Korse takmak zararlı mı?
Yüzyıllar boyunca kadınların tercih ettiği bir giysi türü olan korseler, zaman içerisinde gelişen teknikler ve bilime paralel olarak, ihtiyaçlara göre daha odaklı özellikler kazanmıştır. Günümüzde her türlü ihtiyaca yanıt verebilen çeşitli korse türleri mevcuttur. Korselerin bazı sağlık durumlarında iyileştirici roller kazanması kadar, bazı durumlarda da kullanılmasında çeşitli sakıncalar bulunur. Genel olarak korse kullanımı, aşırıya kaçılmadığı ve gün içerisinde belirli saatlerde kullanılması halinde herhangi bir zararı yoktur. Bununla birlikte belinde veya kullanılan bölgelerin herhangi birinde var olan sağlık sorunları nedeniyle korseler olumsuz etkiler oluşturabilir. Bu nedenle bu durumdaki kişilerin mutlaka sağlık uzmanlarına danışarak korse kullanması tavsiye edilir. 18 ve 19. Yüzyıllarda sadece kadınların uyguladığı bir eylem olan korse takmak, günümüzde çeşitli nedenlere ve amaçlara bağlı olarak erkeklerinde yoğun olarak kullandığı bir giysi türüdür.
Sezeryandan sonra korse ne zaman takılır?
Kadınların en çok merak ettikleri sorulardan biri olan sezeryan veya doğum sonrası korse takmanın gerekli olup olmadığı ve ne zaman takılabileceğidir. Doğumun vücut da oluşturduğu olumsuz etkiler, genel olarak karın bölgesinde oluşur ve bu bölgedeki kasların gevşemesi ile tembelleşmesi olarak ortaya çıkar. Bu durum doğum sonrasında karın bölgesinde sarkmaların oluşmasına ve olağan kiloya ulaşınca da bu sarmaların devam etmesi riskini ortaya çıkarır. Bu nedenle doğum sonrasında vücutda ki bu olumsuzlukları gidermenin en sağlıklı yolu, doktorunda önermiş olduğu karın bölgesi egzersizleri yapmaktır. Bununla birlikte toparlayıcı korse olarak adlandırılan korse türleri, doğum sonrasında kullanıldığında, düzelmenin daha hızlı olmasını ve daha iyi bir sıkılaşma sağlar. En sık sorulan sorulardan biri olan sezeryandan sonra korse uygulaması, bir tür operasyon olan sezeryanın başarı derecesi ve kişinin sağlık durumuyla doğrudan alakalıdır. Bazı kişilerde ilk haftalardan itibaren korse takılabildiği gibi, bazı kişilerde aylar boyunca korse takmak çeşitli zararlar ortaya çıkarabilir. Bu sorunun en iyi cevabı, kişinin sağlık uzmanı tarafından verilebilir. Doğum sonrasında da olağan koşullarda ilk haftadan itibaren korse kullanılabiliyor olsa da, sağlık uzmanlarına danışılarak kullanılması tavsiye edilir.
Kişinin sağlık durumunun izin vermesi, operasyonun sonuçlarının iyi ve beklenen düzeyde olması, sezeryandan sonra korse kullanımı süresini doğrudan etkileyen ana etkendir. Doktorunuza danışmadan sezeryan sonrasında korse kullanılmaması önemlidir. Sağlık koşullarınızın uygun olması halinde, korse kullanmanın herhangi bir zararı bulunmamakla beraber, pek çok farklı açıdan sağlığınıza katkılarda bulunur.