Tuzköy'de görülen kanser hastalığı sonrası yerleşim yerinin değiştirilmesi nedeniyle 2005 yılında 2 milyon metrekare alan içinde 245 adet konut yapım çalışmasının başlatıldığını dile getiren Balak, bu konutların yapımının tamamlandığını ve sosyal yaşam alanları dahil 2009 yılında hak sahiplerine dağıtıldığını anımsattı.

 

Bu konutların yeterli olmadığı tespitinin yapılmasından sonra 2010 yılında gündeme getirdikleri ihtiyaç duyulan ilave 162 konut taleplerini ilgili bakanlığa ilettiklerini belirten Balak, 162 konut ve 11 işyeri yapımının 2013 yılı yatırım kapsamına alındığını kaydetti.

 

Bu ay içerisinde bölgeye bakanlık tarafından bir ekip gönderileceğini ve konutların yapılacağı yerin tespiti ve fizibilite çalışması yapılacağını dile getiren Balak, bu tespitlerin tamamlanmasından sonra Mart ya da Nisan ayında 162 konut ve 11 iş yerinin temelinin atılacağını belirtti.

 

Balan, "2010 yılında konutların tamamını bitirecektik. Ancak köy halkından bazılarının itirazları sonrası kanserli bölgenin kapatılması için ayrılan 8 milyon lirayı geri göndermek zorunda kaldık. Bu itirazlar yapılmamış olsaydı bu para ile ihtiyaç duyulan diğer konutların yapımını sağlayacaktık. Devam eden çalışmalarla kanserli bölge olarak bilinen eski yerleşim yerini toprakla kapatıp üstünü yeşillendirecektik. Ama olmadı. Projenin tamamlanması 2013 yılına sarktı" şeklinde konuştu.

 

Aksaray-Kapadokya Havalimanı ve Kırşehir bağlantı yolu hakkında da bilgi veren Balak, Aksaray Havalimanı bağlantı yolunda çalışmaların Aksaray kısmından bu tarafa doğru devam ettiğini, Kırşehir bağlantısının ise ihalesinin yapıldığını, 2013 yılı yatırım kapsamına dahil edildiğini söyledi.

 

Bir aksilik olmaması durumunda iki yolun da 2013 yılı sonunda tamamlanacağını kaydeden Balak, bu iki yolun tamamlanmasıyla bölgede olağan üstü bir canlılık oluşacağını, havalimanın ise daha aktif hale geleceğini kaydetti.