölgesel değerlerin de ön plana çıktığı günümüzde, üniversiteler için bulundukları bölge ve şehir ile etkileşim önem kazanmıştır. Günümüzde üniversitelerin karşı karşıya olduğu konulardan birisi de, çevreleriyle işbirliği yapabilmek ve ortaklık potansiyellerini değerlendirmektir.

Üniversiteler, bulunduğu şehir için; insan kaynakları, bilgi, eğitim, iş ve sosyal hizmetler konusunda önemli kurumlardır. Üniversitelerin işlevleri ve etkileri ekonomik ve sosyokültürel boyutlarda ele alınabilir. Ancak ekonomik işlev ve etkiler ile sosyokültürel işlev ve etkileri birbirlerinden bağımsız olarak ele almak mümkün değildir.

Çünkü sadece ekonomik olarak değerlendirilebilecek bir işlevin, sosyokültürel etkileri olabileceği gibi, sosyokültürel olarak değerlendirilebilecek bir işlevin de uzun dönemde ekonomik etkiler yaratması doğaldır. Üniversitelerin bulundukları bölgeye olan etkilerini araştıran çalışmalar incelendiğinde bu işlevlerin ve etkilerin birbirlerinden kesin olarak ayrılamadıkları görülmektedir.


Nevşehir Üniversitesi gibi yeni ve dinamik üniversitelerin etki ve işlevleri, şehir ve bölge sınırlarını aşarak ülkeye kaynak sağlama açısından da büyük önem taşır. Üniversite ve şehir arasındaki etkileşimin artabilmesi için, üniversitelerin bulundukları şehirlerde algılanma düzey ve biçimlerinin geliştirilmesi, şehir ile üniversite arasında hangi alanlarda işbirliklerinin geliştirilebileceğinin belirlenmesi ve ortak çalışmalar yapılabilmesi önemlidir. Bu işbirlikleri ekonomik, teknolojik, sanatsal, sosyokültürel alanlarda kurulabilir. Ancak, bu işbirliklerinin belirli bir strateji ve amaç odaklı yürütülmesi önemlidir. Teknoloji, inovasyon, öğretim işlevlerinin yanı sıra, artık üniversitelerden kalkınmaya doğrudan katkı sağlamaları da beklenmektedir. Ayrıca, üniversitenin bulunduğu şehrin ihtiyaçlarına cevap verirken, kendini nasıl geliştirebileceği de önemli bir konudur. Bu doğrultuda kendilerine “Yerelden Kopmadan Evrenseli Yakalamak” stratejisini koyan Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Filiz Kılıç Şehir ve Üniversite işbirliğinin sonuçlarını, yapılan binalardan, sosyal – kültürel faaliyetlerden, akademik, idari personel, öğrenci ve fakülte – yüksekokul artışları ile ortaya konmuştur. Bu stratejinin yansıması olarak;


Kapadokya Kültür Derneği tarafından organize edilen Nevşehir Üniversitesi tanıtım programı Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Aktaş ve Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Özden Taşğın’dan oluşan bir heyetle Almanya’da gerçekleşti. Kurulduğu günden beri kültürümüzü, sanatımızı, insanımızı bölgemizi ve Türkiye’mizi Uluslararası Platformlarda en iyi bir şekilde tanıtmaya çalışan Kapadokya Kültür Derneği Nevşehir üniversitesini uluslar arası boyutta tanıtmak için organize ettiği program 12 – 14 Aralık tarihleri arasında gerçekleşti.

Üniversite - Şehir işbirliğinin en iyi örneklerinden birinin gerçekleşmesinde en önemli katkıyı sağlayan Kapadokya Kültür Derneği başkanı Mümin Uluç ve İşadamı Yüksel Dükan beyin Havaalanında Nevşehir Üniversitesi heyetini karşılamaları ile başlayan Almanya’da Nevşehir Üniversitesi tanıtım programı;

Dusseldorf şehir gezisi ile başladı. Nevşehir Üniversitesi tanıtım programı organize eden Kapadokya Kültür Derneği ziyaret edilerek Başkan Mümin Uluç’tan dernek faaliyetleri hakkında bilgi alındı.

Ulusal TV kanalı Kanal Avrupa TV’de Saat 18:00’de “Nevşehir Üniversitesi Özel” ve 19:00’da “Anadolu Diyarı” adlı canlı yayın programlarına katılan Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ve beraberindeki heyet her iki canlı yayın programında Nevşehir ve Nevşehir Üniversitesini yaşayarak anlattılar. Programda ayrıca Nevşehirli sanatçılar Hasan Gül, Hüseyin Yılmaz, Elvis ve Halil Solak programda Nevşehir Türküleri seslendirerek seyircileri ezgileri ile Nevşehir’le buluşturdular. Canlı yayın programı esnasında; Nevşehir Valiliğimiz tarafından her yıl geleneksel olarak verilen yılın basın ödülünü bu yıl, TGRT, Türkiye ve Posta Gazetesi Bölge sorumlusu basın Mensubu Ramazan Kabataş’a Rektörümüz Prof Dr Filiz Kılıç takdim ederken, Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç’da Kanal Avrupa TV’ye Türk Milletinin Avrupa’daki eli, kulağı ve sesi olduğu Nevşehir ve Nevşehir Üniversitesinin ve Türkiye’nin tanıtımındaki etkin rol almasından ve katkılarından dolayı tebrik ederek plaket takdim etti.  Star ve CNN adına Mustafa Güleç Rektörümüz ile röportaj yaparken, TGRT TV’de üniversite ile ilgili bilgiler aldı.

Bartınlılar derneği başkanı Ahmet Gökgöz, İş adamı Tuncay Palta ve Ulu Camii derneği Başkanı Celal Demircan Rektörümüze çiçek takdim ederek başarılar dilediler. Program sonunda İş adamı Yılmaz Balta tarafından hazırlanan “Nevşehir Üniversitesi 5 yaşında” pastası kesilerek bütün katılımcılara ikram edildi. Akşam yemeğini Kapadokya Kültür Derneği Başkanı ve Program koordinatörü Mümin Uluç evinde misafirlerini ağırlayarak ikramda bulundu.

Duisburg Merkez camii ziyareti ile başlayan 2. gün gezisi;

Rektörümüz ve beraberindeki heyet camideki görevlilerle sohbet ederek camii hakkında bilgi aldı, ayrıca 1962 yılında 26 kişilik bir heyetle Almanya’ya ilk gelenler arasında olan Trabzonlu olup Zonguldak’ta ikamet eden Selahattin Nezir amca ile uzun uzun sohbet edildi. Rektörümüze Camii heyeti tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi. Sabah kahvaltısı için Öziran restauranta geçildi. Kahvaltıda; Dusseldorf başkonsolosumuz Emrah Kurt, Duisburg Belediye Başkanımız Erkan Kocalar, Avrupa Türk – İslam Birliği  (ATİB) Genel Başkan Yardımcısı Yakup Tufan, Duisburg Belediyesi Meclis üyesi Bekir Sipahi, bir çok iş adamı, sivil toplum kuruluşu başkanları ve DHA, Türkiye Gazetesi ve Zaman Gazetesi temsilcileri hazır bulundu. Rektörümüz ve beraberindeki heyet tarafından katılımcılara Nevşehir ve Nevşehir Üniversitesi tanıtımı yapılarak çeşitli konularda bilgi alışverişinde bulunuldu. Başta Başkonsolumuz ve bütün katılımcılar Nevşehir Üniversitesinin yapmış olduğu bu çalışmadan dolayı tebrik ederken memmuniyetlerini bildirdiler. Duisburg Belediye Başkanı Erkan Kocaların daveti üzerine Duisburg belediyesine giderek, Belediye hakkında bilgi alındı. Bu arada Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç birlik ve beraberliğin sonuçlarının canlı bir örneğini gördüklerinden dolayı mutluluğunu ifade ederken, Bir Türkün Ülkemizden kilometrelerce uzakta bir başka ülkede Belediye başkanlığı yapmasının kendilerini son derece mutlu ettiği belirtti. Duisburg Belediye Başkanı Erkan Kocalarda Nevşehir Üniversitesinin ziyaretinden dolayı memmuniyetini belirtti. Heyet daha sonra Leverkusen’deki Mimar Sinan külliyesini ziyaret ederek Leverkusen Uyum Meclisi Üyesi Serdar Kaygısız’dan çalışmaları konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu.

Köln Başkonsolosluğuna geçilerek Sayın Mustafa Kemal Basa Beyi ziyaret ettikten sonra Başkonsolosluğun toplantı salonunda sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile Nevşehir Üniversitesi tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya;

Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ve heyeti, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) adına Işık Uğurlu, Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Başkanı Hasan Özdoğan,İslam Toplumu Milli Görüş (İGMG) Bölge Başkanı İrfan Bahşiş,Yunus Emre Kültür Derneği Başkanı Mustafa Can, Avrupa Ehlibeyt

Federasyonu Başkanı Fuat Mansuroğlu, CDU Milletvekili Adayı ve Köln Belediye Meclisi Üyesi Efkan Kara, İş adamı Yeminli Mali Müşavir Yılmaz Cesur, Köln Malatyalılar Derneği Başkanı Hidayet Yiğit, Milli Gazete, Hürriyet Gazetesi ve Zaman Gazetesi temsilcileri katıldılar. Katılımcılar Nevşehir Üniversitesinin yapmış olduğu bu çalışmanın önemine değindiler ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu. Daha sonra toplantıda hazır bulunan basın mensupları Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç ile röportajlar yaptılar. Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, bu tür faaliyetlerin artması temennisinde bulunarak Nevşehir Üniversitesine teşekkür etti. Heyet, Avrupanın en büyük Köln Merkez Camii inşaatını ve  Bochum’da bulunan Topaklılar derneğini ziyaret ederek hemşerilerimizle hasret giderildi.

Yalçın Doğan beyin misafiri olarak Bizim Çorbacı Restauranttaki akşam yemeği mini bir istişare, hemşehrilerimizle dertleşme ortamında gerçekleşti.

Duisburgdaki Kule restaurantdaki kahvaltıdan sonra Kapadokya Kültür Derneği İstişare Kurulu Üyesi İş adamı Yüksel Dükan Beyi işyerinde ziyaret ederek bilgi alışverişinde bulunuldu.

Nevşehirliler gecesi programı saat 18:30 da Şehitlerimiz için Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardında;

Sanatçılarımız Ali Alkan, Hasan Gül, Elvis, Kazım Kalaycı, Halil Solak Nevşehir türkülerini seslendirdiler.

Nevşehirliler gecesine, Nevşehir  Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ve heyeti, Essen konsolosu Mete Zaimoğlu ,Duisburg Belediye Başkanı Erkan Kocalar, Doğu Türkistan NRW Başkanı Abdel Celil, Rhein Ruhr Türk Toplumu Başkanı Mustafa Okur, Lünen Ülkü Ocağı Başkanı Nazmi Işık, Bartınlılar Derneği Başkanı Ahmet Gökgöz ,Topaklılar Derneği Başkanı Mustafa Ersin, Aksaraylılar adına Güner Keleş, Posoflular Derneği, Eğitim Kültür Derneği, DHA, Kanal D, TGRT, Türkiye Gazetesi, Kanal Avrupa, Post, Gerçek ve Zaman Gazete ve televizyon temsilcileri ve birçok sivil toplum kuruluşu iştirak ederken salonunu açarak bütün hemşerilerimizle bizi buluşturan Yılmaz Baltay’da bu çalışmanın Almanya’daki Türk toplumuna büyük bir moral olduğunu belirtti.

Protokol konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç Nevşehir ve Nevşehir Üniversitesini tanıtımını yaptı. Üniversitemizin 5. Yılı münasebeti ile bir pasta kesimi gerçekleşti. Program karşılıklı emeği geçenlerin hediyeleşmesi ile son buldu. Saray restaurantta Durmuş Yıldırım beyin ev sahipliğinde yenen akşam yemeği sonrası Köln havaalanına doğru hareket edildi.

Şehir ve Üniversite işbirliğinin en iyi şekilde icra edildiği Kapadokya Kültür Derneği ve Avrupa Nevşehirliler platformu tarafından organize edilen bu faaliyetlerin artmasını ve örnek oluşturmasını temenni ederiz. Bu vesile ile; başta Mümin Uluç ve ailesi, Yüksel Dükan ve ailesi, Rafet Göksu, Mehmet Güz olmak üzere Nevşehir ve Nevşehir Üniversitesi tanıtım programında katkıda bulunan bütün bizim insanlarımıza ve Milletimizin ve insanlığın iyiliğini isteyen, çaba harcayan, düşünen, Başkonsolosumuzdan, Konsoloslarımıza, Dernek başkanlarımızdan, işadamlarımıza, Belediye başkanımızdan, siyasetçilerimize velhasılı bize yüreğini açan bütün bu necip milletin bireylerine sonsuz şükranlarımızı sunarız.