Patates tohumculuğu konusunda faaliyet gösteren Anka-Meijer, Türkiye'de özel sektöre ait ilk yerli ıslah patates tohumunun üretim iznini 26 Aralık 2012 tarihinde aldı. "Sultan Ecem" adı verilen tohum çeşidi, tescil edildikten sonra uluslararası patates tohum listesine de Türk çeşidi olarak kaydedilecek.

 

Şirket ortağı ve Genel Müdür Nejmi İnan, "Tümüyle yerli olan çeşidimiz Sultan Ecem için tohum ithalatı yapmayacağız ve yurtdışına royalty (lisans bedeli) ödemeyeceğiz. Sultan Ecem'in, ülkemizde ve çevre ülkelerde çok talep gören lider bir yemeklik çeşit olmasını bekliyoruz. Patates tohumunda kendine yeten bir ülke olma konusunda çok önemli bir adım attık. Önümüzdeki yıl üretim izni için müracaat edeceğimiz yeni ıslah çeşitlerimizle bunu daha da çeşitlendireceğiz." dedi. İlk yerli ıslah patates çeşidine kızı Ecem'in ismini ekibiyle beraber verdiklerini anlatan İnan, Sultan isminin de bundan sonraki bütün çeşitlerinin ilk ismi olacağını ve Türk isimleriyle birlikte kullanılacaklarını belirtti. Yerli ıslah patates çeşidinin bulunmasında özellikle şirket ortağı Meijer-Potato'nun teknik desteğinin büyük faydası olduğunu ve projenin planlanandan daha önce sonuçlanmasını sağladığını söyledi. Islah çalışmalarını öz kaynakları ile yaptıklarını vurgulayan Genel Müdür İnan, Kar Şirketler Topluluğu bünyesindeki Tarım Grubu'nun projeye yaptığı desteklerin de önemini vurguladı. Kar Grup bünyesinde faaliyet gösteren Dikili Doku Kültürü Laboratuvarı ve buna bağlı seraların da projelerine tam destek verdiğini kaydeden Nejmi İnan, attıkları bu ilk adımı takiben yeni çeşitlerin geliştirilmesi için ar-ge ve ıslah programına büyük önem verdiklerini ifade etti. Projeyi geliştirmek ve hızlandırmak için devlet desteğine bundan sonraki aşamalarda ihtiyaç duyacaklarını da sözlerine ekledi.

 

Tohum üretim ve ıslah çalışmalarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı her zaman yanlarında hissettiklerini belirten İnan, desteklerinden ötürü Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi ve Niğde Patates Araştırma İstasyonu'na özellikle teşekkür etti. Tohum birliklerinin kurulması ve dış pazar bulunmasında da çok hızlı yol katettiklerini söyleyen İnan, Türk Tohumcular Birliği (TÜRKTOB)'ne Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) ve Tohum Sanayicileri Alt Birliği (TSÜAB)'nin üye firmalarına desteklerinden de bahsetti.

 

2012 yılı verilerine göre yüksek kademe tohum üretiminin yüzde 60'ından fazlasını tek başına yaparak sertifikalandıran Anka-Meijer, patates tohum ihracatı yapan tek yerli firma da olmuştu. Çeşitli çevre ülkelere deneme amaçlı gönderilen Sultan Ecem'in, yakın zamanda ihracat için tercih edilen öncü bir çeşit olması bekleniyor.