NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy Kasabasında Akciğer ve karın zarı kanserine neden olan yapının ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Ancak halen eski yerleşim alanında oturan kasaba halkı yıllardır hayatlarını devam ettirdikleri yerleşim alanını boşaltmak taraftarı değil.

Kasabanın 3 Mahallesinde öne çıkan maddenin bulunduğu konutların büyük bir bölümünün boşaltılarak söz konusu konutlarda oturan kasabalıların yeni yapılan konutlarına taşınmalarının ardından gözler yeni yapılacak konutlara çevrildi.

2007 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığının çalışmaları ile kanser riski taşımadığı belirlenen Evrenin etekleri mevkiinde 245 yeni konutun yapılarak bu konutlara hak sahiplerinin taşınmalarının ardından şimdi yeni konutların yapılarak kanser ihtiva eden alanların tamamen boşaltılması hedefleniyor. Bunun için ise 142 yeni konutun yapımı gündemde.

Devletin kendilerine sunduğu yeni konut imkanından yararlanan ancak eski yerleşim merkezini de boşaltmak istemeyen Vatandaş sayısı Tuzköy kasabasında bir hayli fazla. Yıllardır kasabada belirlenen kanserden kaynaklanan ölümlere rağmen kasaba halkı hali hazırda çok sayıda ailenin yaşamını sürdürdüğü yerleşim alanlarını boşaltmak taraftarı değil.

Bu durum, Peki Tuzköy’de kanserli bölgeler nasıl ıslah edilecek sorusunu da beraberinde getiriyor.

Tuzköy belediye başkanı Ümit Balak, yeni 142 konutun ihale sürecinin başladığına dikkat çekerken, Evrenin Etekleri mevkiinde yapılacak olan yeni konutların inşası konusunda önümüzdeki aylarda önemli gelişmelerin yaşanacağına dikkat çekiyor.

Yeni konutların da yapılmasıyla birlikte oluşturulan yeni yerleşim alanına kasaba halkının tamamen taşınıp taşınmayacağı, eski yerleşim alanının daha önce ifade edildiği üzere tamamen yıkılıp üzerinin toprakla örtülüp daha sonrasında yeşil alan haline getirilip getirilemeyeceği de muamma.