Maliye Bakanlığının Bazı Alacakların 6552 Sayılı Kanunun 73. maddesi Kapsamında Yeniden Yapılandırılmasına Dair Genel Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanunun 73. maddesi kapsamına giren vergi, bazı idari para cezaları (trafik para cezaları, nüfus para cezaları, askerlik para cezaları gibi), Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a göre tahsil edilen bazı amme alacaklarının (ecrimisiller, öğrenim kredisi ve katkı kredisi gibi) yeniden yapılandırılmasına ilişkin maddede belirtilen başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri bir ay uzatıldı.

Vergi, bazı idari para cezaları, Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu'na göre tahsil edilen bazı amme alacaklarının aralarında yer aldığı 6552 sayılı Kanunun 73. maddesindeki başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri bir ay uzatıldı.

Bu itibarla, 73. maddeden yararlanmak için başvuru süresi 31 Aralık 2014 tarihi bitimine, bu maddeye göre yapılandırılan alacaklara ilişkin ilk taksit ödeme süresi ise peşin ödeme seçeneği tercih edilenler de dahil 2 Şubat 2015'e uzatıldı.

Karar kapsamında başvuru ve ödeme süresi uzatılan alacaklarla ilgili olarak anılan Kararnamenin yayımı tarihinden önce Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunanların, vergi aslına bağlı olmaksızın kesilen cezalarda ilk taksite ilişkin ödeme süresi 2 Şubat 2015'e uzatıldı.

6552 sayılı Kanunun 73. maddesinin 16. fıkrasında yer alan belediyelerin alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin hükümler çerçevesinde, emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi, emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, su kullanım bedelleri, atık su bedelleri borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri de bir ay uzatıldı. Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler, söz konusu borçlar için ilgili belediyeye, büyükşehir belediyesine, su ve kanalizasyon idarelerine 31 Aralık 2014'e kadar başvuracak.

Bununla birlikte 6552 sayılı Kanuna göre yeniden yapılandırılan borçların taksit ödeme süresince mükelleflerin beyanı üzerine tahakkuk edecek yıllık gelir veya kurumlar vergisi, gelir (stopaj) vergisi, kurumlar (stopaj) vergisi, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisini vadesinde ödeme şartına yönelik herhangi bir süre uzatımı söz konusu olmayıp, ilk taksit ödeme süresi başlangıç tarihi olan 1 Aralık 2014'ten itibaren başlayan yükümlülük, anılan fıkrada öngörüldüğü şekilde yerine getirilecek.