Nevşehir Madeni İşler ve Sanatkarlar Odası, üyelerini İstanbul Tüyap Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen Makina fuarına götürdü.

Nevşehir Birlik Başkanı Mehmet Pınarbaşı öncülüğünde 45 kişilik sanayi esnaf ve sanatkarların katılım gösterdiği fuar sonrası Çorlu'da mola veren Nevşehir heyeti, fahri hemşehrimiz değerli Sanayici iş insanı Yalçın Şentürk'ü yeni fabrikasında ziyaret ederek hem hayırlı olsun dileklerinde bulundular hem de hasret giderdiler.

Ziyaret sonrası Yalçın Dorse Yönetim Kurulu Başkanı ve TREDER Başkanı fahri hemşehrimiz Yalçın Şentürk, Nevşehir Brilik Başkanı Mehmet Pınarbaşı ve sanayi esnafı onuruna akşam yemeği verdi.

Birlik Başkanı Mehmet Pınarbaşı yaptığı açıklamasında; "Nevşehir sanayimizde yetişmiş, dorseci Yalçın olarak bilinen, Yalçın Dorse Yönetim Kurulu Başkanı ve TREDER Başkanı değerli ağabeyimiz Yalçın Şentürk'ü arkadaşlarımızla birlikte fabrikasında ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerinde bulunduk. Birlikte hatıralarımızı paylaştık. Ziyaretimiz sonrası sağolsun, bizleri akşam yemeği ile onurlanmıştır. Kendisine tüm Nevşehirli sanayi esnafımız ve gurup arkadaşlarımız adına sonsuz teşekür ediyorum" dedi.

Birlik Başkanı Pınarbaşı, İş İnsanı Yalçın Şentürk'e günün anısına hediye takdim ederken ziyaret günün anısına çekilen fotoğraf ile son buldu.

FİB Haber Merkezine açıklamada bulunan Yalçın Şentürk, Bugün Nevşehir'den Birlik Başkanı Mehmet Pınarbaşı ve sanatkar arkadaşlar ziyaretime geldiler, şeref verdiler. Akşamda beraber yemek yiyip geçmişten bugünden keyifli bir sohbet gerçekleştirdik." dedi.

Nevşehir Onu O Nevşehir'i Hiç Unutmadı...

Nevşehirlilere sevgi ve selamlarını ileten Şentürk açıklamasında; "Nevşehir'de daha çocukluk yıllarında geldim. Nevşehir sanayisinde çıraklıktan gelme alaylıyım. İşimi kendim geliştırdim ama mayasız ne ekmek ne peynir ne yoğurt olur onun için minnattarım. Birçok ardaşımında yardımlarını gördüm veren de Allah alanda... 

Benim sanayici kardeşlerimize acizane önerim, çok çalışsınlar üretim yapsınlar, ülkemizin üretime ihtiyacı var. Kalkınmanın yolu üretimden geçer. Bak ben 69 yaşındayım ve halen çalışıyorum" dedi.

Yalçın Dorse Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şentürk Kimdir?

1 Şubat 1952 yılında Manisa’da dünyaya gelen Yalçın Şentürk, çıraklıktan başladığı mesleği en ileri noktasına kadar çıkardı.

1962 yılında Nevşehir’de adım attığı treyler sektöründe, 1979 yılında Yalçın Dorse’yi kurdu. Nevşehirspor'un en altın dönemlerini yaşadığı yıllarda Kulüp Başkanlığı yaptı. 1989 yılında üretim merkezini İstanbul’a taşıyan Yalçın Şentürk, bir dönem Araç ve Araç Üstü Ekipman ve  İş Makinaları Üreticileri Birliği Derneği’nde (ARÜSDER) başkanlık yaptı.

Yalçın Şentürk 17 Nisan 2019 tarihinde TREDER’in başkanlığına seçildi.

Nevşehir'de başlayan bir başarının öküsü

İşte Yalçın Dorse’nin Hikayesi;

Ağır nakliye sektörünün en önemli üreticilerinden Yalçın Dorse’nin bir adet kaynak makinesiyle başlayan, 39 yıla ve 39 ülkeye uzanan üretim hikayesi…

Ağır nakliye sektörünün en köklü ve önemli üreticilerinden Yalçın Dorse’nin hikayesi, 1970’li yıllarda askerden dönen ve Nevşehir’de bir pulluk üreticisinin yanında kaynak zanaatkarı olarak işe koyulan Yalçın Şentürk ile başlıyor. İlk patronu Hafız Usta’nın yanında pulluk ve traktör römork üretiminde yeteneklerini keşfeden genç Yalçın Şentürk, kolay öğrenme ve kaliteli işçiliği ile çalıştığı bölgede dikkat çekmeye başlıyor. Kısa bir süre içerisinde yetenekleriyle parlayan Yalçın Şentürk, kendi potansiyelinin farkına varıyor ve daha önemli üretimlere imza atmanın planlarını yapmaya başlıyor. Bu dönemde Nevşehir’e kurulması planlanan organize sanayiden dükkan almayı hayal eden Yalçın Şentürk, patronu Hafız Usta’nın söz vermesine rağmen adını kooperatife yazdırmamasıyla büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Patronunun kendisini kaybetmemek adına böyle bir hamle yaptığının farkında olan Yalçın Şentürk, yoğun çaba gösteriyor ve eşinin de yardımlarıyla hayalindeki dükkanın ilk peşinatını denkleştiriyor. Yalçın Dorse’nin hikayesi 1977 yılında böyle başlıyor…

Bir kaynak makinesi

Artık hayalini kurduğu dükkanın sahibi olan Yalçın Şentürk, sadece bir adet kaynak makinesi ile işe koyuluyor. İlk işi ise; tüm sanayinin demir kapılarını yapmak oluyor. İkinci el araç ithalinin serbest bırakıldığı dönemde TIR ve kamyonlara ilave dingil ekleyerek bölgede nam salmaya başlıyor. İlave dingil imalatıyla işini geliştirmeye devam eden Yalçın Şentürk, Yalçın Dorse imzasıyla damper üretimine de başlayarak Türkiye’de damper üreten ilk 3 firmadan biri oluyor. Bu üretimi değerli kılan nokta diğer nokta ise; tavan vinci gibi yardımcı ekipmanlar kullanılmadan, pehlivan krikolar aracılığıyla konumlandırılıp üretilmesi.

Yalçın Dorse adı nereden geliyor?

39 yıldır sektöre üretim yapan firmanın adı bilinenin aksine Yalçın Şentürk tarafından koyulmamış. 1977 yılında Nevşehir’de ufak bir dükkanda başladığı üretimle adından söz ettirmeye başlayan Yalçın Dorse, müşteriler tarafından ağızdan ağıza yayılırken, ürünleri “Yalçın’ın dorsesi” diye tanınmış. Geçen zaman içerisinde “Yalçın Dorse” olarak anılmaya devam firma, Yalçın Şentürk tarafından Yalçın Dorse olarak tescillenmiş.

Yükseliş başlıyor

80’li yıllarında başında işlerin oturmasıyla kafasındaki planları sırayla gerçekleştirmeye devam eden Yalçın Şentürk, Nevşehir TOFAŞ bayisinden aldığı siparişle oto taşıyıcı dorse üretiyor ve ürün gamını geliştirmeye devam ediyor. Türkiye’de basit bir valfin bile bulunamadığı zamanlarda oto taşıyıcısı üretmeye başaran Yalçın Dorse, yakaladığı ivmeyle 1984-85 yıllarında Nevşehir ve çevresinin önemli üreticilerinden biri konumuna yükseliyor. Yalçın Şentürk bu yıllarda Nevşehir Spor Kulubü’nün başkanlığını da üstlenerek yeni bir maceraya giriyor. Ancak 1989 yılına gelindiğinde futbol takımı ve Yalçın Dorse’nin büyüyen iş hacminin getirdiği ağır yükün hesaplarını bozmasını engelleyemiyor. Yalçın Şentürk, gelir-gider hesabıyla borçlarını ödeyemeyeceğini anlayınca iflasını açıklıyor. İflas sonrası bütün varlığını satarak borçlarını ödeyen Yalçın Şentürk, Yalçın Dorse’yi küllerinden doğurmak üzere elinde kalan 3 kaynak makinesi ve 3 usta ile İstanbul’a geliyor.

Yeniden doğuş

Ailesini Nevşehir’de bırakıp, yeni bir macera için İstanbul’a gelen Yalçın Şentürk, Yalçın Dorse’yi yeniden eski günlerine kavuşturmak için işe koyuluyor. İstanbul Merter

Yalçın Şentürk

Zeytinburnu Demirciler Sanayi Sitesi’nde ufak bir dükkan tutan Yalçın Şentürk, bir damperin anca sığdığı dükkanda azimle çalışmaya koyuluyor ve aynı zamanda burada yatıp kalkıyor. 1990 yılında Yalçın Dorse için dönüm noktası olarak kabul edilebilecek bir sipariş alan Yalçın Şentürk, Tikveşli firmasına 20 adet kasa üretiyor ve böylece önemli bir eşiği atlatıyor.

İlk ihracat

İşlerin açılmasıyla Zeytinburnu’daki dükkanın kendisine yetmeyeceğine karar veren Yalçın Şentürk, 1994 yılında İkitelli Sanayi Sitesi’ne geçiyor ve 3 dükkan satın alıyor. Zaman içerisinde sanayi içerisindeki dükkan sayısını 9’a çıkaran firma, üretime hız kazandırıyor istikrarlı büyümesine bu yıllarda başlıyor. Bu sırada dönemine göre çok önemli bir yatırıma imza atan Yalçın Dorse, bir kumlama tesisi ve fırın boya tesislerini hizmete alıyor. İlk alçak dorse (lowbed) üretimini de bu dönemde gerçekleştiren firma, o zamanın şartlarına uygun olan 4 dingilli ve 100 ton taşıma kapasiteli alçak dorseler üretiyor. Yalçın Dorse damper, alçak dorse ve sal kasa üretimleriyle İstanbul’da büyümesine devam ediyor. Ayrıca dünya çapındaki fuar ziyaretlerine bu dönemde başlayan ve ihracata odaklanan Yalçın Şentürk, 1996 yılında ilk ihracatına imza atıyor ve Dubai’ye tenteli ve alçak dorse satıyor.

Kriz hasarsız atlatılıyor

İstanbul’a gelişin ardından 2000’li yıllara kadar ivmesini sürdüren Yalçın Şentürk, 2001 yılında yaşanan krizi atlatan firmaların yürümeye devam edeceğini öngörüyor ve planlarını buna göre yapıyor. Bu dönemde çok kritik bir teslimata imza atan firma, Irak Savaşı’nın patlamasına yakın Irak Hükümeti’nden 56 adet alçak dorse siparişi alıyor. Teslimatları başarıyla ve zamanında gerçekleştiren Yalçın Dorse, birçok firmanın ayakta duramadığı 2001 krizini ihracat gücüyle hasarsız atlatmayı başarıyor.

Yalçın Şentürk

Yalçın Şentürk

İhracat artıyor

2000’li yılların ilk yarısında İkitelli’deki üretim alanına da sığmaz duruma gelen Yalçın Dorse, personel sayısını ise 30’a kadar çıkarıyor. 2004 yılına gelindiğinde Ulusoy’dan 45 adetlik önemli bir sipariş alan ve ihracat yaptığı ülke sayısını 25’e çıkaran firma, 2007 yılında Hollandalı yatırımcılar tarafından takibe alınıyor ve ortaklık teklif ediliyor. Bu süreç içerisinde 2008 krizi patlak verirken, ortaklığı reddeden ve yola tek başına yürüme kararı veren Yalçın Şentürk, 2010 yılında kendi öz sermayesiyle kurduğu Silivri üretim tesislerini hayata geçiriyor. Yeni fabrikayla beraber üretim tekniklerinde de gelişime gidiliyor. Modern kumlama tesisi, fırın boya tesisi, plazma kesim, giyotin büküm ve kaynak robotu gibi yatırımlar gerçekleştiriliyor.

Yalçın Şentürk’ün başarısı

Günümüzde 2 akstan 10 aksa kadar Avrupa TİP onay belgelerine, kalite, kaynak ve kalite yönetim sertifikalarına sahip olarak üretimine devam eden Yalçın Dorse, 39. Yılında 39 ülkeye ihracat yapmayı başarmış durumda. Çıkışlarıyla, düşüşleriyle ve yaşadığı zorluklarla önemli bir “üretim” başarısına imza atan Yalçın Şentürk, evladı gibi baktığını firmasını “Türk sanayisinin neferlerinden biri” olarak tanımlıyor.

1977 yılında Nevşehir’de ufak bir dükkanda başladığı üretimle adından söz ettirmeye başlayan Yalçın Dorse, müşteriler tarafından ağızdan ağıza yayılırken, ürünleri “Yalçın’ın dorsesi” diye tanınmış.

Kaynak: http://vincveplatform.com/icerik/detay/580/yalcin-dorsenin-hikayesi