İKİ BÜYÜK NİMET

İki büyük nimetim var,
Biri anam biri yârim,
İkisine de hürmetim var,
Biri anam biri yârim.

Büyük usta bozkırın tezenesi Neşet Ertaş böyle demiş, ana ve yine anne olan yârini birbirinden ayırmadan nimet olarak tanımlamış ve hürmetini dile getirmiş.

Anneler Günü ülkelerde farklı zamanlarda kutlanmakta, bizim ülkemizde ise yılın mayıs ayının ikinci Pazar günü anneler günü olarak kutlanıyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda anneler günü pandeminin gölgesinde kutlanmakta. Amerikalı bir öğretmen, annesinin ölümü nedeniyle her yıl kutlama yapmak istemiş veya kutlamış olduğu rivayet edilir. Bu gerekçe ile Dünyada anneler günü kutlanmaya başlanmıştır.

Bozkırın tezenesinden devam edelim; ana deyip de geçilmez, o yar anadan seçilmez, ikisine kıymet biçilmez, birisi var etti beni, birisi yar etti beni. Hem anamız hem ana olan eşlerimiz biri birinden ayırt edilmez ikisi de anne. Bizleri yaradan Allah, dünyaya getiren analarımızdır.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde anneler günü ticarileşmiştir. Kıymet biçilemezken günümüzde bu olay maalesef ticarileşmiştir. Anneye alınan bir hediyeyi çok görmüyorum hatta çok iyi bir davranış, burada söylemek istediğim ticari kuruluşların bu günü, diğer günleri dünyada ve ülkemizde kullanması. Bunu şundan daha iyi anlayabiliriz internette bir ara motoruna anneler günü yazarsanız günün anlamından daha çok ticari şirketlerin hediye çeşitliği ve fiyatları ile karşılaşırsınız.

Doğduktan sonra bize her şeyi onlar öğreti yemeyi, içmeyi, yürümeyi, kıyafetlerimizi giymeyi, elimizden tutup okula götürdü, hatta konuşmayı belki de ilk konuşmamızda ilk öğrendiğimiz kelime anne dir. Çok iyi biliyoruz ki, senede bir gün anmak, sevgi ve saygı göstermek yaşamımız boyunca anneye olan borcumuzun karşılığı olamaz. Onun canından can bulan her evlat için, annesiz bir hayat değil bir gün, bir ömür boyu düşünülemez. Onlar yanımızda yoksalar bile, yüreğimizde, beynimizde bizimle beraber ve bizim için yaşarlar dururlar. Annemi kaybedeli onbeş yıl oldu. Onun ve tüm yitirilmiş annelerin mekanı cennet olsun. Çocukluğumdan bu yana hep onun bizlere öğrettiği iyilik, doğruluk, temiz ahlak, dostluk, için çalışıyorum. Çok daraldığım, sıkıldığım, zor da kaldığım zamanlar, keşke annem yaşasaydı da sadece yanımda oturabilseydi, varlığıyla bana güç verebilseydi diyorum. Karşılıksız sevginin en büyüğünü tam gerçeğini annelerimiz veriyor.

Şehit annelerimiz; bugün onlar için daha anlamlı, biliyorum ki Şehit evlatlarının mezarı başında geçirecekler gününü, mezarı temizleyip çiçeklerini sulayacak, dua edecekler hatta hiç ayrılmak istemeyecekler oradan. Bugün nedense hep duygusallığım üzerimde Erzurum yöresine ait bir türküde anne şöyle diyordu;

Eledim, eledim, höllük (ince toprak) eledim,
Aynalı beşikte yavrum bebek beledim,
Büyüttüm, besledim, asker eyledim,
Gitti de gelmedi yavrum, buna ne çare,
Yaktı yüreğimi canım, buna ne çare,

Üç yaşındaki çocuğunu eşine emanet ederek 15 Temmuz hain darbe girişiminde bulunanlara karşı mücadele etmek üzere görev yerine giden ve orada Şehit olan Şehit Demet Sezen (anne), tüm Şehit annelerimizin ve annelerimizin gününü kutluyorum.

09.05.2021

İhsan BİÇKİN