Son günlerde aniden gündeme bomba gibi oturan Katar’a karşı Suudi Arabistan’ın başlattığı girişimler var. Katar’a karşı bu politika her ne kaderde son günlerde su yüzüne çıktıysa bunun temeli Amerika başkanı Trump’in bölge gezisi sırasında Suudi Arabistan yetkilileri ile kapalı kapılar arkasında planlanmıştı. Ortam hazırlandı, bu senaryo için gereken suni gerekçeler medya aracı ile toplumda yaymaya başlandı ve düğmeye basıldı. Ancak işin gerçek yüzünü tam anlamak gerekir ki bu politikaya karşı iyi önlem alinsin yoksa bizde farkında varmadan bu oyunun bir parçası oluruz. Geçen yazıda Amerika’nın bölgede muhatabı artık Suudi Arabistan olduğundan bahsetmiştim.
Bu konuyu dikkate alınarak 6 yıl önceye dönelim o günü bugünle karşılaştıralım.
Katar’daki olaylar 6 yıl önce Suriye’ye uygulanan planın tekrarı mı?
6 yıl önce bölge tam huzur içindeydi, Türkiye ve Suriye iyi ilişkilerle komşu iki ülke, Amerika muhatabı Türkiye. Suriye’deki olaylar patlak verdi, o günkü medya ana yazılarda ki konuları bir gözatalım.
Şimdi bugüne gelelim. Suudi Arabistan ve katar iyi ilişkiler içinde iki komşu ülke. Suudi Arabistan bölgede Amerika’nın muhatabı aniden katar ile ilgili olaylar patlak veriyor. Medyada ve tartışılan konulara baktığımızda hemen hemen ayni konular.
Burada gözüken Suriye ile ilgili 6 yılönce planlanan oyunlar bugün Katar’a karşıoynanıyor.
Buradaki amaç Arap yârim adasına huzursuzluk sokulmasıdır.
6 yılönce Suriye’ye karşı tezgâhlanan planın amacı, Suriye’yi iktidarsızlaştırarak onun üzerinden Türkiye’yi iktidarsızlaştırmak, bugünde Katar üzerinden Suudi Arabistan’ı iktidarsızlaştırmaktır.
Bu plan için Suudi Arabistan kullanılıyor ancak Suudi yetkililerin anlamadığı konu bu ki Amerika’nın bu politikadaki amaç Katar değil Suudi Arabistan’ın kendisidir. Kendi elleri ile yarattıkları bataklığa girecekler.
Bölgedeki Amerikan oyunları ve bu oyunların Türkiye üzerinde etkileri ve amaçlar:
A: Suriye ve Irak üzerine oynan oyunlarla bu iki ülkeyi paramparça ettiler, merkezi Hükümetlerin gücü ve kontrolünü kayıp ettirdiler.
B: Türkiye’yi terör yuvaları ile komşu durumuna getirdiler.
C: Ergenekon, Balyoz, 15 Temmuz olayları ile ordu ve emniyet ve istihbaratı iyice zayıflattılar.
D: Rusya ile ilişkilerini, ekonomik bağlarını nerde ise bitirme pozisyonuna getirdiler.
E: Avrupa birliği ile ilişkilerine iyice darbe vurdular.
Böylece Türkiye’yi ekonomik, politika ve bölgedeki ağırlığını kayıp ettirmeye çalışarak, köseye sıkıştırmaya planladılar buna ilave içeride de oyunlar oynadılar.
F: Katar olayları: Katar,Türkiye ekonomisine bu dönemde çok büyük katkısı var.Türkiye’de büyük yatırım yapan Katar ayrıca Türkiye’nin katarda büyük projeler uygulamaktadır.
Katar oyunda iki hedef planlanıyor:
1: Türkiye’ye ekonomik darbe vurulması,
2: Arap yârim adasına huzursuzluğu sokulması,
Sonuç:Türkiye üzerine büyük oyunlar oynanıyor,Türkiye çok dikkatli olmalı. Gelişen olaylar, uygulana politikaları değerlendirerek sıra Türkiye’ye geldi idea ediliyor ve ondan sonrada şimdiden temellerini atılmaya başlanan Arap yârim adası ve orada en başta Suudi Arabistan.
Birlik beraberlik zamanıdır, sokulan nifaklara ve fitnelere izin verilmemeli, saflar sıkı tutulmalıdır.Hep beraber bir birimize kenetlenmeliyiz, eskiyi unutarak intikam duygularını bırakarak, ayrışmalara izin vermeyerek tek parça olmalıyız.
Bu oyunda Türkiye taraf tutmamalı aksi takdirde bu oyunun bir parçası olur.
Ancak Amerika’nın Ortadoğu ile ilgili oyunları böyle önlenmiş olacak.