Mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayanların istihdama kazandırılması amacıyla hazırlanan işbaşı eğitimi programı kapsa-mında hem maaş hem de sigorta primi desteği veriliyor. İŞKUR, bu programa katılan stajyere aylık 949 lira para desteği veriyor.


Ercan Baysal

Türkiye’de işsizliğin azaltılmasına yönelik programların sayısı artıyor. Mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayan kişilerin istihdama kazandırılması amacıyla işverenlere işbaşı eğitimi programı kapsamında hem maaş hem de sigorta primi desteği veriliyor. İŞKUR, işbaşı eğitimi programına katılan stajere aylık 949 lira para verirken, sigorta prim teşviklerinden faydalanma süresi ise 6 ay daha uzatılıyor.

Asgari ücret seviyesinde gelir

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Nusret Yazıcı, İşbaşı Eğitim Programı kapsamında istihdam edilecek kişilerin ücretinin 6 ay boyunca karşılanacağını bildirdi. Program süresine bağlı olarak katılımcılara net asgari ücret düzeyinde gelir elde etme imkanı verildiğini aktaran Yazıcı, kursiyer zaruri gider ödemesinin günlük 36,5 TL’ye çıkarıldığını söyledi. Sigorta prim teşviğine 2015 Haziran ayı sonuna kadar başvuran işverenlere ilave 6 ay daha teşvikten yararlanma imkanı sunulduğunu kaydeden İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, “İşverenlerimizin 30 Haziran 2015 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programlarına katılan 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanları program sonrasında üç ay içinde işe almaları halinde 42 aylık teşvikten yararlanma süresi 48 aya, 30 aylık teşvikten yararlanma süresi ise 36 aya uzatılmakta. Bu işverenlerimizin maliyetlerini azaltmak için önemli bir fırsat” diye konuştu.

İşverenlerin istihdam etmeyi planladıkları kişileri hiçbir gider ödemeden işbaşında yetiştirmelerini ve program devam ederken veya program sonunda istihdam etmelerini sağlayan İşbaşı Eğitim Programına ilişkin açıklamada bulunan Genel Müdür Yazıcı program ile en az 2 ile 10 sigortalı çalışanı olan işletmeye 1, 11 ve üstü sigortalı çalışanı olan işletmelere ise çalışan sayısının yüzde 10’u kadar elemanı alma imkanı sunulduğunu kaydetti.

Başvurular il müdürlüklerine

Programın temel amacı mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırılarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerinin artırılması. Programdan yararlanmak için bütün illerdeki Çalışma Bakanlığı ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine başvuru yapılması yeterli oluyor.

 

star gazetesi