Halkbank Genel Müdür Yardımcısının Amerika’da Tutuklanması

Kısa sure önce Amerika’datoplantı için bulunan Halkbank genel müdür yardımcısı Amerika mahkemesi tarafınden tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Bu haber, Türk basını tarafından her ne kadar da sıradan bir haber olarak sunulursa da, oldukça önemli, ilerde Türkiye’nin başını çok ağrıtabileceği bir olay olduğunu gözden kaçırmamak gerekir.

Bu konuyu sıradan ve önemsiz bir olay gibi üzerinden geçip veya kaç gün tepki göstererek unutulduğu takdirde, ilerde Türkiye uluslararası mahkemelerde zor duruma sokacağı ve Türkiye’nin ağır maddi tazminatlarla karşı karşıya geleceği ihtimalini gözden geçirmemek gerekir.

Olayın zamanlamasının çok önemli olduğunu üzerinde durmak gerekir. Bunun için Amerika’nın son dönemde bölgedeki en önemli planın ne olduğunu sorusunu sormak gerekir? Bu sorunun cevabi kuşkusuz bölgede Kürt devleti kurulmasıdır.

DAEŞ adında bir terör örgütünü bölgede ortaya çıkarması, DAEŞ’le mücadele adı altında bölgede müdahalelerin hepsinin altında, bölgenin ülke sınırlarını yeniden dizayn edilerek Kürt devleti kurulmasıdır. Bu plan Kubani savaşı adı altında Amerika’nın planın iyice su yüzüne çıkarttı.

Aşama aşamaTürkiye’ninkırmızıçizgi olarak söylediği Kürt güçlerin Fırat batısına geçmemesi gerektiğini çeşitli bahanelerle delmeye çalıştılar ve bu konuda iyice ilerleme sağladılar. Kürt güçler Amerika himayesi altında Fırat’ın batısına geçtiler, çeşitli bahanelerle iyice silahlandırdılar, hatta ağır silahlarla donatıldılar, kurulan askeri bölgelerde Amerikan bayrağı altında güvende kaldılar.

Türkiye bunu fark edince Fırat kalkanı operasyonuna başladı, bu operasyonda da başarılı oldu ancak bu mücadelenin esas can alıcı aşaması Rakka operasyonudur. Bu bolümde Türkiye çok ciddi bir duruş gösterdi ve ciddi bir tavır aldı.

Tam bu aşamada Halkbank genel müdür yardımcısı Amerika’da gözaltına alindi. Böylece bu aşamada bu gözaltının önemini kısmide de olsa anlamış olmaktayız.

Bu olayı Amerika, Kürt devleti kurulması aşamada pazarlık konusu yapacak. Zaten RezaZarrab konusunda Amerika’nın eli güçlenmişti böylece daha güçlenmiş olacak. Bazı kişiler tarafından bu olay küçümsenerek, ya ne alaka, ne olur ki? Sorularla bu olay küçümsenerek göz ardı edilirse ilerde Türkiye’yibaşını çok ciddi bir şekilde ağrıtacağı bir olay olduğunu gelecekte ortaya çıkma ihtimali çok yüksek.

Peki Amerika ne yapacak?
1.Aşamada Halk bankası genel müdür yardımcısı ve Rezazarrabi pazarlık konusu yaparak Türkiye’den tavizler almaya çalışacak.
2.Aşamada Amerika’da yargı bağımsız ve biz yargı işine müdahale edemeyiz deyip Türkiye uluslararası mahkemelerde zor duruma sokarak ağır maddi tazminatlarla karşı karşıya getirilmeye çalışılacak.

Bu yüzde bu olayı sıradan ve basit bir olay olarak görmemek gerekir. Yoksa Türkiye için faturası çok ağır bir olayla ile karşı gelmesi ihtimali çok yüksek. 

Ali Haydar
                             30.03.2017