İYİLİK ÇEŞİTLERİ

İYİLİK ÇEŞİTLERİ
      İyilik iki çeşittir:
      1. sözle olan iyilik
      2.Fil ve davranış ile olan iyilik.
Sözde olan iyilik ,güzel söz,güler yüz ,hoş muamele ve benzeri amellerdir.
Buna ulaştıracak olan güzel ahlak da aşırıya kaçmamak şartıyla yumuşak yüzlülüktür. çünkü bunda aşırılık ayıplanmaya neden olabilir. Fakat ortasını bulursan övülmeye layık olur. 
      Fiil ve davranış ile olan iyilik:
Bu gücünü zorlayarak yardıma koşmak,bizzat işini görmek, ihtiyaç anında yardımcı olmak gibi işlerdir.
Buna ulaştıracak olan ise ;İnsanlara yardım etmeyi sevmek,onlar için iyilik dilemek ve istemektir.
Bunda sözle olan iyiliğe  göre bir israf ve sınır yoktur.
Çünkü fillerin iki menfaati vardır. Biri işleyene aittir;O hem sevap kazanır hem de hayırla anılır.İkincisi iyilik yapılana aittir, iyilikle onun yükü hafifler, işi görülür ihtiyacı giderilmiş olur .
Bir iyiliğin iyilik olabilmesi için yerine getirilmesi gereken bazı şartları vardır. İyilikleri gizli tutmalı ,saklamalı ,yaymaktan açığa vurmaktan sakınılmalıdır Hikmet ehli olan büyüklerimiz der ki :
Bir iyilik yaptığın takdirde onu gizle fakat sana iyilik yapıldığı takdirde onu yay çünkü nefis saklananı çıkarmayı gizlenmiş olanı da yaymayı ister.”   
“ İyilik ancak üç hasletle tamam olur : Acele etmek,Yaptığını kendi gözünde küçük görmek ve gizlemek” iyiliği başa kakmamalı,övünülmemedir. Eğer aksi davranışlar olur ise bu kimseler nimete şükredenlerden olmaz.Kazanılacak sevaptan da mahrum kalır. Çokca iyilik yapmaya gücümüz yetmiyorsa ,az da olsa iyilik yapmaktan vaz geçmeyeceğiz.
Ramazan ayında yapılan iyiliklerin sevabı diğer aylara göre çok çok fazladır.
Efendimiz aleyhisselam şöyle buyuruyor :
“Kim dualarının kabul olmasını ve sıkıntılarının giderilmesini istiyorsa sıkıntıda olanın sıkıntısını gidersin.” Allah c.c katında oruçlarımızı kabul eylesin.
Çokca iyilik yapabileceğimiz RAMAZAN günleri yaşayabilmemiz  dileğiyle….Hayırla kalın