Özellikle Osmanlının son zamanlarında her taşın altından çıkan İngilizler, Jeolog Pasquare nin öncülüğünde MTA adına  1963 yılında İç Anadolu Bölgesi'nde jeolojik  amaçlı araştırmalar yaparlar..

Ürgüp ilçesinin 8 km güneydoğusunda Karlık köyüne sadece 2 km uzaklık da bulunan Volkanik bir tepe olan AvlaDağ'ının batıdaki teraslarında kazı çalışmaları yapılır.

1963 yılında  ilk önce İngiliz Jeolog Pasquare ve daha sonra Arkeolog Ian Todd’un devam ettirdiği kazı çalışmalarına karlık köyündeki gençlerde katılır.

Yalnız,Karlık köyünün genç delikanlıları, aylarca süren kazı çalışmalarında şu anda İngilterenin Biritish  müzesinde sergilenen ve bir kısmı müzenin deposunda saklanan, Neolitik ve Paleotik çağlarına ait M.Ö 10.000 yıl öncesine dayanan,insanın ilk göçebelikten yerleşik hayata geçişinde kullandığı, hayvancılık ve tarımla tanıştığı dönemlere ait olan 1021 adet  kalıntıların ve buluntuların  yurt dışına çıkarılacağı konusunda bir bilgiye sahip değillerdir.

 

Karlık köyünün gençlerinin de çalıştığı yaklaşık 3 yıl süren ve bu süre zarfında  kazı çalışmalarını bizzat yöneten İngiliz Arkeolog Ian Todd’un burada yaptığı yüzey araştırması sonucunda çok sayıda obsidiyenden ve sileksten Paleolitik Dönem’e ait aletler bulmuştur.

 

Bu bölgede o yıllarda yapılan kazı çalışmaları hakkında zamanın genç kızları ve delikanlıları ,günümüzün büyükanneleri ve dedeleri ile sohbet etme imkanı buldum.Anlattıklarına bakılırsa bulunan ve yurt dışına çıkarılan parçalar sadece ilkel tarım aletleri değilmiş çok sayıda tarihi eser yurt dışına çıkarılmış.

1960 lı yıllarda Karlık köyünün gençlerininde katıldığı kazılarda çıkarılan binlerce  ve hatta yüzbinlerce olduğu söylenen bu eserler şu anda Londra British müzesinin deposunda saklanmakta.Neden sergilenmiyor derseniz o da çok ilginçtir.Bu yıllarda özellikle İngilizlerin yaptıkları kazılarda ve mevcut daha önce çıkarılmış eserleri ülkemizden kaçırarak yurt dışına çıkarıyorlar ve bu şekilde tüm dünyada ve ortadoğuda Osmanlının terk ettiği topraklardaki siyasi boşlukdan yararlanarak tarihi eserleri ülkelerine getiriyorlar.O kadar çok eser varki sergileyecek alan bulmakta zorlanıyorlar…

 

Kapadokya da  10.000 yıl öncesine ait yaşam izlerine rastlanan Ürgüp Avla dağı ve civarlarında yapılacak yeni çalışmalar sonucunda buradaki yaşamsal kalıntıların tümü gün ışığına çıkarıldığında ülke ve bölge turizmi için büyük bir kazanç olacaktır..

 

Günün birinde Londra British müzesinin deposunda saklanan binlerce paleolitik buluntularının ülkemize iadesi temennisi ile…..