KADER ÖRMÜŞSE AĞINI

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

İnsan yaşamında unutulmaz bazı anılar vardır. Bu anılar insanı son nefes aldığı tarihe kadar takip eder gider. Bizim oralarda babanın kız kardeşine yani halaya “bibi” denir. Teyzelere “anne yarısı “ derler genelde ama benim bibilerim anne yarısı gibiydi..

Muhlise Göktaş 1935 yılında Nevşehir Kozluca Köyü’nde dünyaya gelmiş köyde üç yıllık bir eğitmen kursundan sonra okur yazarlık öğrenmişti. Köyün eski adetlerinden kız çocukları 12-13 yaşına gelince hemen evlendiriliyorlarmış.. Annemle bibim adeta değiş-tokuş yapılmış, yani bibim dayımla, dayımın kız kardeşi olan annem babamla evlendirilmişler.

Bibimin çocuğu olmadığı için hep bizi kendi çocukları gibi görmüştü.2014 yılı Mayıs ayında kendisini kansere kurban verdik. Aradan on sekiz yıl geçmesine rağmen O’nu hep özlemle anıyoruz.

Dedemin (Hasan Güçlü)muhtar olduğu yıllarla ilgili bana anlattığı bir anısı unutulacak gibi değil.. Ulaşımın oldukça zor olduğu yıllar. Köyde motorlu taşıt yok, telefon yok. Kozluca-Çullar arasında yer alan Şahna Yer Altı Şehrinde eşkiyalar yaşıyor. Zamanın Devlet yetkililerine bildirilmesine rağmen önlem alınmıyor. Adeta eşkıyaların orada barınmasına çevre köylerde korku salmasına göz yumuluyor. Eşkiyalar Ortaköy-Nevşehir hattında gelip geçen insanların önünü kesip onları soyuyorlar. Özellikle de deve kervanları ve tüccarlar eşkiyaların baş hedefi..

Köye gelen “Delipalta” ismiyle maruf eşkıya ve adamları dedemin muhtar odasında çay içmişler ve nezaket ziyaretinde bulunduklarını bildirmişlerdir. Oysa asıl amaç köyde keşif yapmaktır. Kendi aralarında konuşurlarken “bibimin çocuk olmasını da dikkate alarak” köyden bir kızı kaçırmayı planladıklarını bibim duyar.. Eşkiyalar gidince hemen babasına yani muhtar Hasan Güçlü’ye durumu anlatır. Muhtar bekçi Tahsin Aslan’ı Acıgöl Jandarmasına haber vermek atla için yollar, Jandarma köyde önlem alır ve eşkıyaların gece köyü basmasını bekler.. Ve nihayet köye gelen eşkıyalar yakalanır ve Şahna Yer Altı Şehrini terk etmek zorunda kalırlar..

Bugün Şahna Yer Altı Şehri ilgisizlik yüzünden toprakla dolarak kapandı. Ne eşkiyalar kaldı ne de Ortaköy-Nevşehir hattında o bölgeden geçen deve kervanları..