Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan ve belirlenen şartları taşıyan tarımsal işletmelere yılda bir kez olmak üzere 375 lira katılım desteği ödenecek.
 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemine Dahil Olan Tarımsal İşletmelere Katılım Desteği Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ"i, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Buna göre, Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine gönüllü olarak dahil olan tarımsal işletmelere katılım desteği ödenmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen tebliğ, ÇMVA sisteminin kurulduğu iller İstanbul, Samsun, Malatya, Adana, Konya, Bursa, Erzurum, Şanlıurfa, Nevşehir, Tekirdağ, Giresun, İzmir'de gönüllülük esasına dayalı olarak sisteme katılan işletmelere 2013 yılı için yapılacak katılım desteği ödemesine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Ödemeler, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan herhangi bir idari kayıt sistemine kayıtlı olup ÇMVA sistemine dahil olan, bir muhasebe yılı süresince tarımsal faaliyetlerine ilişkin muhasebe verilerini belirlenen zamanlarda veri toplayıcılarla paylaşan ve verileri Bakanlık Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yapılan kontroller sonunda doğrulanan tarımsal işletmelere yapılacak.

Söz konusu tarımsal işletmelere, işletme başına ve yılda bir kez olmak üzere bu yıl 375 lira katılım desteği ödenecek. Ödemeler, Bakanlık tarafından Ziraat Bankası'na, kaynak aktarılmasının ardından, il müdürlüğünce hazırlanarak onaylanan belgeye göre, banka aracılığıyla, ilgili şubelerde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak hesaplara yapılacak.

ÇMVA katılım desteği ödemeleri uygulaması, Bakanlık Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, merkez ve il ÇMVA komisyonları ile il müdürlüğü tarafından yürütülecek ve işletmelerin bir muhasebe yılı boyunca gerçekleştirdiği tarımsal faaliyetlerine ilişkin veriler, takip eden yıl içinde anket yoluyla toplanacak.

ÇMVA katılım desteği uygulamasında, il ÇMVA komisyonlarının çözemediği ihtilaflı durumlar merkez ÇMVA komisyonu tarafından değerlendirilerek karara bağlanacakken sonuç alınamayan durumlar Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına iletecek.

İlgili muhasebe yılında Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan herhangi bir idari kayıt sistemine kayıtlı olmayan, başvuru yapmayan, verilerini istenen zamanda ve doğru olarak veri toplayıcılar ile paylaşmayan, formları doğrulanmayan, ve kendi isteğiyle sistemden çıkan tarımsal işletmeler ÇMVA katılım desteği uygulamasından yararlanamayacak.

Haksız ödemelerin geri alınması

Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren ilgili kanunda belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanuni faizi ile birlikte geri alınacak. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulacak.

Bu karar kapsamındaki destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler, beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak.

Öte yandan, 2012/67, 2011/45, 2010/43 ve 2009/35 numaralı Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemine Dahil Olan Tarımsal İşletmelere Katılım Desteği Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğleri yürürlükten kaldırıldı.