KAPADOKYA TURİZMİNİN GELİŞMESİ İÇİN ÖNERİLER I

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Dünyanın en güzel bölgelerinden birisidir Kapadokya bölgesi. Doğa harikası, Tanrının lütfudur. Ancak turizmden bölgenin hak ettiği payı alabilmesi için gerekli çabayı pek de göstermiyoruz.

Bu konuda bazı önerilerim olacaktır.

-Öncelikle “Balon turizmi” mutlaka olmalıdır. Balon turizmi Kapadokya has bir turizm olmadığı gibi bu bölgenin doğal özelliği ile de ilgili değildir. O nedenle fazla öne çıkarılması bölge tanıtımı açısından doğru bir yaklaşım değildir.

-Kapadokya’nın yerli ve yabancı turistin bir ya da iki gün konakladığı bir bölge olmaktan çıkılması gereklidir. Turist daha uzun süre bölge de kalabilmelidir. Bu nedenle tarihi alanlar, doğa, dini motifler, Kızılırmak’tan yeterince yararlanma seçenekleri denenmelidir.

-Hacıbektaş, Gülşehir, Avanos, Zelve, Göreme, Uçhisar, Ortahisar,Nevşehir, Kaymaklı, Derinkuyu ve Ihlara arasında basit bir raylı istem kurulmalıdır.İnsanlar trenle bir gün içinde bölgeyi genel hatlarıyla tanıyabilmeli, hem de ucuz ulaşım olanağı sunulmalıdır.

-Hacıbektaş ilçemizin dini turizmden yeterli payı almadığı açıktır. 2021 yılıbeyhuda harcanmıştır. Çünkü düşünce ve öğretileriyle asırlardır sevgi, birlik, beraberlik ve barış öğütleyen Hacı Bektaş Veli'nin vefatının 750.yılı olması sebebiyle 2021 Şubat ayında UNESCO tarafından Hacı Beştaş Veli yılı olarak ilan edilmişti. 11.02.2021 tarihli ve 2021/3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 2021 yılı boyunca yurt genelinde tanıtım yapılması istenildiği halde adını taşıyan üniversitemiz bir etkinlik ve belediye birkaç etkinlik yapmıştır. Nasıl ki Konya ilimiz Mevlana ile dini turizmin merkezi haline gelmişse Hacıbektaş ilçesinin de dini turizm merkezi haline gelmesi önünde hiçbir engel yoktur. Sadece yetkililerin sivil toplum örgütlerinin çaba göstermesi yeterlidir.

-Tarihi bir merkez olan Gülşehir ilçemiz turizm açısından oldukça geri kalmıştır. Hem tarihi özelliklerini hem de dibinden geçen Kızılırmak gibi tarihi bir fırsatı değerlendirmelidir.

-Güzel Atlar Diyarı olarak bilinen Kapadokya gerçekten günümüzde de her cins atın beslendiği ve bunun turizm açısından değerlendirildiği bir yer haline gelmelidir.

-Kaymaklı ve Derinkuyu bölgesi dünyanın en güzel yer altı şehrine sahip olmasına rağmen bunu yeterince değerlendirememektedir. Bölgedeki tarihi köyler Tilköy, Zile, Suvermez, Doğala Han işlerlik kazandırılmalıdır.

-Tahrip edilen Nevşehir Kalesi’ndeki önemli tarihi binalar yeniden inşa edilmeli, örnek eski taş evler yapılmalıdır. “Kayaşehir” diye tanımlanan bence çirkin görüntüden bir an önce kurtarılmalıdır. Eski bir kilise olan cezaevi’nin onarımı biran önce tamamlanmalı ve turizme açılmalıdır. Kalan alanlar doğal görüntüyü bozmayacak şekilde çam ağaçlarıyla donatılmalıdır.

-Kozaklı ilçemizin doğal kaplıcaları, Acıgöl ilçemizin tahrip edilmekte olan volkanik dağları tanıtılmalı, saçma bir kararla kurutulan volkanik bir göl olan Acıgöl yeniden canlandırılmalıdır.

-Ürgüp ve Avanos konusunda sayfalarca yazılabilecek öneriler olacaktır.