HAKLI GURUR

Son günlerin gündemi İsveç ve Finlandiya’ nın NATO’ ya üyeliği, bu iki ülkenin üyeliklerinin önünde en büyük ve tek engel Türkiye idi bunu hep birlikte gördük. Türkiye ve bu iki ülke bir mutabakat metnini imzaladı. Türkiye veto şartını bu mutabakat metninde imzaya alınan maddelerin gerçekleştirilmesinde kaldıracağını taahhüt etti.

İspanya Madrid de yapılan NATO liderler zirvesinin önüne geçen zirveden daha çok bu dünya gündemindeydi. Bazı ülke basını Türkiye istediğini aldı, Türkiye’ nin zaferi olarak kendi kamuoyuna dünya kamuoyuna duyurdu.

Ülkemiz basınında veiç siyasette çoğunluk olarak Türkiye nin bu dış politika başarısı olarak görüldü. Bence de büyük başarı. Bu başarıyı gölgelemek, küçümsemek hatta taviz verildi olarak gören basın, siyaset, akademisyen görüşü de azımsanmayacak kadar fazla. Bunlardan başka milli bir duruş sergilemesini beklemek olası bir durum değil. Örneklersek Libya da ne işimiz var, Afrin e girmeyin, YPG/ PYD bize mi saldıracak, Türkiye Karabağ’a silah gönderiyor ÖSO dan terörist savaşçılar gönderiyor, Egede adaları Yunanistan’ının gibi düşüncelere sahipler. Yani dışardaki mihrakların ülkemiz içindeki sözcüleri bunlar.

Mutabakat metninde neler var çok yeni olmasına rağmen hatırlamakta fayda var;

PKK ve uzantılarıyla mücadelede Türkiye’yle tam işbirliği.

Terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede Türkiye’yle dayanışma sergilenmesi.

PYD/YPG ve FETÖ'ye destek sağlamama taahhüdü.

Savunma sanayii alanında ambargo kısıtlamalara gidilmemesi, işbirliğinin artırılması.

İsveç ve Finlandiya’nın terörizmle mücadele ve savunma sanayii konularındaki ulusal mevzuatlarını ve uygulamalarını tadil etme taahhüdü.

Terörizm ve örgütlü suçlarla mücadele alanında istihbarat paylaşımına ilişkin yapılandırılmış işbirliği mekanizması tesisi.

Terör suçlularının iadesi konusunda somut adımlar atılması ve ikili düzeyde ahdi düzenlemeler yapılması.

PKK ve uzantılarının ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerinin yasaklanması ve bunların soruşturulması.

Türkiye’ye yönelik terör propagandasının engellenmesi.

Finlandiya ve İsveç’in PESKO (AB Daimi Yapılandırılmış İşbirliği Süreci) dahil AB güvenlik mekanizmalarına en geniş şekilde katılımının desteklenmesi.

Bu adımların uygulanmasını denetlemek üzere Adalet, İstihbarat ve Güvenlik kurumlarının katılımıyla Daimi Ortak Mekanizma kurulması.

Yukarıdaki mutabakat metninin maddeleri tek tek incelendiğinde Türkiye’nin bir tavizi ve kaybı söz konusu değil. Öyle ki artık PYD/YPG ve FETÖ artık uluslararası bir mutabakat belgesinde terör örgütü olarak yer aldı.

Evet kaygılar söz konusu bunlar yani Avrupa ülkeleri verdikleri sözleri pek tutmazlar. Türkiye’ nin AB üyeliği, Mülteci antlaşmaları gibi birçok konuda sözlerini tutmadılar. İsveç ve Finlandiya da verdiği sözleri tutmamak için elinden geleni yapacaktır. Siz güçlü ve haklı iseniz bunların bir önemi yok. Türkiye İsveç ve Finlandiya ya karşı varılan mutabakat metni gereği veto yu kaldırdı, ancak bu NATO üyeliği bütün üye ülkelerin meclislerinden kanunlaşarak geçmesi gerekir. Kısacası İsveç ve Finlandiya mutabakat metnine uymazlarsa konunun Türkiye Millet Meclisinde kabulünü bırakın gündemine bile alınmayacaktır. Eski Türkiye olmadığını herkes tarafından bilinmekte. Bunun en yakın örneğini çok kısa zaman sonra Suriye nin Kuzeyinde göreceğiz.

İhsan BİÇKİN

30.06.2022