Sosyal Güvenlik Kurumu, kayıtdışı çalışan şirketleri tespit etmek için yeni bir yol belirledi. Tedaş ve diğer elektrik şirketlerinden elektrik fatura bilgilerini isteyen Sosyal Güvenlik Kurumu 125 bin aboneyi mercek altına aldı. Firmaların SGK’da, vergi dairesinde kaydı olup olmadığı incelenecek. Vergi kaydı yaptırmayan firmaların elektrik ve doğalgazının kesilmesi gündeme gelebilecek.

Kayıtdışı faaliyet gösteren firmaların yakalanması için SGK elektrik, doğalgaz gibi abonelikler üzerinden inceleme başlattı.

ŞİRKETLER MERCEK ALTINA ALINDI

Kayıtdışı işyerlerinin kayıt altına alınması için doğalgaz, elektrik, su abonesi olan işyerlerinin Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) işyeri verileri kullanarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtları ile karşılaştırılmasına yönelik bir proje hazırlandı. Çalışmanın başında bilgiler istendi ancak alınan bilgilerin önemli bir kısmında farklı format olduğu ve işyerlerinde mükerrerlik olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine TEDAŞ ve elektrik dağıtım şirketlerinden sadece 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren ‘ilk işyeri’ abonelik bilgileri istendi. TEDAŞ ve diğer elektrik dağıtım şirketleri de 2012 yılının ilk 8 ayına ait yani 15 Ağustos 2012 tarihine kadar dönemi kapsayan ilk işyeri abonelik bilgilerini gönderdi.

KAYITDIŞI FİRMALARIN

ELEKTRİKLERİ KESİLECEK

Bu çerçevede bir süre önce TEDAŞ ve diğer elektrik dağıtım şirketlerinden elektrik faturası bilgileri istendi. İlk fatura bilgileri geldi. 1 Ocak 2012 ile 15 Ağustos 2012 tarihleri arasındaki ilk işyeri abonelik bilgileri üzerinden 150 bin abonenin bilgisi Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirildi. Gelen bilgilerden 125 bin adedidin sorgulamaya esas bilgileri içerdiği görüldü. Şimdi firmaların SGK’da, vergi dairesinde kaydı olup olmadığı incelenecek. Vergi kaydı yaptırmayan firmaların elektrik ve doğalgazının kesilmesi gündeme gelebilecek.

TEDAŞ ve diğer elektrik dağıtım firmalarından 150 bin abone bilgisi geldi. Abonelere ait bilgiler Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderildi. Gelen 150 bin abone bilgilerinin ilk incelemesinin ardından 125 bin adedidinin sorgulanması gerektiği kanaatine varıldı. Yetkililer, şimdi bu verileri sorgulamaya başladıklarını belirterek, edinilen ilk sonuçlarda gelen verilerin önemli bir bölümünde doğruluğunun ve geçerliliğinin sorunlu olduğunun görüldüğünü anlattılar. Gelir İdaresi Başkanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu elektrik ve doğalgaz aboneliklerine ilişkin bilgilerin elektronik ortamda paylaşılması amacıyla da çalışma başlattı. Böylece abone bilgileri daha çabuk SGK’ya gönderilerek değerlendirme süresi azaltılacak.